РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Рада ухвалила ресурсний законопроєкт: за що проголосували і чи зміняться ціни на житло

Верховна Рада ухвалила так званий ресурсний законопроєкт 5600, який стосується змін до Податкового кодексу. Закон розглядали за спецпроцедурою, щоб не йти по всім 11 000 правкам
32692 01.12.2021 в 23:47



Рада ухвалила ресурсний
законопроєкт 5600


Верховна Рада ухвалила один із найгучніших законопроєктів цього політичного сезону - №5600, метою якого, окрім політичних завдань, було навести лад у будівельній галузі. Зокрема, закрити схеми продажу, що допомагали уникати оподаткування забудовникам.

До другого читання прибрали ініціативу оподатковувати ПДВ продаж житла - норму, яка могла призвести до подорожчання житла аж до 20% і для нових покупців, і для тих, хто вклав кошти в квартиру на етапі будівництва.

Виключили і скандальну норму, яка дозволила б податківцям заборонити розпоряджатися майном підприємців та по факту заблокувати їхню роботу, якщо перевірка знаходить нібито недоплату податків у бюджет.

Автоматизовано процедуру призначення дати огляду об’єкта для видачі сертифіката про прийняття об’єкта в експлуатацію

Водночас до другого читання залишилася норма, яка дозволяє податковій через суд забороняти виїжджати за кордон керівнику підприємства, у якого є податковий борг. Також у фінальній таблиці правок лишили право податкової направляти запити на надання інформації про платника податків не лише тоді, коли є чіткі свідчення порушення законодавства, але і коли є дані, які потенційно «можуть свідчити» про такі порушення, наприклад, скарга конкурента.

Серед низки інших суттєвих змін його положення мали дуже вплинути на галузь: зокрема, йшлося про підвищення ставок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) в разі продажу нерухомості.

Адже досі дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковувався, а з продажу другого і наступних відраховувався податок за ставкою 5%. Це давало змогу багатьом забудовникам оптимізувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

Автори «ресурсного» закону обіцяли закрити цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості, проданих фізособою протягом одного року, мав оподатковуватися за стандартною ставкою – 18%.

Та після численних заяв про те, що закон обвалить будівельний ринок, до другого читання в проєкті вирішили суттєво пом'якшити цю норму.

Тепер сплачувати 18% податку доведеться не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише з різниці між сумою продажу та ціною, за яку нерухомість перейшла до продавця.

Чи є "бульбашка" на ринку нерухомості і що буде з цінами на житло?

Експерти та учасники ринку вважають це великою перемогою порівняно з прописаними ставками в початковому документі. Водночас сходяться і на тому, що податкова оптимізація призведе до подорожчання житла.

Юрист Григорій наголосив, що закон пропагували як інструмент, що наведе порядок у будівельній справі, але цього не сталося. «Будівельні компанії далі можуть продавати через фізосіб, хоча це буде трішки дорожче. Квартири фізособа купляє, наприклад, за $500, a продає зв $1 тис. за 1 кв. метр і в цьому разі сплачуватиме 18% (а не 5%) подоходного податку замість того, щоб підприємство платило податок на прибуток», - пояснив експерт.

Загалом підвищення ставок ПДФО з 5 до 18% найбільше вплине не на великі, а на малі будівельні компанії, які працювали та, можливо, ще продовжують працювати переважно через попередні договори купівлі-продажу чи договори про спільну діяльність, укладені між фізособами.

На компанії, що працюють через інститути спільного інвестування, фонди фінансування будівництва чи житлово-будівельні кооперативи, зміни безпосередньо не вплинуть.

За словами юристів, забудовникам, які працюють за попередніми договорами купівлі-продажу чи договорами про спільну діяльність, потрібно переглянути свої схеми фінансування будівельних проєктів і подальшого продажу нерухомості та обрати для цих завдань оптимальні механізми.

Будівельна амністія: як подати декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, який будувався без дозвільних документів (ВІДЕОІНСТРУКЦІЯ) 

Цікаво про спецтехніку: яку техніку представили на дебютному заході "День у кар'єрі"?
Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
01.12.2021
4313
На Виноградарі по проспекту Правди, 84, зруйнували керамічні скульптури радянської доби, які створив...
01.12.2021
1655
Проїзд верховою частиною підрядник обіцяє відкрити вже до кінця 2021 року...
30.11.2021
1245
Фахівці з Університету Плімуту у Великій Британії дійшли висновку, що такі стіни на третину знижують...
19.04.2024
2273
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2279
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...