РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.343 EUR: 42.691
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.343
EUR 40.000 41.000 42.691
USD 39.180 39.515 39.343
EUR 42.320 42.839 42.691
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

COVID-19: з 21 жовтня зміниться робота залізничного, автобусного та авіатранспорту для невакцинованих людей

Україна посилює обмеження для міжобласного громадського транспорту через COVID-19. Вони торкнуться невакцинованих і людей без негативного тесту
7798 18.10.2021 в 23:40



Як зміниться робота транспорту
для невакцинованих


Невакцинованим українцям стане значно складніше пересуватися громадським транспортом між областями. 11 жовтня Кабінет міністрів на закритому засіданні ухвалив постанову про посилення карантину. 

Вона забороняє з 21 жовтня перевозити залізничним, автобусним чи авіатранспортом громадян без сертифіката вакцинації від COVID-19 чи негативного тесту в областях із "жовтим" та вище рівнями епіднебезпеки (станом на 13 жовтня в 15 областях було встановлено "помаранчевий" рівень епіднебезпеки).

Транспортні компанії вже готуються до нових обмежень. Як тепер їздити країною та що робити з придбаними квитками, якщо ви досі не вакцинувалися.

Хто зможе їздити

Згідно з постановою Кабінету міністрів та повідомленням МОЗ, для поїздок між областями пасажирам потрібно мати один із наступних документів:

  • негативний ПЛР чи експрес-антиген тест (зроблений не раніше, ніж за 72 години до посадки);
  • міжнародний, внутрішній чи іноземний сертифікат про щеплення вакциною, яку визнала ВООЗ (паперовий чи в застосунку Дія);
  • документ про одужання від COVID-19, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного застосунку порталу Дія;
  • сертифікат про щеплення першою з двох доз вакцини (тільки для подорожей між "жовтими" областями).

Один із цих документів мусять отримати як пасажири, так і працівники, що обслуговують рейси, додали в МОЗ.

Є виключення: нові обмеження не стосуються пасажирів віком до 18 років. 

 

Хто контролюватиме виконання постанови?

Йде обговорення, щоб контроль за дотриманням нових карантинних вимог взяла на себе Держслужба з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека), розповів в.о. голови УкрТрансБезпеки Микита Лагунін.

Проте наразі працівники служби не мають правових підстав "карати" перевізників-порушників, додав він. За його словами, це відповідальність Нацполіції.

Як слідкуватимуть за виконанням правил беспосередньо перевізники? 


Залізниця

Обмеження в потягах Укрзалізниці стосуються далекого (денні та нічні потяги, Інтерсіті), а не приміського сполучення (електрички та дизель-потяги), пояснив на брифінгу голова пасажирського підрозділу УЗ Олександр Перцовський.

Вимоги мати COVID-документи не будуть застосовуватися, навіть якщо приміська електричка перетинатиме кордон області, додав він.

Під час посадки на потяг далекого сполучення провідник, окрім квитка та паспорта, перевірятиме наявність COVID-документів. У потягах Інтерсіті також будуть проводити перевірки в момент посадки. 

Провідники потягів та стюарди можуть перевіряти лише наявність COVID-документів, але не їхню справжність, додав Перцовський.

За відсутності документа вони не пустять пасажира у потяг, але не зможуть його штрафувати чи "знімати з потяга". Тому до перевірок документів в УЗ хочуть залучити поліцію й уже звернулися із цим закликом до МВС.

Вимоги Кабміну поширюються і на працівників УЗ. Тому до рейсів будуть допускати тільки провідників із COVID-документами.

Це може стати проблемою. Наразі рівень вакцинації серед працівників УЗ – 15%. 

У 148 будинках Києва безкоштовно встановлять електролічильники (АДРЕСИ)


Тест на вокзалі

В УЗ хочуть розгорнути на вокзалах пункти експрес-тестування на COVID-19, додав Перцовський. Зараз ідуть перемовини про це з мережами лабораторій. Їхні точки хочуть обладнати на найбільших вокзалах, починаючи з Києва, додав керівник пресслужби УЗ Олександр Шевченко.

Також про нові карантинні обмеження будуть повідомляти на вокзалах та під час купівлі квитків у онлайн-касі УЗ. 


Авіаперевезення

На рейсах найбільшого внутрішнього перевізника авіакомпанії Windrose наявність COVID-документів перевірятимуть під час реєстрації на рейс, повідомили на гарячій лінії Windrose.

Наявність COVID-документів під час подорожей за кордон контролюють контрагенти авіакомпанії, розповіли у пресслужбі авіакомпанії Міжнародні авіалінії України. Така процедура може запрацювати і на внутрішніх авіарейсах, додали в МАУ.

Зараз компанія обслуговує тільки один внутрішній рейс, Київ-Одеса.

Наразі експрес-тест на COVID-19 можна зробити в аеропортах Києва, Одеси, Харкова, Львова та Запоріжжя.


Автобуси

На рейсах компанії Автолюкс/Ecolines наявність COVID-документів будуть перевіряти в момент посадки, повідомив оператор гарячої лінії. Робитимуть це водії та менеджери компанії. Там додали, що всі їхні водії вакциновані.

На рейсах FlixBus контролювати наявність COVID-документів будуть водії та менеджери, повідомили у пресслужбі FlixBus. Там додали, що вакциновані майже всі їхні водії.

У Gunsel ще не знають, як буде влаштовано перевірку COVID-документів, повідомили в компанії. Зараз у компанії вакциновано половину водіїв. 


Чи можна повернути квиток 

Перевізники лишають можливість повернення квитків.

Якщо пасажир придбав квиток на потяг із відправленням після 21 жовтня, його можна буде повернути в стандартному режимі, додав Перцовський. Згідно з порядком повернення квитків УЗ, повна вартість квитка і плацкарти виплачується не менш ніж за 24 години до відправлення.

Зараз можна повернути повну вартість квитка, запевнив керівник пресслужби УЗ Олександр Шевченко. На сьогодні приблизно 1 млн пасажирів придбали квитки на дати після 21 жовтня, додав Перцовський.

В авіакомпаніях діють стандартні правила повернення, що залежать від типу придбаного квитка.

Аналогічно діятимуть автобусні перевізники. Кожна компанія має свої правила повернення квитків. 

У компанії Ecolines/Автолюкс правила повернення квитків не змінилися, повідомив оператор. Компанія поверне 90% вартості квитка у разі повернення за 24 години до рейсу. 

Подібна процедура і в компанії Gunsel: у разі повернення квитка за 24 години до рейсу клієнт втрачає біля 40 гривень. 

Як зміняться тарифи на газ, електроенергію і тепло в новому опалювальному сезоні 

Интересно о ремонтах: преимущества, характеристики и способ применения клеевых смесей от Polimin

Источник: biz
 
 
Интересные новости:
12.10.2021
1357
Правила не застосовуватимуться до міських і внутрішньообласних перевезень...
07.10.2021
2470
Кілька областей можуть потрапити до «червоної» зони вже найближчими днями...
22.09.2021
2731
Які саме привілеї матимуть вакциновані в жовтій зоні (після того, як з 00:00 23 ...
22.08.2022
2891
На всій території України продовжили карантин до 31 грудня 2022 року...
30.05.2022
1087
Уряд продовжив карантин  та режим надзвичайної ситуації в Україні через коронавірус...
29.03.2022
1322
На період воєнного стану Кабміном скасовано поділ на карантинні зони залежно від епідемічної си...