РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.670 39.998 39.788
EUR 42.260 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Безвуглецеве будівництво: як скандинавські країни створюють будівельні майданчики з нульовим рівнем викидів CO2

У центрі Осло реалізували будівельний проєкт з використанням електричної техніки. Тепер влада прагне декарбонізувати весь будівельний процес
1540 16.08.2021 в 08:09



Безвуглецеве будівництво


У скандинавських країнах створюють будівельні майданчики з нульовим рівнем відходів. Вся техніка – трактори, екскаватори та навантажувачі – електричні. Вперше такий проєкт реалізовано на будівництві в центрі норвезького Осло – Olav Vs gate.

Будівництво у Осло почалось в 2019 році, перетворивши жваву вулицю в пішохідну зону. Місцеві жителі з захватом відреагували на безшумну техніку.

«Я дивився на ці великі екскаватори, які зазвичай асоціюються з димом, шумом і загальним роздратуванням. Але коли оператор запустив їх, я не міг розрізнити, увімкнений він чи ні», – поділився працівник екологічної організації Марк Престон Арагонес.

Осло прагне стати лідером у світі з декарбонізації будівельної галузі. При використанні електричного обладнання замість традиційного містяни помітили зниження рівня шуму і забруднення навколишнього середовища. Крім того, це покращило умови роботи на будівельному майданчику.

Инфраструктурный план Байдена на 1 трлн долларов поддержан Сенатом США

Зараз тільки на будівельний сектор припадає понад 10% світових викидів парникових газів. Вплив будівництва стає ще більш очевидним, якщо подивитися на викиди CO2 в результаті використання енергії – на цей сектор припадає 38% світових викидів. Натомість в Осло на будівництво доводиться 7% загальних викидів міста. Норвезька електромережа на 98% складається з поновлюваних джерел енергії, в основному за рахунок гідроенергетики, що робить Норвегію ідеальним випробувальним полігоном для екологічної техніки.

Пілотний проєкт Olav Vs gate дозволив заощадити 35 тисяч літрів дизельного палива і 92,5 кілограма CO2, у порівнянні з використанням звичайної техніки. Це еквівалентно зняттю з дороги 20 автомобілів протягом року.

Между Цюрихом и Женевой со скоростью более 1200 км/ч: под Альпами планируют построить вакуумную дорогу

Місцева влада прагне, щоб всі муніципальні будівельні майданчики мали нульові викиди до 2025 року, а державні та приватні – до 2030 року. Ще шість найбільших міст Норвегії нещодавно взяли на себе таке зобов’язання.

Пілотний проєкт Olav Vs gate демонструє галузі, що будівництво без викидів можливе і має стати стандартом майбутнього. Очікується, що в Осло найближчим часом з’явиться до 20 подібних проєктів.

Проте електричне обладнання може бути в два або три рази дорожчим за традиційне. Крім того, деяким містам непросто отримати необхідну кількість енергії для постачання електричних машин. В екологічній організації Bellona заявляють, що дороге обладнання може окупитися.

«Вам не потрібно платити за дизельне паливо, а споживана електроенергія обходиться набагато дешевше. Тому ви заощадите набагато більше під час реалізації такого проєкту. Електричні машини володіють і іншими перевагами, такими як можливість працювати пізно вночі або рано вранці, оскільки вони виробляють менше шуму», – пояснюють в організації.

В Ірландії вуглекислий газ перетворюють в гірські породи

При переході на екологічне будівництво можна використовувати акумуляторні системи. Нещодавно таку випробували в Гонконзі. Ampd Enertainer – передова компактна акумуляторна система, здатна замінити дизельні генератори. Загалом у місті використовують 18 таких систем. В основному для кранів, підіймачів, зварювального та будь-якого іншого будівельного обладнання. У компанії запевняють, що прилад може знизити викиди вуглецю на 85%.

Ще одним нововведенням, спрямованим на підвищення ефективності та скорочення відходів, є модульна конструкція. Процес полягає в тому, що будівля або її частини будуються за межами майданчика, що дає свої переваги. У скандинавських країнах часто використовується багато збірних елементів. Це тенденція, яка фактично знижує кількість відходів.

Найпотужніша в світі: приливна турбіна О2 почала постачати електроенергію (ВІДЕО) 

Интересно о строительстве: строительство коттеджа с нулевым потреблением энергии
Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
16.08.2021
11288
166-метровые пилоны вантового моста в Запорожье делают его самым высоким искусственным сооружением в...
13.08.2021
4216
Громадськість запрошують до обговорення проєктів наказів щодо затвердження структури Бази геода...
19.04.2024
2394
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2327
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...