РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Зменшить регуляторне навантаження на бізнес: уряд схвалив законопроект щодо реформи державного нагляду і контролю (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

Кабмін схвалив законопроект «Про основні засади державного нагляду (контролю)». Головною ідеєю змін є запровадження ризик-орієнтованого підходу у здійсненні державних перевірок бізнесу
4878 29.07.2021 в 08:46



Реформа державного
нагляду і контролю


Кабмін схвалив законопроект «Про основні засади державного нагляду (контролю)», покликаний зменшити регуляторне навантаження на бізнес та запровадити додаткові інструменти гарантування прав громадян на безпечне середовище. Документ розроблено Мінекономіки спільно з Державною регуляторною службою та експертами BRDO за підтримки проєкту USAID «Конкурентоспроможна економіка України». 

Головною ідеєю змін є запровадження ризик-орієнтованого підходу у здійсненні державних перевірок бізнесу. За допомогою публічного рейтингу підприємств суб’єкти господарювання зможуть оцінити можливу періодичність і тривалість перевірки, а також завчасно подати скаргу в разі незгоди з присвоєним рейтингом та ступенем ризику. 

Тривалість заходів контролю також залежатиме від ризиковості діяльності суб’єкта господарювання. Чим вищий ступінь ризику діяльності суб’єкта, тим довше та, відповідно, ретельніше такий суб’єкт перевірятиметься. Окремо захищаємо суб’єктів малого та мікропідприємництва: встановлено обмеження щодо тривалості заходів державного нагляду (контролю) незалежно від ступеня ризику

Більше того, з’явиться альтернатива державному нагляду - інститут добровільного аудиту підприємств. Тобто бізнес зможе добровільно ініціювати аудит щодо себе. У разі виявлення порушень санкції не застосовуватимуться, а в разі позитивного висновку цього аудиту зменшиться частота планових заходів контролю щодо об’єкта. 

Запобігаємо корупційним ризикам - документ передбачає обмежений строк для здійснення позапланового заходу з метою перевірки виконання вимог припису: не раніше від останньої дати для усунення порушення, зазначеного у приписі або в іншому розпорядчому документі та не пізніше як через два місяці від цієї дати. 

Крім цього, законопроект ліквідує низку схем, зокрема уникнення перевірок через зміну реєстраційних даних або адрес, уникнення перевірок шляхом недопуску органів до перевірок без повідомлення, уникнення перевірок через відсутність керівника або непризначення ним уповноваженої особи, а також уникнення перевірок через невнесення контролюючим органом запису до журналу. 

У свою чергу, вдосконалюється функціонал Інтегрованої автоматизованої системи. Це забезпечить автоматизацію обробки даних, а також сприятиме прозорості та законності усіх процесів, пов’язаних із проведенням заходів контролю. До того ж взаємодія з органами контролю відбуватиметься через безкоштовний зручний е-кабінет: закріплюється можливість подання скарги та можливість відмовитися від комплексного планового заходу через е-систему. 

Наступний етап - ухвалення законопроекту в парламенті, тож закликаємо народних обранців підтримати інспекційну реформу. 



Завантажити повну версію презентації у форматі PDF >>> 

 

Интересно узнать: как выбрать фильтр для горячей воды?
Источник: brdo
 
 
Интересные новости:
29.07.2021
7037
Кабмин одобрил законопроект о согласовании строительной документации...
29.07.2021
3330
Пока заведение работает в обычном режиме, но на время реконструкции его закроют...
29.07.2021
2689
Премьер-министр Украины Денис Шмыгаль сообщил, что на достройку Дарницкого железнодорожно-автомобиль...
19.04.2024
2265
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2272
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...