РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Подорожчання квартир, падіння ринку, відтік інвестицій і скорочення робочих місць - негативні наслідки нових податків на житло (ВІДЕО)

Головні меседжі прес-конференції зі столичними девелоперами "Негативні наслідки нових податків на житло (законопроєкт № 5600)"
8260 09.07.2021 в 08:22



Негативні наслідки нових
податків на житло


8 липня Конфедерація будівельників України провела пресконференцію на тему "Негативні наслідки нових податків на житло (законопроєкт № 5600)", з метою застерегти владу щодо катастрофічних наслідків в цілому для економіки України та, зокрема, будівельної галузі. 

Учасниками прес конференції виступили столичні девелопери:

  • Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе;
  • засновник KAN Development Ігор Ніконов;
  • співзасновник Інтергал-Буд Володимир Зубик;
  • керівник проєктів Perfect Group Олексій Коваль;
  • віце-президент Київміськбуд Андрій Джигіль;
  • голова Ради директорів GEOS - ГЕОС Максим Барбаш;
  • фінансовий директор Stolitsa Group Роман Головченко.


ДИВІТЬСЯ ВІДЕОЗАПИС КОНФЕРЕНЦІЇ 



Спікери  одноголосно наголосили, що в разі прийняття в другому читані проєкту закону, значно погіршиться інвестиційний клімат, демографічна проблема та відтік молоді з країни, економіка в цілому, а також створяться умови, в яких українці не матимуть змоги придбати квартиру. 

“Якщо цей законопроєкт у другому читанні проголосують, то як наслідок в два рази може піднятися вартість житла і, відповідно, різко впадуть продажі. У минулому році Уряд вже робив спробу поліпшити інвестиційний клімат в будівельній галузі та прийняв постанову, де з однієї ДАБІ зробили 3. Як результат, в 2019 році було введено в експлуатацію 12 млн кв м. житла, а в 2020 лише 6 млн. Більше 100000 сімей не отримали квартири!”,- зазначив Президент КБУ Лев Парцхаладзе.

“ПДВ ні в якому разі не можна вводити. Ця думка не моя, я виступаю зараз не від себе, а від галузі, тому що ми багато переговорів в цьому плані провели. ПДВ ні в якому разі вводити не можна, тому що ми вб'ємо ринок. А найголовніше-підвищимо настільки вартість житла, що просто люди не в змозі будуть його купити",- наголосив засновник KAN Development Ігор Ніконов

На сьогоднішній день ціни на первинну нерухомість з кожним кварталом підвищуються через подорожчання будівельних матеріалів більш ніж на 20%. Введення додаткового ПДВ призведе до подорожчання квартир більш ніж в два рази, значного скорочення ринку, а натомість держбюджет, замість прибутку, отримає скорочення податків. 

“Протягом усього 2020 року відбувається зростання цін на ринку будівельних матеріалів. Наприклад, ціни на металопродукцію зросли від 20 до 40%. Нерухомість сама по собі дорожчає від зростання цін на будівельні матеріали, а додаткове оподаткування спричинить ще більше зростання цін”,- наголосив віце-президент Київміськбуд  Андрій Джигіль.

Як наслідок, закордонні  інвестори не вбачатимуть ринок України привабливим для ведення бізнесу та оберуть більш інвестиційно привабливі країни. В свою чергу, для більшості українців купівля квартири стане майже неможливим, а особливо для молодих сімей, адже на сьогоднішній день український ринок нерухомості є одним із провідних у Європі: молодь має можливість придбати власну квартиру та не планує емігрувати за кордон. 

«Велика частина молодих людей виїжджає за кордон з метою придбати нерухомість. Якщо квартири в Україні будуть ще дорожчі, то вони очевидно будуть залишатись та вкладати свої кошти там- в Словаччині, в Болгарії тощо»,- наголосив співзасновник будівельної компанії «ІНТЕРГАЛ-буд» Володимир Зубик

“Ми бачимо, що рушійною силою економіки є малі та середні підприємці- це наші інвестори. Зараз нерухомість- це альтернатива банкам, куди можна вкладати кошти. Після прийняття даного законопроєкту цей середній клас, заробляючи кошти, не зможе вкласти в будівництво, адже покупець ще повинен буде сплачувати 18% з повної суми”,- зазначив керівник проєктів Perfect Group Олексій Коваль.

Будівельна галузь- локомотив економіки України. Економічно неможливо вийти з кризи завдяки введенню додаткових податкових обтяжень. Країни Європи, стикаючись із подібним досвідом, завжди навпаки підтримували передові галузі шляхом мінімізації або скасування ПДВ загалом.  Будівельний бізнес та інвестори вже сплачують податки, тому спроба їх підвищення може призвести лише до банкрутства будівельних компаній, суттєвого зменшення робочих місць та зростання кількості “недобудів” через зменшення попиту

“Даний законопроект абсолютно невчасний ні для галузі, ні для економіки в цілому та призведе до подорожчання ціни і, як наслідок, до скорочення обсягів забудови. Навіть призведе до банкрутства і зменшення кількості робочих місць. Автори повинні зважити на наші застереження та доопрацювати проєкт закону, адже зараз за нього голосувати не можна”,- пояснив голова Ради директорів GEOS Максим Барбаш.

“В країнах ЄС згідно Директиви 2006/112/ЕС про спільну систему податку на додану вартість передбачено звільнення вторинного ринку житла від ПДВ. Відносно первинного ринку житла, спроби введення ПДВ в Європі були, як наприклад в Греції. Але для підтримки економіки, ініціатива все ж була скасована»,- розповів Лев Парцхаладзе

“Обсяг будівельного ринку тому і існує, що люди бачать там можливість заробити. Чому ви вважаєте, що це якась погана тенденція? Я вважаю, що розвиток будівельної галузі-це і є основний шлях розвитку будь-якої держави і вихід з кризи. А ви хочете все це обкласти. У підсумку ринок згорнеться рази в два, і з 200 млрд грн обороту ми отримаємо сто. Величезна кількість людей підуть з цього ринку, тому що вони не будуть бачити доцільності вкладення туди грошей, і галузь просто згорнеться»,- наголосив Ігор Ніконов

Під час пресконференції також підняли питання іпотечного кредитування в Україні. З одного боку держава намагається зробити житло доступнішим, наприклад, за допомогою програми “Іпотека під 7%”, метою якої є збільшення кількості громадян, які можуть дозволити собі придбати власну квартиру. З іншого боку, даним законопроєктом Уряд провокує суттєве підвищення цін на первинну нерухомість для інвестора та, таким чином, унеможливлює роботу програм по здешевленню житла.

Відбудеться відтік грошей з галузі, суттєво зменшиться ВВП, люди будуть їхати з країни, адже не буде робочих місць і житла. Ми вважаємо, що зараз необхідно зробити доступною іпотеку і тільки після цього розглядати окремо податкові зміни, тому що в цьому випадку буде можливість фінансувати будівництво”,- зазначив фінансовий директор Stolitsa Group Роман Головченко.

“Людина, яка купує квартиру вже заплатила всі податки, а для неї житло зараз подорожчає відразу на 20%. З 1 березня за ініціативи Президента запрацювала "Іпотека під 7%". Ця програма була спрямована на здешевлення та доступність житла, а теперішнє зростання цін первинного житла на 20% може навіть призупинити цю програму. Ми стурбовані!”,- заявив  Андрій Джигіль

Окрім фактично будинків, девелопери розбудовують благоустрій, дитячі садки, школи, дороги, об’єкти соціальної інфраструктури тощо. На сьогоднішній день жоден ЖК не створюється без зеленої інфраструктури. 

«Всі ці ініціатори податків забувають суттєве- мережі та комунікації якоїсь 50-річної давності ламаються та тріщать. Хто сьогодні замінює це? Ми, забудовники- ми передаємо в нуль, створюємо все  своїм коштом. Заберіть з нас цю задачу і тоді введення цього додаткового податку буде  справедливим. Дитячі садочки, школи, соціальна інфраструктура, насадження, кожен наш ЖК- це парк. Ми додатково витрачаємо власні кошти на все це»,- наголосив Володимир Зубик

"11 млн. кв. м. в Україні-це приблизно 220 млрд грн оборот собівартості тільки будівництва. З них 36 млрд – це ПДВ. При цьому величезна частина реальної собівартості будівництва не "сидить" в офіційній собівартості цього квадратного метра. Адже ми будуємо й інші об'єкти інфраструктури-школи, садочки, торгові центри, які не є предметами бізнесу. Тому зростання вартості квадратного метра, за моїми розрахунками, буде на 35%», - пояснив Ігор Ніконов.

На жаль, попри багаточисельні звернення від КБУ та інших бізнес-асоціацій, 1 липня Верховна Рада України все ж таки ухвалила за основу урядовий законопроєкт № 5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень". 

Влада не чує представників будівельного бізнесу та не прислуховується до їх думок і прохань.  

6 липня відбулось перше засідання Робочої групи Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. На жаль, учасники засідання не звернули увагу та не відреагували на застереження від  будівельного бізнесу. 

 

Джерело: КБУ

 
 
Интересные новости:
05.07.2021
4339
2 липня відбулось святкування Дня Архітектури в Будинку Архітектора. Команда Build Portal підго...
02.07.2021
4685
До половини представлених на українському ринку будівельних матеріалів – фальсифікат. Цю ситуа...
30.06.2021
2110
Професійною нагородою відзначено столичні новобудови, житлові комплекси в Київській області та нові ...
28.03.2024
2007
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3337
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2670
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...