РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ексклюзивна дискусійна панель «Планування і оновлення міст: виклики сьогодення». Про що говорили головні архітектори міст (ФОТО)

9-го червня проблеми та виклики у будівельній галузі обговорили на дискусійній панелі  «Планування і оновлення міст: виклики сьогодення»
6752 15.06.2021 в 07:09



Планування і оновлення міст:
виклики сьогодення


9-го червня в рамках форуму "Smart Building" Конфедерація будівельників України провела ексклюзивну дискусійну панель «Планування і оновлення міст: виклики сьогодення».

Обговорили проблеми та виклики у будівельній галузі, з якими стикаються сучасні міста.

Як проходив форум "Smart Building": дивіться фотозвіт від Build Portal


На дискусійній панелі були присутні експерти ринку та головні архітектори міст

  • Олександр Чижевський- Президент «Національної Спілки Архітекторів України»;
  • Віталій Бойко - Засновник Urban Experts;
  • Андрій Миргородський - Заслужений архітектор України;
  • Наталія Хілько- Головний архітектор Чернівців;
  • Дмитро Баглаєв - Головний архітектор міста Славутич;
  • Михайло Сапон- Головний архітектор Ірпеня;
  • Світлана Батинчук - Головний архітектор Броварів;
  • Іван Шпилевський - Головний архітектор Українського державного науково-дослідницького інституту проєктування міст «ДІПРОМІСТО».




Відкрив ексклюзивну панель Президент КБУ Лев Парцхаладзе: 

«Місто - це не випадковість, а результат послідовних бачень і цілей. Хочу відмітити, що з кожним роком змінюються тенденції та тренди у будівельній галузі. За даними ООН у 2030 році 6 із 10 людей будуть жити у містах. Відповідно, для нас дуже важливо бачити, якими будуть міста та їх планування, і безумовно генеральні плани створюються не на 5 років, а на десятки. Хочу також зазначити, що ще в далекому 2003 году був намічений старт проекту KYIV CITY. Тоді з різних країн були запрошені 13 випускників Гарвардського університету, яким дали технічне завдання в розробці KYIV CITY. Вони створили концепцію трохи більше, ніж за місяць. На жаль, тоді проект не був реалізований. 8 червня Віталій Кличко видав розпорядження про створення робочої групи по KYIV CITY, в яку увійшов і я як співголова. Упевнений, що зараз нам вдасться втілити ідею в життя!»



Модератор заходу - Анна Бондар, розповіла власне бачення стосовно проблем у будівельній галузі

“Можу відзначити, що всі проблеми та виклики є очевидними. З одного боку ми бачимо, що історичні центри міст досить активно забудовуються, а з іншого - міста “розповзаються”. Якщо ми поглянемо на космічні знімки України з перервою у десять років, то можем побачити, що більшість населених пунктів зникає з мапи України, а великі міста стають ще більшими за розмірами. Як наслідок, це призводить до перевантаження міст транспортом і складностей з інженерною інфраструктурою тощо. Також, можна помітити досить таки різну проблематику у великих і малих містах. У великих - не вистачає територій, а у малих містах - не знають що робити з вільною площею та будівлями.”



Олександр Чижевський розповів про проблеми України загалом та реформування будівельної галузі, що сприяє розвитку:

“Ми не повинні жити в умовах калькутизації країни, необхідно звертати увагу не лише на столицю, а на районні центри, від яких залежить надзвичайно багато. Сприяє цьому саме адміністративно-територіальна реформа, яка зараз здійснюється.

«Закон «711-20» ввів у будівельне професійне середовище поняття “комплексний план просторового розвитку”, який збільшує повноваження очільників територій тощо».

711 ВНІС ЗМІНИ ДО:

  • Водного кодексу України;
  • Земельного кодексу України;
  • Закону України «Про охорону культурної спадщини»;
  • Закону України «Про землеустрій»;
  • Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності»;
  • Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;
  • Закону України «Про Державний земельний кадастр».



Віталій Бойко розказав про те, як якісно та швидко підготувати ідеальний генплан і повідомив про зміни, які відбулися у будівельній галузі через пандемію:

“Пандемія навчила весь світ працювати дистанційно. Зокрема, в Україні повернутися до офісу планувало 60% населення, проте за світовими даними залишаться працювати в офісі лише 40%. Відповідно до цього змінюється загальний спосіб життя людей, особливо тих, хто працює в креативних індустріях. Прогнозовано, що більшість людей будуть працювати з дому і не захочуть втрачати близько 12% свого часу аби добратися на до роботи. Тому lifestyle споживача диктує девелоперам нові умови. Найдорожчий ресурс – це час. Усі потреби, починаючи від робочого місця, і закінчуючи медичними, освітніми, спортивними потребами, шопінгом повинні закриватися в 20 хвилинній пішохідній доступності.”

“Для Києва такі проєкти не є новими, формат «міста в місті» представлений у значній кількості. Можливо, вони ще не ідеально відповідають сучасним світовим тенденціям, вони не генерують ВВП, окрім невеликої комерції на стріт-рітейлі, може не вистачати рекреаційної інфраструктури, але перевагою житла таких районів є ціна”.



Андрій Миргородський поділився своїм баченням на виклики сьогодення, з якими стикаються архітектори

“Стратегія розвитку міста - це генеральний план і його різні сторони: детальний план території та зонування.Саме за допомогою такої документації можна поборотися за вирішення різноманітних проблем міста. На жаль, в більшості випадків проблеми у сфері будівництва накопичуються”.

“Сьогодні без уточнених генеральних планів багато питань, пов’язаних з розвитком міст знаходяться в управлінні певних осіб. Саме через це з’являється багато проблем, з якими потім доводиться боротися, на жаль, бувають і такі складнощі, які вирішити вже неможливо”.



Наталія Хілько розповіла про ситуацію з будівельною галуззю в Чернівцях та запросила відвідати місто:

“В маленьких містах трохи інший ритм життя та інше відношення до подій, які відбуваються на загальнодержавному рівні. Тому хочеться поділитися з проблемами, з якими зіштовхнулася я, аби інші не повторювали їх. Зараз, до нашого міста долучилося два невеликі селища і я, як головний архітектор, коли переглянула їх містобудівну документацію була надзвичайно шокована. Адже, один документ датований 1975 роком, а інший - 1983 і скасований судом. Відповідно, раджу своїм колегам звернути увагу на те, що від нас - архітекторів, залежить майбутнє нашої країни. Адже, потрібен ініціатор, який зміг би створити експертну групу, котра зможе відвідувати міста і час від часу перевіряти містобудівну документацію”.

Дмитро Баглаєв поділився досвідом роботи з проблемними генпланова та новаціями, які впроваджуються у місті Славутич:

“Славутич- один із наймолодших міст України. Тому проблеми інших великих міст мені достатньо складно зрозуміти, адже у маленьких містах здебільшого їх немає. Наразі, у місті Славутич населення складає 20 тис. осіб, ми адміністративно не можемо створити навіть ОТГ. Більшу половину загальної території займають ліси, які, на жаль, ми досі ніяк не використовуємо у нашому міському житті”.

«Наше місто будувалось одноразово, буквально за два роки був розроблений генеральний план, весь проєкт побудови міста і воно зросло прямо в лісі в такому вигляді, як воно зараз є»,- розповів Дмитро Баглаєв.



Михайло Сапон розповів про відповідальність архітекторів та їх повноваження:

“Головні архітектори відповідно до законодавчої бази не мають повноважень вирішувати зовнішній вигляд фасадів будинків. Проте, потім, в разі будь-яких проблем у місті громадськість звертається до міської ради з обвинуваченням в бік головного архітектора”.

“Ірпінь розвивається в рамках інфраструктури. Зокрема, після довгих перемовин закликали забудовників будувати не лише житло, а й об’єкти комерційного призначення: школи, дитячі садочки, спортивні комплекси тощо . Такі задуми заплановано реалізовувати не за рахунок місцевих коштів, а за рахунок інвесторів”.



Світлана Батинчук поділилася тим, який вплив на Бровари здійснює безпосередньо Київ:

“На сьогодні наявність містобудівної документації та затверджений план зонування надає можливість поштовху для розвитку міста. Зараз, у Броварах розпочинається будівництво нерухомості комерційного призначення. Однією з головних проблем є відсутність містобудівної документації приєднаних навколишніх сіл, адже вирішення цієї проблеми потребує вкладення чималих коштів”.

Іван Шпилевський поділився досвідом роботи з розробки містобудівної документації, викликами та проблемами сьогодення:

“Перше, що потрібно - це змінити підхід до містобудівної документації, зокрема, генеральних планів міст. Основним викликом цього є хаотична, несистемна забудова міст. Однією з проблем є те, що великі забудовники диктують правила державним органам і побороти це буде достатньо складно. Також, ще один негативним фактором є те, що забудовники диктують волю авторам та розробникам детальних планів забудови. Часто архітектори змушені розробляти проєктну документацію з суттєвими відхиленнями від діючих нормативів та законодавства”.

Наприкінці ЕКСКЛЮЗИВНОЇ ДИСКУСІЙНОЇ ПАНЕЛІ КБУ "ПЛАНУВАННЯ І ОНОВЛЕННЯ МІСТ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ" Ганна Бондар подякувала всім присутнім за участь та побажала більше якісних та обговорених з громадою міських планів.

 

































Фото: прес-служба Build Portal

 
 
Интересные новости:
14.06.2021
4977
Дивіться як проходили одразу 4 довгоочікувані події в житті архітектурної спільноти України...
09.06.2021
4133
Будівельна палата України приймала представників провідних профільних ЗМІ на зустрічі в честь святку...
02.06.2021
4105
27 травня 2021 у Києві відбувся Перший міжнародний ВІМ-форум, в ході якого експерти розповіли п...
28.03.2024
2577
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3410
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2710
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...