РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Тренди нерухомості, ринок під час пандемії та прогнози від провідних девелоперів Києва (ВІДЕО)

26 травня відбулась ексклюзивна дискусійна панель КБУ «ПОСТКАРАНТИННИЙ ДЕВЕЛОПМЕНТ: ЧОГО ОЧІКУВАТИ РИНКУ»  за підтримки LUN.UA
3765 02.06.2021 в 07:49



Посткарантинний девелопмент:
чого очікувати ринку


Андрій Міма
, співзасновник ЛУН висвітлив статистику ринку нерухомості у Києві за минулий рік і кілька років, щоб продемонструвати тренди, які помітні і обговорити їх.

«За минулий рік інтерес до нового житла за даними Google Trends складався наступним чином: за березень і квітень було падіння і потім досить швидко, за 3-4 місяці все відновилося, практично на «докарантинні» показники.  Цікаво також подивитися, як розподіляється інтерес до житла по різних класах - економ займає не переважну більшість, переважають все таки комфорт і бізнес класи»,- розповів Андрій Міма.



Основні тренди за 10 років

  • збільшується кількість квартир в одному ЖК;
  • найпопулярніший клас змінився з економ на комфорт;
  • максимальна поверховість зросла, а середня зменшилась;
  • середня площа квартир впала.

 
В якості спікерів участь взяли власники/ керівники провідних будівельних компаній Києва.

Голова правління НОВЕ СТОЛІТТЯ Лев Парцхаладзе розповів, що повернувся в бізнес та вперше презентував 3 проєкти компанії:

  • GNRTR lounge&offices
  • Lion Hills
  • Мобільний додаток DJIN

“Пандемія привела нас до трансформації, посилила і прискорила багато процесів. Вона торкнулась всіх сфер життя. Хочу звернути вашу увагу на основні світові тренди згідно Deloitte”,- розповів він.

ТОП три тренди, які сильно пов'язані між собою і впливають на розвиток девелопменту:

  • Localization (Локалізація)- люди більш охоче користуються українським продуктами і сервісами, стало популярно відпочивати всередині країни, розвивається локальний туризм - це безпосередньо визначає розвиток девелопменту
  • Power of community (Сила спільноти)- тренд об'єднання в співтовариства, англійською це звучить як “сила спільноти”. Суть цього тренда в тому, що ми почали ближче спілкуватися з вузьким колом друзів, знайомих, колег - стало модним будувати спільноти і асоціації, клуби. Це торкнулося і бізнесу - в багатьох заміських комплексах йде акцент на ком'юніті і його силу.
  • Great indoors (Турбота про оточення)- люди проводять багато часу всередині і тренд з'явився створювати ще більше затишку вдома, ніж, наприклад, раніше.

“В кінці хочу додати, що місія компанії Нового Століття - це створення нових форматів, на чому ми ставимо свій фокус. А пандемія та  посткарантинний  розвиток девелопменту якраз таки має на увазі адаптацію під світові тренди і створення саме нових форматів, або корекцію своїх стратегій та планів”,- зазначив Лев Парцхаладзе.

Керівник проєктів Perfect Group Олексій Коваль зазначив:

«Символічно, що рівно через рік від моменту найбільшої просадки ринку нерухомості з 2014 року, сьогодні ми фіксуємо надзвичайну динаміку попиту в усіх сегментах, а прогноз цін значно випереджає цифри початку 2020. Навіть попри те, що девелопери набирають оберти, ринок відчуває брак житла»

Він наголосив, що ситуація перекосу попиту над пропозицією матиме домінуючий вплив на ціни принаймні до кінця 2023 року.

Ігор Гуда, генеральний директор КРЕАТОР-БУД розповів про основні правила для будівельної  компанії під пандемії:

«На нашу думку, ні в якому разі не треба зупиняти будівництво, адже люди під час пандемії мають пригнічений настрій, обмежені в просторі та пересуванні і тут треба показати їм, що в девелопера все гаразд та їхні вкладення будуть реалізовані, тобто будинок буде зданий вчасно. Для того, щоб це зробити обов’язково необхідно мати певну фінансову подушку. Ми в компанії завжди передбачаємо певні ризики, які можуть виникнути в той, чи інший момент, адже без фінансової подушки автоматично можуть впасти темпи будівництва, а це призведе до підривання довіри до забудовника».

Ігор Гуда розповів про основні аспекти діяльності підприємства в умовах коронавірусу:

  • Безпека;
  • Будівництво;
  • Продажі;
  • Маркетинг.

Він також зазначив, що під час пандемії забудовнику необхідно дотримуватись декількох правил:

  • дотримуватись норм безпеки ( внутрішньої на будмайданчику і в офісі);
  • бути гнучкими;
  • не зупинятись (показувати динаміку будівництва);
  • бути відкритими, більше показувати давати інформації (знімати страхи людей);
  • стежити за запитами клієнтів і реалізовувати їх.

Ігор Гуда наголосив, що не менш важливими є турбота про співробітників, прогнозування сценаріїв на різні ситуації, а також наявність надійних партнерів.

Генеральний директор ПБГ КОВАЛЬСЬКА Сергій Пилипенко розповів про виклики 2020 року для девелопера:

«2020 рік був дуже насичений та контрастний:  насамперед ще до локдауну, у нас була анонсована реформа ДАБІ, яка повністю перевернула, навіть можу зазначити, що вона паралізувала будівельну галузь, стосовно саме роботи державного органу. Тому статистика офіційна, яку ми бачимо, не відображає реальний стан речей. Друге- це був певного роду стрес і шок, який фактично на два місяці зупинив девелоперський ринок, і в більшості девелоперів продажі суттєво знизились- в когось на 50%, а в когось навіть більше»



Спікер зазначив, що 2020 рік був досить успішний для компанії «Ковальська», адже плани продажів повністю були виконані ще в жовтні та в цілому рік завершився з позитивною динамікою.

Раміль Мехтієв, Виконавчий директор ENSO розповів про шлях, який пройшла компанія під час пандемії:

«2020 рік- це рік, коли наш земельний банк мав намір реалізовуватись та переходити з активного проєктування в наступну стадію- пропозицію ринку продуктів.  У нас був запасний сценарій на випадок форс-мажору, він не був пов'язаний зі світовими тенденціями, він був локальний.  Наш сценарій передбачав, що ми дивилися на ці процеси очима можливостей».

За словами Раміля Мехтієва, в ENSO розглядали кризу, як час для можливостей. Наприклад, на ринку праці з’явилась певна кількість висококваліфікованих спеціалістів з великим досвідом які втратили роботу, і яких за інших обставин отримати у штат було б вкрай важко. За останній рік кількість співробітників компанії зросла чи не у два рази. Це стосується як технічного персоналу, так і офісних працівників. Також було поповнення свого земельного банку певною кількістю перспективних ділянок.

“На відміну від багатьох інших забудовників жодних акцій та знижок у період пандемії не було. Всі житлові комплекси ENSO продавались по повній ціні, так, як і було заплановано попередньо. Така політика призвела до мінімальних продажів у весняний період, проте вже влітку зростання було чималим і за підсумками 2020 компанія виконала річний план продажів”,- зазначив він.

Комерційна директорка ІНТЕРГАЛ-Буд Анна Лаєвська відзначила, що найважчим періодом для ринку стали квітень та травень 2020 року 

«Безумовно карантин торкнувся всіх основних бізнес-процесів будівельних компаній, хоча в нашому випадку, оскільки основні процеси вже були автоматизовані, нам не довелося глобально перебудовувати свою роботу. Ми витратили лише тиждень часу для перебудови логістичних процесів, пов’язаних з доставкою будівельників на об’єкти. Працівники офісу увесь цей час залишалися на своїх місцях, а компанія забезпечувала їх безпечними умовами праці та можливістю зробити безкоштовний тест. Щодо робіт на будівельних майданчиках, то тут також все відбувалося за графіком, оскільки в компанії є фінансові резерви для фінансування робіт незалежно від продажів».

Значно змінилися й споживацькі смаки. Попит змістився у бік проєктів з великими прибудинковими територіями та зеленими зонами поблизу. Популярності набули квартири з терасами й загалом великогабаритні помешкання. Спікер  наголосила, що компанія скоригувала підхід до стратегії просування, переорієнтувавши його на Діджитал як основний канал комунікації. 

«Налагодження та підтримка якісної комунікації з покупцем — стало для нас пріоритетним питанням в період карантину. Ми всіма силами підтримували позитивний настрій, знімали відеоекскурсії, огляди житлових комплексів, звітували про динаміку будівництва, організовували цікаві та корисні онлайн-конференції на різні тематики тощо. Запустили телеграм-канал компанії, в якому розказуємо новини та публікуємо різноманітні пропозиції, наприклад, квартири місяця за найкращою ціною. Доволі вдалою ініціативою був і запуск брендованих велосипедів, які міг орендувати будь-хто та дістатися до пункту призначення» — розповіла Анна Лаєвська. 

Голова Ради директорів компанії GEOS Максим Барбаш окреслив суттєві фактори, які впливали на роботу девелоперів під час пандемії:

  • діджиталізація;
  • люди, як основний ресурс будівельного процесу;
  • підрядники;
  • інвестори;
  • будівництво в Європі.

«Як керівник будівельного бізнесу, я, крім адаптації процесів до нових умов, міг спостерігати за людьми і організаціями: хто як реагував, що говорив, які рішення і виходячи з яких передумов приймав.  Це дійсно новий, ні з чим не порівнянний досвід.  Карантин вплинув на кожного з нас: на людей, сім'ї, спільноти, організації.  Він торкнувся способу життя, спілкування, роботи, відпочинку - всього.  Пережити і вийти з нього благополучно зможуть лише ті, хто був спочатку готовий до викликів і несподіванок, а під час кризи - зрозумів і прийняв нові реалії, а також став пристосовуватися до них. Чи стануть одним з наслідків коронавируса чергові недобудови?  В даний момент важко сказати, адже точка цієї історії ще не поставлена.  Але ті компанії, які зможуть виконати всі обіцянки - зміцнять своє становище на ринку»,- розповів спікер.

Спікер зазначив, що на початку масової паніки на початку першого карантину компанія зіткнулась з масовим відтоком робочої сили з будівельних майданчиків - адже не секрет, що більшість будівельників приїжджають в ту ж Угорщину з України та Румунії.  Також інвестори, які купують квартири в житлових комплексах GEOS  в Угорщині та Іспанії - просто не могли потрапити в ці країни:

«З кінця травня 2020 будівельники почали повертатися на роботу в Європу і зараз цей процес уже практично повністю налагоджений.  Так як інвесторам в'їзд тільки за запрошеннями - ми їм допомагаємо в цьому питанні. Наш європейський офіс налагодив цей процес і зараз це не є проблемою.  Якщо інвестор має намір здійснити покупку квартири у нас в GEOS - ми допоможемо йому безперешкодно приїхати в країну».

Ігор Райков, директор з виробництва SAGA DEVELOPMENT висвітлив цінності, які створила команда компанії:

  • Музику перетворюємо в камінь;
  • ZOOM IN / ZOOM OUT;
  • Встав, обтрусився і пішов;
  • Створюємо тренди;
  • За чий рахунок стоїмо?
  • Сервісне лідерство;
  • Синергія талантів
  • Людиноцентричність;
  • Прискорюємося та адаптуємося;
  • Віримо в свій продукт;
  • Досконалість в деталях.

«Це ті речі, які ми транслюємо на ринок і ті речі, на які ми спираємося в момент вчинення будь-яких дій.  Свою місію ми бачимо, як розвиток міст з опорою на екосистему партнерства»,- зазначив Ігор Райков.

Спікер наголосив, що зараз найактуальніший час для інвестицій і старту нових проектів.

Олексій Полетуха, компанія НЕСТ,  розповів про власний досвід подолання важких часів:

“Ми як і всі суб'єкти господарської діяльності зустріли локдаун і всі заходи, які були пов'язані з короновірусом насторожено.  Було дуже багато прогнозів по ринку, негативної інформації і той стан паніки в перші тижні, так як це було незвичайне рішення закрити будь-яке пересування, люди почали хворіти- це всюди висвітлювалося в засобах масової інформації.  Основне завдання тактичне, яке ми для себе обрали- це шлях простої, зрозумілої комунікації, шлях відкритості, проведення санітарних заходів, які були для всіх однакові.  Перше, що ми вирішили- це зберегти команду, так як девелопер це та команда, яка якісно реалізує проєкти.  Друге- ми провели переговори з нашими партнерами, підрядниками, інвесторами і всіх заспокоїли”.

Тетяна Маркова, директор департаменту продажів і маркетингу КИЇВМІСЬКБУД, розповіла, як відбувся карантин в компанії:

“Карантин не так відобразився на будівельній галузі, ніж те, що відбувалося поза його межами: звільнення від сплати пайової і тим часом відмова державних адміністрацій видавати поштові адреси, якщо немає такої справки. Насправді карантин ми відчули, як і всі компанії в квітні падінням продажу, але дане падіння дало можливість влітку і на початку осені повністю наздогнати темпи продажу. Відкладений спрос  покупців і оця боязнь локдауну була страшна, адже люди не знали часу, коли він закінчиться і взагалі, чого їм очікувати. Саме це намагання тримати гроші «під матрацом» влітку і восени дало можливість людям зробити вибір та придбати квартиру”.

Тетяна зазначила, що Київміськбуд у 2020 році все ж таки виконав свої плани.

Переглянути запис прямого ефіру:



Джерело: КБУ
Фото: Прес-служба Build Portal

 
 
Интересные новости:
31.05.2021
2822
26 травня відбулась ексклюзивна дискусійна панель КБУ “Посткарантинний девелопмент: чого ...
31.05.2021
4089
25 травня відбулось засідання Ради директорів КБУ. До участі долучились народні депутати, предс...
31.05.2021
1317
Будівельна палата України спільно з НДІ будівельних конструкцій продовжує серію громадських обговоре...
28.03.2024
2401
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3392
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2708
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...