РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Іпотека в Україні: майже нульовий ринок із величезним потенціалом (ІНФОГРАФІКА)

Чи дійсно іпотека – шанс для української економіки? Як ним скористатися?
25993 31.05.2021 в 09:17



Потенціал ринку іпотеки в Україні


В Україні іпотека слабко впливає на розвиток ринку житла.

Вона ніколи не була його вагомим драйвером, за винятком короткочасної "бульбашки" 2006-2008 років, після якої прийшло десятиріччя занепаду.

Проте навіть на піку розігрітого ринку обсяг іпотеки не перевищував 15% ВВП.

Лизинг квартир под 5%: вступил в силу закон о доступном жилье. Воспользоваться программой смогут не все (ИНФОГРАФИКА)

Порівняно з більшістю європейських країн, ми впевнено пасемо задніх.

Так, відношення іпотечних кредитів до ВВП становить 0,7% загалом та 0,3% для кредитів у гривні. Частка договорів з іпотекою досі менша 5% усіх договорів купівлі-продажу житла, хоча й поволі зростає. Валовий обсяг гривневої іпотеки досі менший, ніж обсяг автомобільних кредитів.

 

 

В Україні лише формується іпотека в класичному європейському розумінні: низька ставка, значна сума і довгий термін. Її передумовою є стабільна та контрольована інфляція. Тобто в нас усе ще попереду – це гарна новина. Ще одна гарна новина – перші кроки вже зроблені.

Саме у 2020 році, попри кризу, ситуація кардинально змінилася: темпи зростання гривневої іпотеки перевищили динаміку інших видів роздрібних позик: +18% чистих іпотечних кредитів рік до року на кінець березня проти +8% роздрібного гривневого портфеля загалом.

За 2020 рік було видано іпотечних позик на 35,5% більше, ніж у 2019 році, навіть попри помітне просідання іпотечного кредитування в другому кварталі. Іпотеку в другому півріччі запустили два фактори: помітне зниження ставок та відкладений попит під час весняного карантину 2020 року.

Перші результати 2021 року теж обнадійливі: у першому кварталі обсяг нових кредитів подвоївся порівняно з першим кварталом 2020 року.

У квітні динаміка зростання прискорилася, у тому числі завдяки впливу державної програми "Доступна іпотека". Вона забезпечила близько п'ятої частини від загального обсягу видачі кредитів за місяць.

 

Аналіз структури ринку іпотеки дає наочне розуміння, що заважає подальшій активізації цього напряму.

По-перше, ринок надто концентрований: фактично його рухають шість банків, у тому числі три державні. На них припадає понад 90% нових кредитів і три чверті заборгованості за гривневою іпотекою.

Іпотека під 7%: скільки видано кредитів і в яких регіонах найбільше учасників програми (ІНФОГРАФІКА)

Чисті гривневі іпотечні кредити у першому кварталі зросли на 36,5% рік до року у шістьох провідних банках порівняно із скороченням портфеля решти гравців. Найбільші іноземні банки, пам'ятаючи попередню іпотечну кризу, обережні.

Про обережність банків свідчать і результати опитування: стандарти іпотечного кредитування досить консервативні. Наприклад, відношення кредиту до вартості житла (LTV) стабільно перебуває на рівні близько 60%.

По-друге, понад 80% іпотечних кредитів припадають на вторинний ринок. Логічне питання: що заважає кредитувати первинний ринок та стимулювати будівництво житла як драйвер економічного зростання?

Відповідь – недовіра та невпевненість у захисті інвестицій. Показовий приклад: середній українець довіряє банку 21 тис грн власних коштів. Притому, що банки мають прозору структуру власності і НБУ прискіпливо за ними наглядає.

Водночас вкладення в нерухомість на етапі будівництва – це значно масштабніша операція: середня вартість квартири становить понад 1 млн грн, а ринок інвестицій у житло непрозорий, незрозумілий і нерегульований.

Іпотека під 3%: Держмолодьжитло розпочав прийом заяв від внутрішньо переміщених осіб на пільгові кредити

Хто кінцевий власник компанії-забудовника? Які обсяги будівництва та умови продажу житла? Яка схема фінансування та як формується ціна? Яка відповідальність забудовника за несвоєчасне введення житла в експлуатацію та/або порушення умов угоди? Як захищені права інвестора?

Відсутність відповідей на ці питання створює системні ризики для фінансової системи та економіки в сегменті житлової нерухомості. Нацбанк підтримує законодавчу ініціативу з регулювання первинного ринку нерухомості.

НБУ, маючи законодавчий мандат на сприяння фінансовій стабільності, попросив забудовників надавати інформацію про ринок, щоб узагальнювати й оприлюднювати агреговані дані про об'єкти нерухомості.

Це підвищить прозорість ринку нерухомості для всіх його учасників, сприятиме підвищенню взаємної довіри та активізації ринку іпотечного кредитування.

Реформа житлового будівництва: що відомо про головні ініціативи та чи вдасться вирішити проблему недобудов 

Цікаво про ремонти: як відновити дерев'яні садові меблі

Микола Остролуцький
Источник: epravda
 
 
Интересные новости:
28.05.2021
4640
Госкомпания "Укрфинжитло" больше не будет заниматься реализацией программы в одиночку. Благодаря это...
26.05.2021
825
Частка договорів на придбання в кредит за держпрограмою житла на первинному ринку склала 25,92%, на ...
21.05.2021
1453
На одного українця припадає 24 кв.м. житла, що в рази менше за показники добре розвинених країн Євро...
21.02.2024
2961
Понад половину кредитів отримали військовослужбовці за контрактом та силовики...
14.02.2024
4982
Банки уклали договори з низкою обласних військових адміністрацій і місцевою владою про часткову...
13.02.2024
3151
Іпотеку під 7% оформила родина з Ужгорода, яка переїхала на Закарпаття після початку війни...