РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.670 39.998 39.604
EUR 42.260 42.900 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Лічильники газу: хто повинен платити за установку та повірку приладів

Газорозподільні підприємства зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення у квартирах та приватних будинках
1087 25.05.2021 в 09:23



Хто має платити за установку
і повірку лічильників газу


Повірка лічильників газу може проводитися періодично (в плановому порядку) або позачергово і саме від цього залежить, хто платитиме за її проведення. Про це йдеться на Facebook-сторінці сервісу для споживачів природного газу.


Хто платить за повірку

Періодичну повірку лічильників оплачує газорозподільне підприємство. Це стосується як технічного обслуговування лічильника, так і пов'язаного з повіркою демонтажа, транспортування та монтажа.

Стосовно позачергової та експертної повірки лічильників газу, то пов’язані з цим витрати (на демонтаж, транспортування та монтаж) мають бути компенсовані:

- їхнім ініціатором, якщо за результатами позачергової та експертної повірки лічильника не буде підтверджено факт його невідповідності нормативним документам;

- споживачем, якщо за результатами позачергової та експертної повірки лічильника буде підтверджена його невідповідність нормативним документам у сфері метрології або факт несанкціонованого втручання в роботу приладу.


Як здійснюється повірка за один день

Умовами для повірки лічильника за один день є:

- відсутність втручань у лічильник;

- прилад має бути власністю споживача.

У разі зняття лічильника на планову повірку, споживачу можуть запропонувати обміняти лічильник, який є його власністю на лічильник, який є власністю облгазу.

За згодою укладається договір зміни лічильника, оформлюється акт приймання-передачі та споживач одномоментно отримує у власність інший газовий лічильник.

У такому випадку не треба очікувати результатів повірки свого лічильника, монтажу (демонтажу) приладу обліку або заміни непридатного лічильника.

В Україні готують масову звірку показників лічильників газу: "приховані" кубометри доведеться оплатити за завищеною ціною


Хто повинен платити за установку лічильника газу

Як роз'яснили у Міністерстві юстиції, закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" передбачає здійснення фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення за рахунок суб'єктів господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.

Таким чином, газорозподільні підприємства зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення у квартирах чи приватних будинках, де газ використовується для підігріву води та приготування їжі.

Споживачі платять за газопостачання за тарифами, в яких вже передбачені витрати і на установку лічильників газу (в тому числі індивідуальних), тому газорозподільні компанії зобов'язані надавати такі послуги.

Сохранить субсидию и сменить поставщика газа: нюансы, которые важно учитывать


Коли мають бути встановлені лічильники

5 березня 2021 року Верховна Рада відклала кінцевий термін встановлення газорозподільними компаніями індивідуальних лічильників газу для населення до 1 січня 2023 року (раніше передбачалося, що це має статися до 1 січня 2021 року).

Йдеться про споживачів газу, які проживають у квартирах чи приватних будинках та використовують газ для приготування їжі.

Усього в Україні близько 13 млн побутових споживачів газу. Більше половини з них (близько 7,5 млн) споживають паливо комплексно, тобто для приготування їжі, підігріву води і опалення. Для приготування їжі та підігріву води використовують газ близько 1 млн споживачів, а лише для приготування їжі – близько 4,5 млн.

І якщо споживачі двох перших категорій переважно мають вже налагоджений облік використання палива, то значна частка споживачів третьої категорії (більше половини) не мають лічильників газу.

Платежка за тепло может значительно подорожать из-за отмены ПСО, – эксперт 

Цікаво про ремонти: як відновити дерев'яні садові меблі
Источник: money
 
 
Интересные новости:
24.05.2021
1187
Після створення та відкриття у 2013 році оновленого реєстру прав на нерухомість, функція внесення зм...
21.05.2021
1246
У деяких випадках держреєстратори можуть відмовляти у реєстрації прав на нерухомість...
11.05.2021
4276
Проезд в Кривом Роге сделали бесплатным. Перестанут ли платить за поездки на автобусах и троллейбуса...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4257
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...