РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Покінчити з "будівельними пірамідами": як новий закон змінить ринок житлової нерухомості

Як уже незабаром може змінитися процес будівництва та як депутати планують захистити інвесторів від "аркад" та "укрбудів"
8191 05.04.2021 в 10:28



Революція на ринку житла:
що змінить новий закон


За даними Міністерства розвитку громад і територій, в Україні в кінці 2019 року налічувалося понад 150 проблемних об'єктів будівництва багатоквартирних будинків.

Жертвами шахрайства і неплатоспроможності забудовників стали 100 тис інвесторів.

Це без урахування минулорічного банкрутства "Аркади", жертвами якого стали ще близько 10 тис інвесторів у житлові комплекси банку. Чи отримають останні свої квартири, залежить від влади.

Як зробити так, щоби майбутні покупці нерухомості на етапі будівництва гарантовано отримали свої квадратні метри?

Депутати підготували законопроєкт, який, як запевняють автори, "гарантуватиме речові права на нерухоме майно". Щоправда, лише на те, яке побудують після ухвалення документа.

Інвесторів житлової нерухомості буде захищено: що передбачає законопроєкт №5091 і як зміниться будівельний ринок

Як зміниться процес будівництва та чи дасть цей акт стовідсоткові гарантії майбутнім інвесторам?


Забудовники не продаватимуть "повітря"

Інвестори в нерухомість на первинному ринку часто ризикують залишитися ні з чим.

Історія знає десятки випадків відвертого шахрайства, коли квартири в незведених будинках продають кілька разів, і незавершення будівництва через відсутність коштів у компаній.

При виборі об'єкта нерухомості інвестори орієнтуються на кількість років роботи забудовника та зданих в експлуатацію об'єктів, пов'язаність з великими фінансовими групами, "знайомство" з власником та наближеними до нього особами.

Проте це не дає стовідсоткової гарантії отримання у власність нерухомості.

Щоб відійти від умовних гарантій до законних, у парламенті зареєстрували проєкт закону "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Автор – народний депутат із "Слуги народу" Олена Шуляк.

Документ вводить у законодавство терміни "девелопер будівництва", "майбутній об'єкт нерухомості", "подільний..." та "неподільний об'єкт незавершеного будівництва".

Незважаючи на популярність терміну "девелоперська компанія", у юридичній площині він відсутній. Офіційно будівництвом займалися замовник (власник земельної ділянки), генеральний підрядник, проєктувальники.

Девелопером будівництва, за задумом автора, буде юридична або фізична особа, яка матиме право частково виконувати функції замовника, залучати гроші, будувати і передавати покупцям їх квартири або інше майно.

Ключова зміна – продаватимуться не "повітря" і не обіцянки побудувати квартиру, а права на майбутній об'єкт нерухомості.

Купівлю квадратних метрів у спроєктованих, але ще не збудованих об'єктах пропонують реєструвати в нотаріуса. Послуги нотаріуса коштуватимуть 1% від вартості квартири. Після оформлення договору інвестори отримуватимуть право власності на майбутній об'єкт нерухомості.

"Основна новація полягає в тому, що квартира буде реєструватися в реєстрі з метою недопущення подвійних перепродажів та можливості на етапі будівництва визначити відсутність прав третіх осіб на такий об'єкт", – пояснює юрист Олександр.

Власник девелоперської компанії Андрій вважає, що реєстрація майнових прав інвесторів на споруджуваний об'єкт зробить ринок прозорим, упорядкованим і прогнозованим.

"Нотаріальне засвідчення дозволить залучити банки для кредитування купівлі і нарешті запустити повноцінну доступну іпотеку для споруджуваних об'єктів", – заявив девелопер.

За словами юриста Володимира, девелопери будуть зобов'язані розміщувати повну інформацію про об'єкт будівництва: від юридичних осіб (власників землі, генпідрядника, субпідрядника, проєктувальників) до технічних характеристик будівлі.

"Усі квартири, які забудовник планує продати, потрібно буде "засвітити". Він не зможе потім допродавати підвальні приміщення чи горища, дрібнити великі квартири під смарт-квартири", – пояснює Володимир.

Законопроект о продлении моратория на взыскание жилья по ипотеке вызвал критику Нацбанка

Наслідком такого кроку стане поява статистики реальної кількості проданих квартир на первинному ринку. Зараз таких даних не існує.

Повний пакет інформації для оприлюднення складатиметься з 20 пунктів, включаючи всі дані про забудовника, замовника та їх бенефіціарних власників.

"Темпи продажів, щомісячні звіти про продажі, скільки і за якою ціною, фотофіксація – усе це набуде чинності наступного дня після публікації закону, хоча в основній частині він набуде чинності через рік після публікації", – додає Андрій, керівний партнер девелоперської компанії.

Якщо забудовник не опублікує вказану інформацію, на нього очікує штраф у розмірі десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 січня 2021 року – 22,7 тис грн). Повторне порушення коштуватиме вдвічі дорожче.

Хоча документ не передбачає більш жорстких санкцій за нерозкриття даних, з ухваленням закону рекламувати житлові комплекси без оприлюднення повної інформації буде заборонено.

"Первинний ринок нерухомості давно потребує такого закону", – упевнений Андрій.


Змінили назву та суть

Олена Шуляк та її колеги працюють над текстом законопроєкту не перший місяць.

У 2020 році на сайті Міністерства розвитку громад і територій з'явилася перша версія документа, яка тоді називалася "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав кредиторів об'єктів будівництва".

Зібравши коментарі та зауваження, депутати змінили назву документа.

"Суть законопроєкту теж змінилася. Сам законопроєкт став на третину більшим, при тому, що деякі розділи з попереднього проєкту закону видалили", – каже Андрій.

Експерт характеризує цей законопроєкт як системний і розрахований на захист інвесторів на первинному ринку нерухомості. Підґрунтям його функціонування стане електронна система.

"Якщо попередній проєкт був сильно прив'язаний до Порталу державної електронної системи у сфері будівництва, то новий – повністю на ній зав'язаний. Це допоможе запобігати можливим проблемам з будівництвом житла", – вважає Андрій.

На думку опитаних забудовників, така диджиталізація позитивно позначиться на ринку нерухомості.

"Для сумлінних забудовників ухвалення законопроєкту стане великим плюсом. Ми, як і наші інвестори, потребуємо зниження ризиків інвестування. Це сприятиме підвищенню довіри до ринку", – заявив експерт.


Неприємні зміни для забудовників

Є і неприємні для забудовників нововведення. Так, проєктну документацію в повному обсязі потрібно буде вносити до Реєстру будівельної діяльності. Туди ж вноситимуться експертизи, технічні паспорти, зміни проєктної документації.

"Якщо хочеш керувати світом, отримай у власність реєстр. – жартує Андрій. – Тепер людина, яка має адмінські повноваження у цьому реєстрі, керуватиме будівельною галуззю".

"Після продажу майбутнього об'єкта нерухомості зміна проєктної документації відбуватиметься лише після отримання згоди покупця", – додає Олександр.

Окремі норми законопроєкту ускладнять життя нечесним реєстраторам. "Реєстраційні маніпуляції з об'єктами нерухомості, особливо з недобудованими, будуть ускладнені", – говорить Андрій.

За словами експерта, текст документа містить "дуже потужний блок" з енергоефективності та енергоаудиту. Це може вплинути на проєктування і собівартість будівництва.

Може не сподобатися забудовникам і вимога надавати документи для ознайомлення інвесторам. Мова йде про відомості з реєстрів, документи на землю та право виконання будівельних робіт, містобудівні умови та обмеження.

"Зараз забудовники говорять, що вони не зобов'язані надавати документи, крім деяких щодо фондів фінансування будівництва", – каже Олександр.

Андрій попереджає, що виконати всі норми закону зможуть тільки великі гравці на ринку. Маленькі забудовники ризикують програти через слабший фінансовий стан.

"У разі ухвалення цього законопроєкту ринок буде монополізований. Виконувати всі ці "історії" зможуть тільки великі забудовники, у яких, крім юристів, фінансистів та менеджерів, є власні кошти або доступ до кредитних", – вважає експерт.


Що зміниться для покупців квартир

Механізм продажу квартир через попередні договори виключається з правового поля. Це зроблено для недопущення виведення грошей з-під оподаткування, кажуть юристи.

Способами придбання об'єктів житлового будівництва залишаться:

  • укладення договорів купівлі-продажу об'єктів;
  • фонди фінансування будівництва;
  • фонди операцій з нерухомістю;
  • інститути спільного інвестування, емісія цільових облігацій підприємств.

Роботу фондів фінансування будівництва переформатують, цьому присвячений окремий розділ.

Наразі часто площа побудованої квартири відрізняється від заявленої. У разі перевищення метражу інвестор змушений доплачувати забудовнику за квадратні метри, причому за вищою ціною.

Что с ценами на жилье в Киеве и пригороде. Статистика по классам жилья (ИНФОГРАФИКА)

У першій версії акта пропонувалося скасувати доплати з боку покупця, якщо площа квартири виявилася більшою на 5%.

"У новий законопроєкт не включили пункт про те, що покупець не доплачує "хвостик". При цьому залишили право вимагати розірвати договір, якщо прострочення введення в експлуатацію становить понад шість місяців", – повідомив Андрій.

Забудовники часто продають апартаменти замість квартир. Це популярний спосіб спорудження будинків без повного пакета документів на такі роботи.

Інвестори в таку нерухомість не можуть прописатися в апартаментах і вимушені оплачувати комунальні послуги за промисловими тарифами.

"У новому законопроєкті апартаменти вводяться в правове поле. У них можна буде прописатися. Тепер у нас мінус один аргумент не купувати апартаменти", – говорить Андрій.


У забудовника закінчилися кошти. Що далі?

Як новий закон змусить забудовників виконувати свої зобов'язання перед інвесторами?

Для цього вводиться поняття "гарантійна частка": частина квартир в об'єкті незавершеного будівництва не буде продаватися інвесторам до введення житла в експлуатацію.

У першій версії документа розмір гарантованої частки становив 10-13%, у новій редакції право визначати її розмір закріплене за урядом.

Фінансувати будівництво гарантійної частки забудовник буде за власні кошти. У разі банкрутства або фінансової неспроможності девелопера кошти від продажу "гарантійних" квартир підуть на добудову будинку.

Президент великої будівельної компанії пропонує також запровадити страхування цивільно-правової відповідальності за своєчасне виконання робіт або обов'язкове створення забудовником у банку гарантійного внеску.

Попередня версія законопроєкту містила механізм виходу із ситуації, коли забудовник не може добудувати об'єкт. У новій редакції цього механізму немає.

Сколько в Украине аварийного и ветхого жилья: рейтинг областей

"Якщо забудовник або замовник не можуть виконати свої зобов'язання, вводилася б спеціальна процедура санації. Цей блок викликав найбільші нарікання з боку профільних організацій та окремих "товаришів", які борються із "злобудовниками", – каже Андрій.

"Що буде, якщо девелопер або замовник не зможуть виконувати свої зобов'язання? Чіткого рішення нема. Або все відбуватиметься за загальною процедурою банкрутства, або буде випущений окремий законопроєкт", – припускає експерт.

За його словами, уникникати ситуацій з недобудовами допоможуть жорсткі правила щодо дозвільного поля до моменту початку робіт і жорсткого контролю в процесі будівництва.

"Не можна буде продавати квартири, маючи відкрите порушення містобудівних норм. Законопроєкт намагається виключити можливість недобудови об'єкта в принципі", – каже експерт.


Недоліки законопроєкту

Головним недоліком законопроєкту Андрій називає його обсяг – 118 сторінок. Отже, він може містити дрібні вади та колізії.

"Недоліки в нашому правовому полі часто призводять до блокувань процедур, тому законопроєкт потрібно вичитувати. Така кількість змін у десятки нормативно-правових актів взаємопов'язана і може спричинити правові колізії", – вважає експерт.

Експерт додає, що законопроєкт потрібно доопрацювати. Зокрема, він пропонує доповнити його нормою про скасування податку на додану вартість на перші розрахунки за договором купівлі нерухомості.

"Коли забудовник отримує гроші від інвестора за придбану квартиру, він зобов'язаний сплатити з них ПДВ. При цьому сама квартира може бути ще навіть не побудована, але вже обкладається податком.

Виходить, що гроші, які повинні йти на закупівлю будматеріалів для зведення житла, йдуть на податки", – скаржиться забудовник.

Експеримент з впровадження Єдиної державної е-системи у будівництві продовжено до 30 червня 2021 року

Олександр переконаний, що законопроєкт запрацює нешвидко і його дія не поширюватиметься на будинки з виданими дозволами на будівництво і ті, що вже будуються.

На думку Володимира, проєкт не вирішує питання постраждалих інвесторів та не гарантує захист інвесторів у таких випадках, як було з банком "Аркада" та компанією "Укрбуд девелопмент".


Чи унеможливив би новий закон кейси "Укрбуду" та "Аркади"

Експерти кажуть, що новий закон допоможе вирішити проблему будівельних пірамід: зробить неможливим перепродаж одного приміщення кільком інвесторам.

Однак ця законодавча ініціатива не вберегла б інвесторів від гучного краху "Укрбуду девелопменту" та "Аркади".

"Аркаду" розірвали на шматки не за будівельною темою. "Укрбуд" має свої нюанси: у компанії не було бажання не добудовувати об'єкти", – вважає Андрій.

На думку юриста Володимира, новий закон урятував би інвесторів від шахрайства компаній з орбіти Анатолія Войцеховського.

"Кейс "Укогруп" не виник би, оскільки без повного пакета документів на будівництво цей забудовник навряд чи зміг би зареєструвати свої багатоквартирні будинки в реєстрі речових прав і потім їх продавати", – каже він.

Андрій менш оптимістичний: "Укогруп" – це історія про "халяву". Прагнення купити квартиру за ціною, значно нижчою за реальну вартість, викоренити неможливо. Відповідно, будь-який закон, який не забороняє продаж до моменту завершення будівництва, не зможе захистити любителів "шари".

Експерт пропонує усунути з ринку фонди фінансування будівництва та інші "прокладки", через які продається нерухомість.

"Функція контролю, що покладається на фонди фінансування будівництва, сильно знівельована. Це підтверджують ситуації, що трапилися з "Укрбудом" та "Аркадою". Фонди не змогли гарантувати збереження грошей інвесторів", – каже забудовник.

ТОП-5 глобальних будівельних проєктів, за якими варто слідкувати 

Читайте також: в якому випадку без дренажу не обійтись і як зробити утеплення стрічкового фундаменту

Источник: epravda
 
 
Интересные новости:
05.04.2021
861
Заступник керівника Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Т...
05.04.2021
1026
Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що створення індустріальних парків ...
05.04.2021
8601
Эксперты собрали информацию о площади и географии аварийного и ветхого жилья в Украине...
19.04.2024
2324
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2304
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...