РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Велику приватизацію розблоковано

Рада схвалила законопроєкт № 4543 який передбачає розблокування процесів великої приватизації
3787 31.03.2021 в 08:32



Велика приватизація
повертається 


Верховна Рада схвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт № 4543. Він передбачає розблокування процесів великої приватизації. Крім того, народні депутати прийняли за основу документ про визначення об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації.

Рішення про скасування заборони на проведення аукціонів щодо великої приватизації в період карантину підтримали 257 народних депутатів.


Велику приватизацію відновили

Проєкт закону пропонує виключити із закону пункт, відповідно до якого тимчасово, на період карантину та обмежувальних заходів через епідемію COVID-19, діє заборона на проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації.

90% госпредприятий, запрещенных к приватизации, планируют передать в концессию к 2030 году

У пояснювальній записці йдеться про те, що документ спрямований на забезпечення проведення низки підготовчих, організаційних заходів та заходів, які передують проведенню продажу об'єктів великої приватизації на аукціонах, та проведення самих аукціонів.

“Зняття обмежень на продаж великих державних підприємств дасть змогу не тільки наповнити державний бюджет, а й залучити великий обсяг приватних інвестицій в розвиток цих компаній та економіку України,” – зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Насамперед ідеться про приватизацію таких об’єктів, як завод “Більшовик”, Одеський припортовий завод, Об’єднана гірничо-хімічна компанія, “Президент-готель”.

“Ухвалення закону дозволить нарешті оголосити та провести аукціони”, - додала заступниця міністра Світлана Панаіотіді.

До суду подали позов проти розробки нового Генплану Києва


Об'єкти, які не підлягають приватизації

Крім того, нардепи у першому читанні проголосували за перелік об'єктів держвласності, які не підлягають приватизації.

Пропонує затвердити такі переліки:

  • перелік акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою ніж 50% + 1 акція та не підлягає приватизації, згідно з додатком 1;
  • перелік господарських товариств та об'єднань, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100%, державних комерційних та казенних підприємств, що не підлягають приватизації, згідно з додатком 2;
  • перелік об'єктів культури та спорту, що не підлягають приватизації, згідно з додатком 3;
  • перелік державних підприємств, що не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені в господарські товариства, згідно з додатком 4;
  • перелік об'єктів лісового господарства, що не підлягають приватизації, згідно з додатком 5.


Які компанії належать до перелічених додатків

  • Відповідно до додатку 1, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі підприємства: "Нафтогаз", Державна акціонерна холдингова компанія "Артем", "Укрпошта" та Укрзалізниця.
  • Відповідно до додатку 2, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі підприємства: "Енергоатом", "Укргідроенерго", "Укренерго", Оператор ГТС, Чорнобильська АЕС.
  • Відповідно до додатку 3, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі об'єкти: ДП "Національний цирк України", ДП "Національний центр Олександра Довженка", Національне видавництво дитячої літератури "Веселка", Національний заповідник "Хортиця", Національний музей Тараса Шевченка.
  • Відповідно до додатку 4, не підлягатимуть приватизації, але можуть бути перетворені в господарські товариства, зокрема, такі об'єкти: ДП "Рубін", ДП "Харківський завод спеціальних машин", ДП "Львівський бронетанковий завод".
  • Відповідно до додатку 5, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі об'єкти лісового господарства: Ялтинський гірсько-лісовий заповідник, Шацький національний природний заповідник.

Зеленский подписал указ о создании национального фонда инвестиций

Интересно о ремонтах3 практичных решения для детской комнаты

Источник: novyny
 
 
Интересные новости:
31.03.2021
1890
На думку позивача, Генплан міста Києва, розроблений у 2002 році є безстроковим та чинним до сьогодні...
31.03.2021
1149
В Укравтодорі вважають доцільним відмовлятися від поточного середнього ремонту доріг на ко...
28.03.2024
2272
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6774
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...