РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Презентовано нову концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю

Міністр розвитку громад та територій, презентував концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні на засіданні круглого столу у Комітеті ВР
6534 30.03.2021 в 08:38



Нова концепція реформи системи 
архітектурно-будівельного контролю


29 березня у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбулося засідання «круглого столу». На ньому Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій, презентував концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні. Захід було організовано спільно з Міністерством розвитку громад та територій, асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертним середовищем.

Під час засідання «круглого столу» розглянули запропоновану Мінрегіоном концепцію проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування», яка була розроблена та погоджена за результатами нарад проведених на платформі Мінрегіону за участі народних депутатів України, Асоціації міст України, Офісу простих рішень та результатів, Конфедерації будівельників України та представників будівельного ринку. Даний законопроект направлений на комплексне реформування сфери містобудування, прийняття якого дозволить запровадити концептуально нову прогресивну модель державного управління у галузі. 

В чому полягають ключові принципи концепції реформування:

  • Мінімізація паперового документообігу, розширення функціональних можливостей Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕСБ).
  • Переглянута система містобудівного контролю, розмежовані повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування та юридичних осіб.
  • Державний містобудівний нагляд здійснюватиметься Мінрегіоном за Державною інспекцією архітектури і містобудування, уповноваженими органами містобудування та архітектури, виконавчими органами, експертними організаціями, юридичними особами та виконавцями окремих видів робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури.
  • Змінено принцип прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, посилюється відповідальність усіх причетних до прийняття в експлуатацію осіб що відображається в акті про прийняття в експлуатацію, розширені можливості автоматичного прийняття. При цьому документи для прийняття в експлуатацію закінчених будівництв можуть подаватися стосовно об’єктів СС1 в паперовому вигляді нотаріусу або державному реєстратору, або в електронному вигляді через систему, об’єктів СС2, СС3 – через систему для автоматичної реєстрації при наявності підписаного цифровим підписом акту про прийняття в експлуатацію.


Ліквідація Держархбудінспекції: замість ДАБІ - ДІАМ. Що відомо про нову концепцію реформи

Важливим аспектом реформування є вимога побудови якісної системи державного контролю і нагляду містобудівної сфери, впровадження інституту  по залученню юридичних осіб до здійснення містобудівного контролю та їхнього функціонального поєднання. Підґрунтям проведення загальнодержавної реформи містобудування стала потреба у побудові прозорої, ефективної системи управління в містобудівній діяльності та необхідності поетапного послаблення механізмів державного управління.

«Світовий досвід показує, що немає ліпшого способу боротьби з корупцією, ніж створення конкурентного прозорого ринкового середовища, розумна регуляція та автоматизація надання послуг у відповідній сфері. Разом з тим, цей проєкт  Закону є першим етапом реформи. Наступний –  внесення змін в Кримінальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення щодо посилення персональної відповідальності у сфері містобудівної діяльності», – зауважив Олексій Чернишов.

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ" 

Интересно о ремонтах3 практичных решения для детской комнаты

Источник: minregion
 
 
Интересные новости:
24.03.2021
1027
Мінрегіон подає пропозиції до законопроекту про реформу держрегулювання містобудівної сфери на ...
18.03.2021
1087
Прийняття законопроєкту необхідне для повного запуску реформи у сфері містобудування....
18.03.2021
4201
Уряд звільнив керівництво Держінспекції містобудування та ДІМ у зв'язку із ліквідацією цих...
30.11.2022
11317
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3322
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...