РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Механізми реалізації державної політики щодо впровадження ВІМ-технологій – засідання комітету БПУ

Відбулося засідання Комітету Будівельної палати України  з питань розвитку нових інформаційних технологій у будівництві
2163 26.03.2021 в 09:30



Впровадження ВІМ-технологій
у будівництві 


На обговорення була винесена тема: «Механізми реалізації державної політики щодо впровадження ВІМ-технологій у будівництві як інструменту для подальшого реформування, модернізації та цифрової трансформації будівельної галузі України, відповідно до Урядової Концепції впровадження в Україні ВІМ-технологій у будівництві».

Учасників засідання, яке проходило в режимі відео-конференції, привітав перший віце-президент Будівельної палати С.Сташевський.  

Він наголосив на актуальності обговорюваної теми і зазначив,  що Будівельна палата, як провідна громадська асоціація галузі, долучилася до розробки  даної Концепції.

«Ми неодноразово обговорювали цю тематику на наших засіданнях, наукових конференціях, залучали партнерські організації. Така робота дала свої результати. Наші пропозиції щодо впровадження ВІМ-технологій у будівництві враховані при формуванні Концепції», – сказав він.

Тепер належить іти далі –  до конкретних кроків щодо розробки законодавчої та нормативної бази, тобто тих питань, які передбачені першим етапом Концепції.

У своїй доповіді голова комітету, віце-президент БПУ  Марина Величко поінформувала про основні положення  Концепції впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні, а також плану заходів з її реалізації.

Вона також проаналізувала процеси підготовки до прийняття національних стандартів, які визначають основні вимоги до проєктної документації та проведення експертизи з урахуванням імплементації ВІМ-моделювання.

Доповідач, зокрема звернула увагу авторів зміни до ДБН  на те, що тільки на другому етапі Концепції (2023-2025р.) пропонується забезпечити реалізацію пілотних проєктів будівництва з використанням будівельного інформаційного моделювання. Тому на наш погляд, основний документ стосовно складу та змісту проєктної документації повинен кореспондуватися з програмою заходів щодо імплементації ВІМ-технологій в Україні і не вимагати від проєктувальника неможливого, зазначила вона.

(Детальний виклад доповіді міститься за посиланням)

У роботі комітету взяли участь та виступили представники державних профільних органів – заступниця голови Комітету Верховної Ради України Олена Шуляк, заступниця міністра Мінрегіону Наталія Козловська, керівники структурних підрозділів міністерства – Олена Воскобійник, Катерина Іванова, Ірина Пономаренко, представниця Укрдержбудекспертизи Олена Берендеєва.

 

З аналізом різних аспектів впровадження ВІМ-технологій в Україні, зокрема, у питаннях ціноутворення, виступили: президент Академії будівництва України Іван Назаренко, один з осноположників системи ціноутворення в Україні, віце-президент БПУ Анатолій Беркута, директор Держдор НДІ ім.Шульгіна Артем Безуглий, президент Спілки наукових та інженерних об’єднань України Микола Кірюхін, директор Центру сталевого проектування В’ячеслав Колєснік, завідувач кафедри управління проєктами КНУБА Сергій Бушуєв, директор та головний архітектор ТОВ “Центробудпроєкт”  Владислав Гоц і Олександр Талавчук, головний фахівець НВО “Созидатель” Алла Ярошенко, керівники провідних проєктних організацій України.

Про практичний досвід впровадження елементів ВІМ-технологій у будівництві розповіли зарубіжні фахівці: директор Центру ціноутворення в будівництві Республіки Білорусь Геннадій Пурс, продакт-менеджер компанії CENKROC-4 – розробника баз даних цін будівельних матеріалів і програмного забезпечення з оцінки вартості    будівельних робіт (Словаччина) Петер Цукеник, професор Словацького технологічного університету, віце-президент  BIM-Асоціації Словаччини Томаш Фунтік, представник Федерації європейської будівельної промисловості Андре Поддубни.




На засіданні комітету висловлено ряд пропозицій та рекомендацій щодо практичних аспектів реалізації Концепції, які будуть враховані при опрацюванні підсумкового документа.

Його планується надіслати профільним організаціям для врахування в роботі над відповідними документами у розвиток Концепції.

 

Интересно о ремонтах3 практичных решения для детской комнаты
Источник:
 
 
Интересные новости:
19.03.2021
3607
17 березня відбувся  Круглий стіл «Достойна заробітна плата, гідні та безпечні умови прац...
19.03.2021
6875
17-19 березня 2021 року у Києві відбулась головна будівельна подія року - міжнародна виставка Inter ...
24.04.2024
2600
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6411
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3887
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...