РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.670 39.998 39.604
EUR 42.260 42.900 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Виїзне засідання регіональних представників КБУ 2021 у Волинській області: актуальні питання будівельної галузі та діалог місцевої влади з бізнесом (ОНОВЛЕНО)

На виїзному засіданні регіональних представників КБУ у Волинській області відбувся продуктивний діалог бізнесу та представників влади, були обговорені актуальні питання будівельної галузі, поточна діяльність організації на території області та сформовано пріоритетні завдання на найближчий час
7128 16.03.2021 в 05:44


Виїзне засідання КБУ
у Волинській області 


11 березня 2021 року відбулося виїзне засідання регіональних представників КБУ у Волинській області, на якому були обговорені актуальні питання будівельної галузі, поточна діяльність організації на території області та сформовано пріоритетні завдання на найближчий час.. Окрім, власне, будівельників-членів конфедерації, на події були присутні народні депутати, представники Мінрегіону, ДАБІ, представники громадськості та ЗМІ.

Результатом спільної роботи може стати новий закон, який спростить дозвільні процедури, зменшить корупційні ризики і врешті-решт знизить вартість кінцевого продукту – житлової та комерційної нерухомості. Це історична подія, - переконані учасники.


Хто взяв участь у з’їзді

Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов, перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, т.в.о. голови ДАБІ Сергій Галіцин, голова Державної сервісної служби містобудування України Наталія Дюжилова, засновник Build Portal, президент Best Media Group Катерина Нікітіна, регіональні представники КБУ та члени ради директорів зі всієї України.

Також у засіданні взяли участь народні депутати: Вячеслав РубльовОлександр АліксійчукВалерій Стернійчук, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа, міські голови Володимира-Волинського Ігор Пальонка, Нововолинська Борис Карпус, Ковеля Ігор Чайка, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко, інші представники місцевої влади.

Президент КБУ Лев Парцхаладзе відкрив засідання та привітав всіх присутніх:  “Вітаю всіх на виїзному засіданні регіональних  представників КБУ! Сьогодні ми недарма зібрались у Луцьку, адже це місто дійсно будівельна столиця Волині!”.


Президент КБУ запросив до слова першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського.

“Незважаючи на кризу минулого року, будівельна галузь успішно працює та демонструє прирости. Ми вважаємо будівельну галузь тією ланкою, яка покращує економіку країни, саме тому держава зацікавлена та буде виділяти кошти на підтримку будівництва”,- зазначив Василь Лозинський.

Він наголосив, що наразі планується внесення змін до близько 30 ДБНів та 130 стандартів, а також у Мінрегіоні займються спрощенням системи звітування.

«Є моменти, які заважають будівельникам ефективно працювати. У нас державних будівельних норм і стандартів – в сумі близько 180 і деякі з них старші, ніж я. Ми розуміємо, що час не стоїть на місці, потрібні зміни. Цьогоріч ми завершимо роботу з внесення змін у майже 30 найбільш важливих ДБН для будівельного ринку. Хочемо зняти ті бар’єри, які заважають будівельникам працювати», – висловив свою думку Василь Лозинський.


Учасники зустрічі задали представнику Мінрегіону хвилюючі питання та провели дискусію.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад розказав про втілені в реальність будівельні проекти області та зазначив: «Засідання Конфедерації будівельників України (КБУ) у Луцьку – знакова для нашої області подія, адже саме будівельна галузь – показник розвитку економіки і держави в цілому!».

Він наголосив, що зустріч буде поштовхом до тих змін, які сьогодні вкрай потрібні галузі, зокрема й на законодавчому рівні.

“Будь-який законопроєкт, який призведе до спрощення процесу будівництва- сприймається владою дуже позитивно і ми будемо покладати зусилля, щоб покращити систему”,- зазначив заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Чуліпа.

Під час заходу його організатора, директора Будівельної компанії «Інвестор» Андрія Разумовського представили, як регіонального представника Конфедерації будівельників України. А це найбільше професійне об’єднання, до якого входять провідні будівельні компанії країни. КБУ працює з 2005 року і наразі об’єднує понад 700 будівельних холдингових компаній і професійних об’єднань.

Досі волинське представництво очолював генеральний директор «Луцького домобудівельного комбінату» Руслан Вайман.

Представив Андрія Разумовського на новій посаді голова Ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов.

«Нас хвилює будівництво не лише в межах Києва і 200 кілометрів навколо нього, а по всій Україні – від Луцька до Сум. Сподіваюсь, у нас на Волині буде сильна і велика організація», – сказав він.

«Основне наше завдання – об’єднати представників будівельної галузі, разом працювати над розвитком та подоланням проблем. Конфедерація має прямий зв’язок з усіма київськими будівельними організаціями, органами влади. Тому, об’єднавши зусилля, ми зможемо ефективніше доносити до влади наші турботи і переживання, а відтак – швидше їх долати», - заявив Андрій Разумовський.

Він додав, що будівельна спільнота дуже сподівається, що зможе будувати і отримувати дозволи чітко та прозоро. 

Лев Парцхаладзе представив Андрія Разумовського на посаді представника КБУ у Волинській області: “Відтепер регіональним представником КБУ у Волинській області є Андрій Разумовський, який організував це чудове заідання. Дякую Андрію за плідну та активну працю на новій позиції!”.

Голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов урочисто представив нових членів Конфедерації та вручив сертифікати про вступ до КБУ:

  • ТОВ “БетонБрукСервіс”;
  • ТОВ “ВО Інженірінг”;
  • ПП “Рембуд”;
  • ПП “Форест Україна”.

“Вітаємо вас у лавах КБУ та сподіваємось на плідну працю для розвитку нашої галузі», - зазначив Олександр Ротов.



Андрій Разумовський, директор Будівельної компанії «Інвестор» відкрив дискусійну панель  “Діалог влади з бізнесом” 

Під час панелі підняли такі питання:

- проблемні питання Волинського регіону, з котрим зіштовхується будівельна спільнота;
- реформування системи ДАБІ та кейси від представників бізнесу;
- державні програми підтримки будівельної галузі:

  • програма Доступне житло;
  • умови іпотечного кредитування.

- проведення Другого Іпотечного форуму.


Про ДАБІ

Наразі у Верховній Раді нардепи зареєстрували два законопроєкти реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції. Однак члени Конфедерації будівельників України не погоджуються із запропонованими варіантами. В цьому вони солідарні з урядом, який саме готує альтернативний законопроєкт.

Проєкт, який підтримують забудовники, представив на засіданні перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

В першу чергу документ передбачає створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Вона працює з грудня минулого року, але в майбутньому реєстрація повинна стати автоматизованою. Таким чином ця процедура прискорюється (усе відбуватиметься за лічені хвилини, а не 10-15 робочих днів) та стає більш прозорою.

Функції ж реєстрації будівництва хочуть передати органам місцевого самоврядування (для об’єктів класу наслідків СС1) та нотаріусам (для об’єктів класу наслідків СС1, СС2, СС3). Відтак, втратиться державна монополія на реєстрацію.

Архітектурно-будівельний контроль також не буде монополізованим. Цим займатимуться Державна інспекція архітектури та містобудування (орган, що створюється замість ДАБІ) (вона контролюватиме об’єкти підвищеної небезпеки та ті, що становлять державну таємницю), органи місцевого самоврядування (самочинне будівництво), юридичні особи (громадські споруди).

Приймати в експлуатацію завершені об’єкти будівництва будуть Державна інспекція архітектури та містобудування, а також юридичні особи, акредитовані Мінрегіоном.

«Ми хочемо, щоб у замовника був максимально великий вибір, куди звертатися. Особливо, якщо є якийсь конфлікт на певній території. При сьогоднішній ситуації обійти його фактично неможливо. Ми ж пропонуємо забудовникам самостійно обирати – працювати з органами місцевого самоврядування чи з юридичною особою на вибір», - пояснив перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Ухвалити новий закон і тим самим завершити реформу ДАБІ (створивши натомість Державну інспекцію архітектури та містобудування), за його словами, можуть до червня цього року.

Учасники виїзного засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України переконані, що реформа ДАБІ в запропонованому вигляді принесе користь не лише забудовникам, а й кінцевим споживачам – покупцям нерухомості. Основна її ціль – спрощення процедур та зменшення корупційних ризиків.


У засіданні  взяв участь очільник ДАБІ Сергій Галіцин. Він розповів про плани на новій посаді та зазначив, що наразі існують дві гострі проблеми - це проблема корупції та кадрів. Сергій Галіцин завірив представників будівельної спільноти, що під його керівництвом ДАБІ працюватиме прозоро.

“Я гарантую, що всі питання пов’язані з корупцією будуть зняті”,- сказав він


Народний депутат України Олександр Аліксійчук
приєднався до дискусії та зазначив:

“Наразі ми очікуємо законопроєкт по реформі ДАБІ  у комітеті. ДІАМ має стати новим форматом у взаємовідносинах держави і влади. Ми докладемо максимум зусиль, аби будівництво вийшло на новий рівень”

Він наголосив, що наразі будівельна галузь є тим локомотивом, який стане першим у відновленні економіки країни.

“Будь-який законопроєкт має своїх стейкхолдерів – людей, які будуть ним користуватися і яких він стосуватимуться безпосередньо. Тут, під час обговорення законопроєкту, присутні якраз стейкхолдери – будівельники. На основі роботи будівельників у рамках цього закону, ми сподіваємося, кінцевий споживач (теж стейкхолдер) буде мати кінцевий продукт з нижчою ціною. Бо маю надію, що ми заберемо ті бюрократичні і корупційні складові, які були раніше у цій сфері»,- додав Олександр Аліксійчук

Вячеслав Рубльов, народний депутат профільного комітету ВРУ підтримав слова колег та зазначив, що основна перешкода на сьогодні, щоб забудовники працювали- це ДАБІ.

«Концепція проєкту закону непогана, з Мінрегіоном ми співпрацюємо і як представник комітету, ми маємо спільну думку з міністром Олексієм Чернишовим. Однак, я вважаю, що забудовникам сьогодні не зручно про це говорити, але основна перешкода в тому, щоб забудовники ефективно працювали- це є ДАБІ»,- сказав він.

Міський голова Нововолинська Борис Карпус, мер Ковеля Ігор Чайка та очільник Володимира-Волинського Ігор Пальонка висловили сподівання на те, що ДАБІ якнайшвидше реформують і сфера містобудування матиме певні чіткі правила

“Існувала стіна між ДАБІ та будівельниками нашої області”,- розповів міський голова м.Володимир-Волинський Ігор Пальонка.

Григорій Недопад звернув увагу присутніх на необхідність  приведення системи в електронний вигляд, адже це прибере можливість впливу людського фактору.

“Проблема – на часі. Ми значно розширили межі міста, і перспективи для будівельної галузі – значні. Натомість,  чітких «правил гри» для будівельного бізнесу і контролюючого органу – немає.”,– зазначив Ігор Чайка, мер м.Ковель.

«Ми хочемо побороти монополію ДАБІ, а відтак – корупцію, залучити приватний сектор до реєстраційної функції. В результаті не тільки житло стане більш доступним, а й будівельна галузь загалом ще більше сприятиме розвитку України – наповнюватиме бюджети усіх рівнів. Так, як це відбувається в усіх цивілізованих країнах», - наголосив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Історичною подією цей захід називає голова Державної сервісної служби містобудування України Наталія Дюжилова.

«Це може вилитись у великі проєкти – не лише житлового будівництва, а й інфраструктурні, які принесуть користь усій місцевій громаді», - переконана вона.

Про іпотеку


Під час дискусійної панелі “Пропозиції бізнесу до співпраці” говорили про кредитування від банків- членів Ради директорів КБУ та учасників державної програми “Доступна іпотека 7%”- Глобус Банк та Кредо Банк.

“Програма цікава для забудовників, адже вона направлена на розвиток первинного ринку”,- розповіла перший заступник Голови Правління Глобус Банк - члена Ради директорів, Олена Дмітрієва.

Директор департаменту роздрібних клієнтів Кредо Банк Орися Юзвишин розповіла про етапи акредитації забудовника у Банку:

  • збір документів на акредитацію та передача у Банк;
  • верифікація об’єкта будівництва;
  • погодження текстів договорів;
  • укладення договору про співпрацю;
  • розміщення інформації на сайті Банку.

Орися Юзвишин та Олена Дмітрієва висловили свої сподівання, що найближчим часом втілення програм активізується і у Волинському регіоні.

Лев Парцхаладзе розповів учасникам засідання, що 25 березня КБУ, разом з партнерами, проведе Другий Іпотечний Форум, на якому ми докладніше обговоримо питання іпотечного кредитування в Україні.

"Ми, як народні обранці, знаємо болючі питання, що стосуються отримання дозвільної документації, ошуканих інвесторів, довгобудів, незаконного введення земельних ділянок, порушення архітектурних норм",- зазначив Валерій Стернійчук, народний депутат України та член Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики.

Заступник Голови Ради директорів КБУ з питань діяльності експертних організацій Тарас Лилик приєднався до дискусії та наголосив: «Ринок експертних організацій має дві ключові характеристики: відсутність монополії, а як наслідок конкуренція в якості, швидкості та клієнтоорієнтованості. Та робота недобросовісних організацій, які взагалі не займаються експертизою, а просто продають звіти. У свою чергу, КБУ об'єднує добросовісні експертизи, для боротьби за порядок і законність на ринку».

Лев Парцхаладзе завершив засідання та подякував всім присутнім за активну участь.

“Дякую всім за сьогоднішню цікаву та корисну зустріч! Дякую Андрію Разумовському та організаторам. Відтепер ми так будемо зустрічатись орієнтовно кожні три місяці.”,- сказав Президент КБУ.





















Джерело: КБУ
Фото: Прес-служба Build Portal

 
 
Интересные новости:
09.03.2021
5874
4 березня відбувся “Press Brunch у КБУ” з представницями найвпливовіших українських...
01.03.2021
5893
23 лютого відбулась IX Національна конференція учасників ринків сталевого будівництва. На щоріч...
22.02.2021
3883
Відбувся конструктивний діалог бізнесу і влади щодо нагальних проблем і реформ будівельної галузі...
19.04.2024
5869
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3626
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
15.04.2024
5493
11 квітня 2024 року відбувся RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE, який об’єднав представників ...