РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Виявлення самочинного будівництва: ВС роз'яснив повноваження контролюючих органів

Будівництво вважається самочинним якщо здійснюється за наявності істотних порушень норм законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про архітектурну діяльність», правил як у самому проекті, так і при будівництві
909 16.02.2021 в 07:47


Повноваження контролюючих органів
при виявлення самочинного будівництва
 

Самочинним вважається будівництво, яке здійснюється хоча й на підставі проекту, але за наявності істотних порушень норм законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про архітектурну діяльність», правил як у самому проекті, так і при будівництві та за наявності рішень спеціально уповноважених органів про усунення порушень. Відповідну постанову у справі № 826/10962/17 Верховний Суд прийняв 27 січня 2021, повідомила прес-служба ВС. 

Суди з'ясували, що під час перевірки з виїздом на місцевість контролюючим органом встановлено, що на земельній ділянці для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва розташований 6-поверховий багатоквартирний житловий будинок.

Верховний Суд наголосив, що протиправний адміністративний акт може бути визнаний недійсним зі зворотною дією, якщо інше не передбачено законом. Адміністративний орган приймає рішення про відкликання або визнання недійсним адміністративного акта для відновлення законності та захисту публічних інтересів.

Ураховуючи положення ст. 36 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», відповідно до якої замовник будівництва самостійно несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданій ним декларації про початок виконання будівельних робіт, достатньою та необхідною правовою підставою для скасування органом архітектурно-будівельного контролю реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт та декларації про готовність об'єкта до експлуатації є встановлення факту наведення в ній замовником недостовірних даних, які є підставою вважати об'єкт самочинним будівництвом.

Таким фактом була проектна документація, яка передана замовнику будівництва для виконання будівельних робіт на об'єкті, розроблена без отримання вихідних даних для проєктування, а саме містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, чим порушено вимоги ч. 2 ст. 26 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та ст. 26 Закону «Про архітектурну діяльність».

Пошук містобудів в електронному вигляді: як знайти документ на ділянку, яка вас цікавить

Крім того, скасування реєстрації декларації про початок будівельних робіт може бути наслідком самостійного виявлення органом державного архітектурного контролю недостовірних даних встановлення факту, що на дату реєстрації декларації інформація, яка зазначалася в декларації, не відповідала дійсності, та/або виявлення розбіжностей між даними, зазначеними в декларації.

Щодо доводів скаржника про те, що в момент дії реєстрації спірної декларації, інвестори, які проінвестували в житловий будинок, отримали право власності на свої квартири, Суд зазначив, що отримання інвесторами права власності на свої квартири не є підставою для скасування такого наказу, оскільки Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю, скасовуючи спірні декларації, діяв на підставі та в межах повноважень, передбачених законом.

В яких випадках змінюється кадастровий номер ділянки і що з цим робити? 

Цікаво про будівництво: що таке "друге світло" і як можна використати дахові вікна

Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
16.02.2021
1118
Заместитель министра финансов Александр Кава сообщил, что на программу повышения уровня безопас...
16.02.2021
1488
Фахівці намагаються відновити розписи та зберегти їх для наступних поколінь...
19.04.2024
2280
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2284
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...