РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Оновлення норм щодо влаштування автостоянок та гаражів (електромобілі, автоматизовані та інтегровані гаражі)

Нові зміни до ДБН містять норму щодо обов’язкового облаштування електричними зарядними пристроями не менше 5% машиномісць у громадських гаражах та автостоянках
1004 15.02.2021 в 09:38



Оновлення ДБН «Автостоянки і гаражі
для легкових автомобілів» 
 

ПАТ «КиївЗНДІЕП» було розроблено зміну №3 до ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів», які містять норму щодо обов’язкового облаштування електричними зарядними пристроями не менше 5% машиномісць у громадських гаражах та автостоянках.


Розміщення гаражів на перших поверхах

Допускається розміщувати вбудовані та вбудовано-прибудовані гаражі у надземні нижні (перший – п’ятий) поверхи громадських будівель (за винятком закладів дошкільної та загальної середньої освіти, палатних корпусів закладів охорони здоров’я); при цьому гараж має бути відокремлений протипожежними перекриттями REI 180; приміщення цих громадських закладів мають бути відокремлені від гаражу протипожежною стіною 1-го типу, а також захищені від шуму; гараж повинен мати самостійні шляхи евакуації, відокремлені інженерні системи.

Зміни до ДБН «Склад та зміст проектної документації на будівництво»


Електромобілі та електрозаправки

Електромобіль – транспортний засіб, що приводиться в рух виключно електричним двигуном і заряджається за допомогою зовнішнього джерела електроенергії.

Зарядний пристрій (станції, колонки) для транспортних засобів з електродвигунами – устаткування джерела живлення від мережі, що виконує необхідні функції для зарядки батареї електромобіля.

На автостоянках, гаражах (паркінгах) повинно бути передбачено не менше ніж 5 % машиномісць, а з 2025 року не менше ніж 10 %, від загальної кількості для паркування транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома). Такі машиномісця в надземних автостоянках, гаражах (паркінгах) можуть обладнуватися елетрозаправною станцією постійного струму, в кількості, що дорівнює кількості машиномісць, які виділяються для паркування електромобілів з врахуванням вимог пожежної безпеки.

В підземних гаражах (паркінгах) машиномісця для паркування електромобілів, які обладнуються елетрозаправною станцією постійного струму тільки на першому поверсі з безпосереднім виїздом назовні, в кількості, що дорівнює кількості машиномісць, які виділяються для паркування електромобілів. Машиномісце або групу машиномісць для зарядки електромобілів необхідно  відділяти від   машиномісць   звичайного паркування   автомобілів протипожежними перегородками з класом вогнестійкості ЕІ 30.

Класифікація обмежень у використанні земель, що можуть встановлюватися містобудівною документацією

Зарядна інфраструктура всіх типів (за винятком тих, що розміщуються всередині закритих приміщень та приміщень, що охороняються) повинна бути виконана в вандало-захищеному виконанні, що виключає спроби несанкціонованого використання і забезпечує максимальну безпеку. Силові ланцюги зарядної інфраструктури повинні бути активовані тільки в разі успішної авторизації за допомогою карти доступу.

На автостоянках відкритого типу зарядна інфраструктура повинна мати захист від вологи і проникнення твердих предметів не нижче IP54 за ДСТУ EN 60529. Конструкція зарядних пристроїв і місць розміщення зарядних станцій повинна забезпечувати їх безпечне функціонування в умовах попадання дощу, снігу, сильного вітру.


Відстані та вимоги

Автостоянки та гаражі влаштовують відповідно до вимог ДБН Б.2.2-12 щодо дотримання протипожежних відстаней від них до прилеглої забудови, вимог ПКЕ щодо відстаней від брівки земляного полотна автостоянки або гаражу до опор/щогл ЛЕП, телефонних ліній, антен мобільного та радіотрансляційного зв’язку, а також вимог ДБН В.2.5-74 щодо дотримання відстаней до пожежних гідрантів.

Відстані від надземних і надземно-підземних гаражів та відкритих автостоянок легкових автомобілів до житлових будинків та громадських будівель і споруд слід приймати згідно з вимогами ДБН Б.2.2-12 та з урахуванням приміток 3 і 4 Додатка №10 ДСП 173.

Відстані від гаражів та автостоянок, призначених для зберігання легкових автомобілів з електричними двигунами, до житлових будинків та громадських будівель і споруд слід приймати як для автостоянок місткістю до 10 машиномісць незалежно від фактичної місткості.

Отели и хостелы могут разрешить в жилых домах. Появятся ли в ЖК казино

Для автостоянок та гаражів, призначених для зберігання легкових автомобілів як з електричними двигунами, так і з двигунами внутрішнього згорання, відстані слід визначати виходячи з кількості машиномісць для зберігання легкових автомобілів двигунами внутрішнього згорання.

Мінімальні відстані від автостоянок та гаражів до автозаправних станцій (автозаправних комплексів) визначають згідно з ДБН Б.2.2-12.

Висота поверху гаражів не повинна перевищувати 4 м від позначки чистої підлоги до позначки стелі міжповерхового перекриття. Під час встановлення обмеження для заїзду (проїзду) транспорту всередині гаража слід враховувати висоту розміщення системи спринклерного пожежогасіння та системи димовидалення.


Нові терміни

Гараж рампового типу – багатоповерховий наземний або підземний гараж, в якому для в’їзду/виїзду автомобілів на різні рівні приміщень зберігання використовуються рампи (пандуси). Можуть додатково обладнуватись вантажними ліфтами та механізованими паркувальними модулями (МПМ).

Механізований паркувальний модуль (МПМ) – пристрій (споруда) для зберігання автомобілів у декілька ярусів, або декілька рядів, транспортування автомобілів з посадкового ярусу/ряду до місця зберігання і в зворотному напрямку  виконується шляхом переміщення платформ з автомобілями у вертикальному та/або в горизонтальному напрямі в межах одного функціонального блоку (секції) без участі водія за командою з пульта управління.  Можуть мати різні способи переміщення платформ з автомобілями (карусельного типу, пазлового типу, консольного типу та ін.), а також незалежний або залежний спосіб паркування.

Незалежний спосіб паркування – дозволяє приймати автомобілі на паркування в МПМ та видавати їх з місць паркування в будь-якому порядку, незалежно  від  зайнятості  автомобілями  платформ посадкового ярусу.

Залежний спосіб паркування – дозволяє приймати автомобілі на паркування в МПМ та видавати автомобілі з місць паркування на ярусах, відмінних від посадкового,  за  умови  наявності  вільної платформи  на  посадковому  ярусі.

Інтегрований гараж – автоматизований гараж, вбудовано-прибудований до основної багатоповерхової будівлі іншого призначення (житлового, громадського, адміністративного чи виробничого)  на всю висоту будівлі, або частково, на всіх поверхах, або вибірково , функціонально пов’язаний з приміщеннями основної будівлі, з доступом до місць зберігання автомобілів на поверхах з загальних коридорів або окремих приміщень основної будівлі з дотриманням протипожежних та санітарних вимог, з транспортуванням автомобіля з вимкненим двигуном від порту прийому-видачі до місця зберігання та в зворотному напрямку з присутніми  водієм  та  пасажирами  або  без них.

Закон Про єдину долю землі та нерухомості, розташованої на ній: чи стане перехід прав на землю насправді, автоматичним?

Також ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів» запропоновано доповнити новим додатком И (довідковий) «КЛАСИФІКАЦІЯ ТИПІВ ГАРАЖІВ», а також викласти кілька існуючих додатків в новій редакції.

В проекті зміни в даті набрання чинності чомусь зазначено 2022 рік; проте, при необхідності, вказана Зміна №3 може набрати чинності ще в 2021 році (і навіть в першому півріччі).

Полное обновление действующих ГСН: Минрегион опубликовал проект Концепции развития техрегулирования 

Цікаво про будівництво: що таке "друге світло" і як можна використати дахові вікна

Юрій Брикайло
Источник: dreamdim
 
 
Интересные новости:
11.02.2021
6723
Оприлюднено першу редакція проєкту Зміни №2 ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст пр...
23.12.2020
1292
На оновлення будівельних норм у 2021 році виділено рекордну суму...
24.08.2023
2042
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1802
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
2998
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...