РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чи має генпідрядник отримувати ліцензію для здійснення будівництва (ПОРАДИ ЮРИСТА)

Система ліцензування в будівельній сфері перебуває на проміжній стадії реформування, і частину попередніх правил скасували, а нові ще не затвердили. Як змінилося законодавство в цій сфері
6279 12.02.2021 в 09:07

Необхідність отримання
ліцензії генпідрядником


Питання щодо необхідності отримання ліцензії генеральним підрядником виникає досить часто на підготовчому етапі будівельних проєктів, особливо тоді, коли генеральний підрядник безпосередньо не виконуватиме будівельні роботи. Це пов'язано як із нечіткістю законодавчих норм, так і з тим, що зараз система ліцензування в будівельній сфері перебуває на проміжній стадії реформування, і частину попередніх правил скасували, а нові ще не затвердили. Про основні аспекти, на які потрібно зважати при вирішенні питання щодо отримання ліцензії генеральним підрядником, розповіла юрист практики нерухомості та будівництва Ірина.

Олена Шуляк про захист покупців квартир, реформу ДАБІ, діджиталізацію будівництва та нові ДБН


Які об'єкти потребують ліцензії?

За загальним правилом, для здійснення будівництва об’єктів вимагається ліцензія. Проте для ухвалення рішення щодо отримання ліцензії генеральним підрядником потрібно враховувати такі два фактори: клас наслідків об'єкта будівництва та роль генерального підрядника в будівництві.

По-перше, ліцензія на здійснення будівництва вимагається не для всіх об'єктів, а лише для тих, що належать за класом наслідків до об'єктів із середніми чи значними наслідками (СС2 або СС3).

Нагадаємо, що всі об'єкти будівництва в Україні класифікуються залежно від можливої небезпеки та матеріальних збитків за трьома класами наслідків:

  • об'єкти з незначними наслідками (СС1);
  • об'єкти із середніми наслідками (СС2);
  • об'єкти зі значними наслідками (СС3).

Отже, для будівництва об'єктів СС1 (наприклад, індивідуальних (садибних) житлових будинків) отримання ліцензії не вимагається. Для здійснення будівельних робіт щодо об’єктів СС2 або СС3 (наприклад, готелів, торгово-розважальних комплексів, багатоповерхових будинків) ліцензія необхідна.

Закон Про єдину долю землі та нерухомості, розташованої на ній: чи стане перехід прав на землю насправді, автоматичним?

По-друге, обов'язковість отримання ліцензії саме генеральним підрядником залежить від його ролі в реалізації проєкту. Тобто, якщо генеральний підрядник залучатиметься до безпосереднього виконання будівельних робіт, отримання ним ліцензії на відповідні роботи є обов'язковим.


Чи потрібна ліцензія генпідряднику?

Втім, законодавство не дає однозначної відповіді на запитання, чи потрібно отримувати ліцензію генеральному підряднику, який самостійно не виконуватиме жодних будівельних робіт.

На рівні законів є досить абстрактна вимога про те, що ліцензія є обов'язковою для здійснення «господарської діяльності з будівництва об’єктів» без роз'яснення, які саме дії охоплює цей термін.

Відміна пайового внеску: за чий рахунок будуватиметься інфраструктура міст і сіл

Раніше Кабінет Міністрів України уточнював таке формулювання шляхом затвердження переліку видів будівельних робіт, що підлягали ліцензуванню. Отже, у 2009 – 2016 роках діяльність генерального підрядника у будівництві була внесена до такого переліку і, відповідно, підлягала ліцензуванню.

Втім, у березні 2016 року Кабінет Міністрів затвердив новий перелік видів будівельних робіт, що підлягали ліцензуванню, у якому діяльність генерального підрядника вже не згадувалася. Саме це й призвело до виникнення неточності щодо того, чи підлягає така діяльність ліцензуванню. Ситуація погіршилася, коли нещодавно перелік видів будівельних робіт, що підлягають ліцензуванню, був скасований. Втім, про це зазначимо трохи пізніше.

Отже, з 2016 року на запитання, чи повинен генеральний підрядник, який самостійно не виконує жодних будівельних робіт, отримувати ліцензію, немає однозначної відповіді. Через це, як правило, для ухвалення рішення щодо цього питання доцільно аналізувати, які саме функції виконує генеральний підрядник під час будівництва та чи вимагають вони отримання ліцензії, а також звернутися до відповідних державних органів для надання роз'яснення щодо кожного конкретного проєкту.


Зупинення ліцензування в сфері будівництва: що відбувається?

Для повноцінного функціонування системи ліцензування будівельної діяльності недостатньо лише норм законів, якими встановлюється його обов'язковість. Мають бути затверджені також і підзаконні нормативно-правові акти, якими деталізується процедура отримання ліцензії та провадження ліцензованої діяльності. Втім, 13 березня 2020 року Кабінет Міністрів України скасував підзаконні акти, які регулювали ліцензування у будівельній сфері, без ухвалення нових їм на зміну.

За відсутності достатньої нормативно-правової бази з березня 2020 року ліцензування будівельної діяльності фактично не здійснюється. Оскільки на рівні закону залишається чинною вимога щодо отримання ліцензії для будівництва об'єктів СС2 та СС3, таке зупинення ліцензування обмежує доступ на ринок для нових суб'єктів господарювання, які не мають ліцензії.

Наша найближча ціль – це збільшити частку іпотеки з поточних 0,7% до 2% ВВП - Шевченко

16 липня 2020 року у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт закону, який передбачає скасування ліцензування діяльності з будівництва об’єктів та запроваджує можливість її здійснення за наявності в штаті сертифікованих виконавців окремих видів робіт (послуг) або в разі укладення з ними цивільно-правових договорів. Наразі зазначений проєкт закону все ще опрацьовується в комітетах Верховної Ради.

Втім, у січні 2021 року Міністерство розвитку громад та територій України висловило протилежну позицію, відповідно до якої ліцензування діяльності з будівництва об’єктів незабаром буде відновлено.

Отже, обов'язковість отримання ліцензії генеральним підрядником потрібно встановлювати в кожному окремому випадку, враховуючи роль генерального підрядника в реалізації проєкту та функції, які на нього покладені. Проте варто зважати на те, що зараз процедура ліцензування будівельної діяльності в Україні перебуває в стадії реформування та фактично не функціонує. Визначеності щодо того, чи буде ліцензування відновлено або остаточно скасовано, все ще немає. Ми тримаємо руку на пульсі та продовжуємо відслідковувати зміни в регулюванні цього питання.

Фонд держмайна хоче прибрати 25% «знижку» при визначенні ринкової вартості нерухомості 

Интересно узнать: ТОП-5 подарков для настоящих мужчин на 14 февраля

Ірина Лопушенко

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
10.02.2021
1044
Чому державні програми підтримки енергомодернізації не сприяють масштабній термореновації житлового ...
09.02.2021
8123
Чи стане перехід прав на землю у разі придбання нерухомості автоматичним, та чи зменшить прийняття З...
27.01.2021
1845
Норми, обмеження по висоті та дозвільні документи, які регулюють встановлення парканів у 2021 році...
28.03.2024
4082
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
3999
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...
04.03.2024
3311
Нині ведеться робота по створенню електронного містобудівного кадастру державного рівня. Найближчим ...