РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Заповненість офісів знизилась вдвічі

З початку карантину, з огляду на те, що було незрозуміло, як довго триватиме карантин, багато хто почав скорочувати свої офісні площі або взагалі відмовлятися від них, це призвело до зростання вакантності – вона загалом зросла вдвічі, до 20%
1180 15.01.2021 в 09:28



Ріст вакантності в
столичних БЦ


Офісна нерухомість Києва – це приблизно 2 млн кв. м, акумульованих у більш ніж 200 бізнес- і офісних центрах різних класів. І хоча навесні, на самому початку карантину, столичні БЦ офіційно не припиняли роботу, більшість співробітників компаній, що розміщують у них свої офіси, працювали віддалено.

З огляду на те, що було незрозуміло, як довго триватиме карантин і наскільки швидко й ефективно компанії зможуть адаптуватися до нових умов, багато хто почав скорочувати свої офісні площі або взагалі відмовлятися від них.

Але проблема полягає в тому, що в більшості випадків одразу розірвати контракт дуже складно і вкрай невигідно. Тому багато хто намагався домовитися хоча б про знижки на поточні обсяги площ або ротацію всередині бізнес-центру.

Зацікавленими в цьому були обидві сторони: орендодавці не хотіли залишитися в порожній будівлі з поганою славою, орендарі – хоч якось оптимізувати кошти в умовах падіння економіки.

Бизнес должен требовать удешевления аренды во время пандемии - Гетьманцев

Усе це спровокувало зростання вакантності – з початку карантину вона загалом зросла вдвічі, до 20%. Ще більше просіли бізнес-центри В і С класу, бізнес-центри старого зразка і, звісно, усі ті, хто відмовився йти назустріч своїм орендарям.

Безумовно, є й такі, які під час карантину не втратили жодного орендаря або оперативно встигли їх ротувати – у них вакантність практично на нульовому рівні.

Найчастіше свої площі скорочували ІТ-компанії, адже вони виявилися найбільш підготовленими до тривалого віддаленого формату роботи.

А ось деякі компанії продуктового, агро- та виробничого секторів тільки покращували свої офіси – як збільшуючи площі, так і просто переїжджаючи на аналогічний метраж, але в кращі умови за таку саму вартість квадратного метра.

Новшества в налогообложении для крупных компаний. Как избежать штрафов

Водночас заявлені ставки оренди практично не змінилися. Сьогодні тренд за індивідуальним підходом. Залежно від умов і домовленостей ставка може змінюватися аж до 15 — 30% від заявленої вартості об'єкта.


Повне переформатування

Уже зараз з'явилися нові формати – гнучкі робочі місця, коли на одному місці сидять декілька людей, а простором користуються кілька проєктних команд, а дехто взагалі переформатовує open space на кабінетну систему.

Найбільшою популярністю користуються офіси, у які можна в'їхати, не вкладаючи додаткові кошти в адаптацію – тобто повністю готові для роботи, часто навіть із меблями. Під такі вимоги підходять коворкінги та офісні приміщення в бізнес-центрах.

Укроборонпром оголосив про відкриття Реєстру доступного для оренди нерухомого майна

Глобально коронакриза переформатувала ринок офісної нерухомості з ринку орендодавця на ринок орендаря. Якщо раніше спостерігався брак якісних офісних площ і бізнес-центри диктували свої умови, то сьогодні орендар вільно обирає, з яким БЦ і за яким контрактом йому працювати.

Тому зараз БЦ борються за кожного орендаря, пропонуючи різні умови та послуги, які могли б його залучити.


Ясний погляд у світле майбутнє

Карантин рано чи пізно закінчиться, люди повернуться до офісів і почнуть працювати з новою силою. І саме коронакриза зробить ринок цивілізованішим і якіснішим незалежно від місця розташування.

Уже зараз немає великої різниці для компаній, у якій локації розміщувати свій офіс – біля станції метро «Палац Україна», «Кловська», «Політехнічний інститут» чи «Позняки». Якщо це красива будівля з якісними площами, розвиненою інфраструктурою та правильними сервісами, то вона матиме попит де завгодно.

У 2021-2022 рр. у Києві мають відкритися приблизно 30 бізнес-центрів загальною площею понад 600 тис. кв. м, що ще більше переформатує ринок офісної нерухомості. Відповідно ринок стане ще більш конкурентним і складним для орендодавця.

Водночас це стимулюватиме до якісного зростання майбутні проєкти і стане точкою для розвитку наявних БЦ. 2021 року багато бізнес-центрів підуть на реконцепцію, реконструкцію або хоча б мінімальну адаптацію, щоб бути якщо не на рівні з новими, то хоча б мінімально підтягувати себе, щоб претендувати на нормальні ставки й утримувати наявних орендарів.

Рынок офисной недвижимости восстановится не ранее, чем через год - прогноз НБУ

Интересно узнать: ранее мы писали о 5 устройствах, с которыми уборка - в удовольствие

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
13.01.2021
915
Укроборонпром підписав меморандум із Prozorro.Продажі щодо оренди нерухомості підприємств...
13.01.2021
735
Депутат обратил внимание на соответствующую норму в законодательстве...
22.12.2020
5846
Для полного восстановления этого сектора понадобится не менее одного года...
18.02.2022
1469
В Україні з листопада для юридичних осіб піднявся тариф на опалення нежитлового фонду, де застосовує...
10.02.2022
23670
У році, що минув, відбулося відновлення орендної активності, після певного затишшя через жорсткі лок...
17.01.2022
1258
Станом на кінець 2021 року показник коворкінгових площ досяг в Україні 99 тисяч квадратних метрів, щ...