РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Завершення реформи містобудування: Уряд підтримав план Мінрегіону. Що відомо?

Уряд підтримав план Мінрегіону щодо завершення реформи містобудування. Як здійснюватиметься архітектурно-будівельний контроль у перехідний період
9593 24.12.2020 в 08:10


Завершення реформи містобудування


На вчорашньому засіданні Уряду Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов представив План завершення реформи містобудування, який містить дієві кроки щодо ліквідації ДАБІ та створення прозорих умов роботи на ринку будівництва.

«Змінюються підходи реалізації реформи містобудування, та в жодному разі не її ідеологія. Основні цілі реформи залишаються незмінними та будуть досягнені. Це – ліквідація ДАБІ та створення в Україні прозорих умов для функціонування сфери містобудування. Наразі головний крок – приведення реформи у відповідність до законодавства», – наголосив Олексій Чернишов.

Нова концепція реформи ДАБІ та створення ДІАМ. Коротко про головне з перших вуст

Спільно з робочою групою Мінрегіон веде активну роботу по створенню нового законопроєкту, який буде внесений на розгляд парламенту на початку наступного року.  До робочої групи ввійшли народні депутати, експерти та представники громадських організацій, зокрема Асоціація міст та Конфедерація будівельників України, Офіс простих рішень та представники будівельної галузі.

На перехідний період, до прийняття нового законодавства, маємо забезпечити нормальне здійснення державою функцій в сфері архітектурно-будівельного контролю, як це передбачено чинним законодавством.

А саме:

– Відновлення контролю органів місцевого самоврядування за об’єктами класу наслідків СС1 та СС2 в межах 101-го населеного пункту (92% будівництва в країні). Для цього на минулому засіданні, 16 грудня, Уряд відновив дію Постанови КМУ № 553 від 23 травня 2011 року. Наразі постанова доопрацьовується і готується до публікації.

Важливо: таким чином до ДАБІ не повертаються функції контролю за будівництвом. Вона буде ліквідована.

– Оптимізація органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Ліквідуються Державна інспекція містобудування і Державна сервісна служба містобудування. Створюється Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДАІМ), як центральний орган виконавчої влади, яка здійснюватиме архітектурно-будівельний контроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій. Відповідна постанова ухвалена сьогодні Урядом.

– Внесення змін до регуляторних актів в сфері будівництва. Цей процес має пройти максимально прозоро – за участі громадськості та всіх стейкхолдерів. Для цього виносимо на громадське обговорення проєкт Постанови, яка передбачає внесення змін до регуляторних актів щодо ліцензування, дозвільних документів, прийняття об’єктів в експлуатацію, визначення порядку ведення контролю та нагляду. Саме цим актом будуть введені кінцеві антикорупційні запобіжники, у тому числі всі функції ДАБІ будуть передані і дана структура буде ліквідована.

Реанимация архитектурно-строительного контроля: Кабмин возобновил проверки застройщиков

На перехідний період дозвільно-реєстраційні функції в сфері містобудування здійснюватимуться:

– через Єдину державну електронну систему в сфері будівництва (ЄДЕССБ), яка вже успішно працює частково і повноцінно запрацює у найкоротші терміни.

– органи місцевого самоврядування, що діють в межах 101 населеного пункту, будуть здійснювати дозвільно-реєстраційні функції щодо об’єктів класу наслідків СС1 та СС2.  

Постановою, що пройде громадське обговорення, ДАБІ буде повністю позбавлена реєстраційно-дозвільних функцій. Що означає повну ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції на початку наступного року.

Build Portal занял первое место в ТОП-10 самых популярных сайтов Украины по недвижимости. Смотреть рейтинг

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ" 

Цікаво про ремонти:
 раніше ми писали як підготувати вітальню до новорічно-різдвяних свят

Источник: minregion
 
 
Интересные новости:
23.12.2020
6736
Перший заступник Міністра регіонального розвитку громад та територій України Василь Лозинський презе...
17.12.2020
6543
16 декабря Кабмин восстановил действие постановления №553 "О порядке осуществления государственного ...
14.12.2020
9035
В міністерстві наголошують, що у зв’язку з відсутністю держконтролю, в українських містах вини...
30.11.2022
11307
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3308
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...