РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нова концепція реформи ДАБІ та створення ДІАМ. Коротко про головне з перших вуст

Перший заступник Міністра регіонального розвитку громад та територій України Василь Лозинський презентував нову концепцію реформи ДАБІ
6736 23.12.2020 в 09:00



Нова концепція реформи ДАБІ


Нову концепцію архітектурно-будівельного контролю та нагляду презентував перший заступник Міністра регіонального розвитку громад та територій України Василь Лозинський під час круглого столу «Реформа ДАБІ: Нова концепція», організованого Конфедерацією будівельників України (КБУ).

«Будівельний ринок має розуміти, в якому стані він знаходиться зараз і як планувати 2021 рік. Починаючи реформу навесні – планували завершити її за пів року. Але станом на сьогодні, у запропонованому форматі її не вдалося завершити», - зазначив він.

Він нагадав, що точаться дискусії щодо легітимності реформ шляхом постанов. Зокрема, законом передбачено, що архбудконтроль здійснює одна організація, а згідно постанови – декілька.

«Ми очікуємо, що Кабмін у найближчі дні прийме потрібну постанову, якою буде прописано створення нового органу, робоча назва якої, Держінспекція з архітектури та містобудування (ДІАМ). Деякі це трактують, як відновлення роботи ДАБІ. Це не так! Продовжується ліквідація ДАБІ», - наголосив Василь Лозинський.

Нова структура почне свою роботу після того, як набере 30% працівників. Вона не буде дублювати ДАБІ. На період перехідного етапу виконуватиме функцію нагляду.
«За ці 2 місяці перехідного періоду ми маємо напрацювати та подати до ВРУ потрібний законопроект», - сказав він.

Реанимация архитектурно-строительного контроля: Кабмин возобновил проверки застройщиков

Василь Лозинський виділив ключові меседжі концепції:

  • Для реєстрації права на здійснення будівельних робіт пропонується декілька варіантів – самостійно через електронну систему, з залученням нотаріусів та органи місцевого самоврядування.
  • Для об’єктів стратегічно-державного значення архітектурно-будівельний контроль та введення в експлуатацію здійснюватиме держорган, що створюється (ДІАМ).
  • Об’єкти СС2, СС3 (наприклад, житлові комплекси, промислові об’єкти чи торгово-розважальні центри), у питаннях контролю та вводу в експлуатацію пропонується залучати приватні структури, вимоги до яких прописані законодавством, а їх акредитацію та контроль проводитиме Мінрегіоном.

«Дискусійним є питання, що ці особи можуть бути – юридичні або фізичні. На мою думку, все ж таки мають бути юридичні особи, акредитацію яких здійснюватиме Мінрегіон, окреслюватиме їх повноваження та здійснюватиме нагляд», - підкреслив він.

Органи місцевого самоврядування мають здійснювати контроль над незаконним будівництвом. Мінрегіон забезпечуватиме нагляд над усіма учасниками процесу, як за державною структурою, органами місцевого самоврядування та юридичними особами.

На думку віце-президента КБУ Анатолія Беркути, у цій ситуації важливо чітко прописати повноваження приватних осіб.

За словами заступниці голови комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у Верховній Раді України Олени Шуляк, можна по-різному відноситися до введення на ринок приватних осіб і для цього потрібні законодавчі зміни, але саме це дасть змогу зруйнувати монополію, зробити прозорі та чисті правила на будівельному ринку, залучати інвесторів.

49 млн грн передбачено бюджетом-21 на оновлення будівельних норм

Вона зазначила, що важливо чітко визначити критерії вимог до приватних організацій та механізми їх реального контролю Мінрегіоном.

Президент КБУ Лев Парцхаладзе наголосив: «Якщо така приватна компанія контролює проект з самого початку його реалізації, на кожному з етапів будівництва до вводу в експлуатацію, то сама процедура вводу буде майже автоматичною».

«Сьогодні ми ознайомилися з першими меседжами нової концепції реформи ДАБІ, над якою спільно працювали під головуванням профільного Міністра Олексія Чернишова разом із народними депутатами, представниками Офісу простих рішень і результатів та Конфедерації будівельників України. Наступного разу ми в деталях обговоримо кожен пункт запропонованої концепції», - підсумував він.

Почала працювати перша в Україні лабораторія з робототехніки для майбутніх будівельників (ФОТО)

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ"

Цікаво про ремонти:
 раніше ми писали як підготувати вітальню до новорічно-різдвяних свят

Джерело: прес-служба КБУ
 
 
Интересные новости:
17.12.2020
6543
16 декабря Кабмин восстановил действие постановления №553 "О порядке осуществления государственного ...
14.12.2020
9035
В міністерстві наголошують, що у зв’язку з відсутністю держконтролю, в українських містах вини...
03.12.2020
5253
Призначено нового керівника Державної інспекції містобудування (ДІМ)...
30.11.2022
11307
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3308
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...