РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В яку нерухомість будуть вкладати мільйони 2021 року

І чому про це варто замислитися вже зараз
1384 17.12.2020 в 09:48



В яку нерухомість
інвестуватимуть у 2021


Якщо 2020 рік рік став стрибком у невідомість для багатьох бізнесів і простих громадян, то наступний вже більш-менш можна спробувати прогнозувати. Принаймні прораховувати найнегативніші сценарії вже точно майже всі навчились. Однак і позитивний підхід теж не завадить. Тож експерти кажуть, інвестувати 2021 року можна, головне правильно вибрати напрям. Про те, куди можна вкладати кошти вже наступного року, і про всі переваги цих сфер розповів Андрій керуючий партнер відомої девелоперської компанії.

Усі рішення тимчасові – це одна з головних фраз моєї улюбленої книжки Rework Девіда Хайнемайера Хенссона і Джейсона Фрайда. Цей рік показав, що ми виявилися не готовими до різких змін, але, щоб залишатися на плаву, потрібно адаптуватися до нової реальності й робити це якомога швидше.

Реанимация архитектурно-строительного контроля: Кабмин возобновил проверки застройщиков


Житло

До 2020 року ринок котеджної нерухомості був, м’яко кажучи, неоднорідним: хто робив гарну концепцію – той отримував прибуток, хто не робив – отримував 2 котеджі та 20 гектарів у власності на додачу. Карантинні обмеження спонукали виїжджати за місто. Такий попит на оренду та навіть придбання заміського житла стрімко скоригував плани девелоперів щодо розвитку заміських проєктів – сьогодні ми бачимо старти продажу великої кількості нових котеджних містечок різного формату. Сюди активно вкладають гроші

Ще одна тенденція – прагнення жити біля зелені або води. Переміщатися по місту стало як мінімум важко, як максимум – шкідливо для здоров’я, тому всі хочуть гуляти у власному парку, а не їхати кудись далеко в міський. У такі проєкти системні інвестори залюбки вкладають гроші, оскільки їхня окупність значно вища, ніж типових неформатних проєктів.

Квартирографія ЖК: як змінюються уподобання покупців до житла через пандемію

Зростає кількість квартир із ремонтом – люди втомилися гратися в дизайнерів. Готове житло з ремонтом і меблями сьогодні є надзвичайно затребуваним. Є ЖК, у яких на вибір пропонується кілька варіантів ремонту для окремих квартир, поверхів або навіть усього будинку, є ЖК, у яких залежно від черги пропонуються квартири без ремонту, з ремонтом під чистове оздоблення і з повним ремонтом.


Торгівля

Багато хто вважає, що найближчим часом вся торгівля остаточно перейде в онлайн, тому будувати нові ТЦ не потрібно. Насправді, як тільки навесні відкрили торговельні центри і в нас, і в Європі, люди відразу в них побігли. Там, наприклад, розмели ювелірні прикраси – всім захотілося знову відчувати себе багатими та красивими.

В Україні як було недонасичення якісними торговими площами, так і залишається, тому інвестори продовжать вкладати в мегамоли, де можна буде знайти все. І звісно, розвиватимуться невеликі ТЦ біля дому – карантин навчив, що їхати через усе місто за продуктами не є безпечним.


Офіси

Мої колеги нарахували 22 офісні центри, які мають збудувати протягом наступних кількох років, а це + 400 000 кв. м. Хто від цього має виграти? Той, хто три Л замінить на три Г – гнучкість у плануванні, гнучкість у площі, гнучкість у ціні. Раніше вважалося, що єдиний параметр, який дозволяє бути конкурентноздатним, – це локація, локація та ще раз локація. Знову ж таки коронакриза показала, що офісний центр може заробляти навіть у карантин, якщо він гнучкий у площі, ціні та плануванні. Ті об’єкти, які не дали знижки своїм орендарям, які не змогли перепланувати свої мегаофіси в щось дрібніше, зараз мають 50% вакантності. Ті, які стали гнучкішими, зараз мають 98–99% наповнюваності.

Як пандемія і криза змінили ринок столичної офісної нерухомості

Мій улюблений принцип – живи там, де працюєш, працюй там, же живеш. Тому офіси, які тяжіють до житла, теж отримають інвестиції наступного року. І звісно, офіси з готовими ремонтами розходяться, як гарячі пиріжки, - часом туди навіть не встигають доводити клієнтів на показ.

У тренді також нові офіси з гнучким плануванням – щось середнє між коворкінгом у класичному його розумінні і стандартним офісом. Наявні коворкінги вже практично повністю цю концепцію відпрацювали, тому ми побачимо як переформатування старих офісів із наданням максимальної кількості сервісів, так і абсолютно нові проєкти.

Складська нерухомість в Київському регіоні демонструє стійкий попит та зниження вакантності (ІНФОГРАФІКА)


Що в підсумку?

Сьогодні єдиний показник, який цікавить українських інвесторів, – це строк окупності. Зараз не важливо скільки й куди вкладати – головне, коли ти повернеш ці гроші. І це самий невизначений показник на сьогодні.

Тим не менше концепція залишається головною для будь-якого проєкту нерухомості. Немає концепції – це просто витрачені на вітер гроші. Тому до концептологів зараз стоїть черга як на створення нових, так і на реконцепцію об’єктів, що були задумані до кризи.

Build Portal занял первое место в ТОП-10 самых популярных сайтов Украины по недвижимости. Смотреть рейтинг

Багатофункціональні комплекси – сьогодні тренд, не може бути монофункції, не можна будувати просто офіси, просто торгівлю – тільки багатофункціональність. Ідеальний варіант, коли ти живеш зверху, у капцях спустився попрацювати в офіс, потім сходив у фітнес-центр чи магазин і повернувся додому. Такі об’єкти сьогодні в пріоритеті в покупців та інвесторів.

І не забувайте, що в будь-якому разі нерухомість – це емоція. Чим більше емоцій ви подаруєте своїм споживачам, тим краще буде розходитися ваша нерухомість.

Гроші є, їх потрібно тільки взяти. Я часто чую «плач Ярославни» системних інвесторів – вони кажуть: немає куди вкладати. Тож нам усім потрібно працювати над створенням якісних, сучасних проєктів, що будуть затребувані великими інвесторами та споживачами.

Мораторий на проверки бизнеса частично отменен: в каких случаях к вам придут контролеры

Интересно о ремонтах: ранее мы писали о новой линейке душевых наборов Rainshower SmartActive от производителя сантехники
Источник: mind
 
 
Интересные новости:
16.12.2020
6280
Индекс инвестиционной привлекательности Украины скатился до уровня 2013 года...
11.12.2020
7987
Якщо ще років чотири тому ринок переживав епоху смарт-планувань, то COVID-19 нагадав, чому так важли...
11.12.2020
6226
Иностранные девелоперы, реализуя свои проекты по современным стандартам качества строительства, спос...
05.04.2024
5378
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4509
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4347
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...