РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реновація хрущовок: як і коли будуть відселяти киян

Кияни, котрі мешкають у «хрущовках», зможуть обміняти їх на сучасне житло
2298 10.11.2020 в 23:55



Реконструкція житлового фонду Києва:
що відомо? 
 


Здебільшого «хрущовки» в Києві представлені трьома проєктами: 438 (ранні цегляні будинки з найбільш прийнятними умовами проживання), 464 (всесоюзна серія панельних будинків з найменшими площами квартир, зустрічаються в Києві у невеликій кількості на житлових масивах Відрадний і Нивки) і 480 (спочатку цегляні, а пізніше панельні «хрущовки», що стали наймасовішим проєктом цих будинків в місті), повідомив Сергій Броневицький, Начальник комунальної організації «Київгенплан».

Технічний термін експлуатації панельних будинків, коли фізичний знос становить понад 81%,  нормативно складає до 100 років, зараз фізичний знос «хрущовок» досягає вже 60% і більше. Та для точного визначення треба проводити технічне обстеження кожного будинку. Отже панельні хрущовки згідно із чинним законодавством, віднесено до застарілого житлового фонду. 

У столиці застарілих п'ятиповерхових забудов налічується 2195 будинків з 165529 квартирами.  Цей житловий фонд не відповідає сучасним вимогам комфортного житла. Зокрема, це - занадто малі площі санітарних вузлів, сходових клітин, відсутні ліфти.  Вкрай зношені інженерні мережі, крівлі. Конструкції зовнішніх стін, віконні отвори не забезпечують енергозбереження, відсутні лічильники. Таке житло потребує значних витрат на ремонт та утримання.

Хрущовки: реконструкція чи реновація? Що чекає на застарілий житловий фонд України?


Жодна з прийнятих житлових будинків не була реалізована

Програм було багато. Причин, з яких вони не були реалізовані, кілька: перша - брак бюджетних коштів місцевих бюджетів. Адже комплексна реконструкція кварталів застарілого житлового фонду потребує вкладання бюджетних коштів для вирішення питань оновлення інженерних мереж, транспортної інфраструктури, об’єктів соціальної сфери.

Друга - складна юридична процедура. В законі прописано обов'язкову згоду на переселення всіх 100% людей, які проживають в будинку. Як показав досвід, цього добитись дуже складно.

Третя причина - для інвесторів висунуто дуже жорсткі компенсаційні вимоги, тому вони мало зацікавлені в участі щодо реалізації таких програм.

Проєкт нового генплану Києва розроблений на 99%: коли почнуться громадські слухання?


Реконструкція застарілого житлового фонду

Проєктом Генерального плану міста Києва передбачена реконструкція застарілого житлового фонду («хрущовок»), будівництва 1960-1974-х років,  площею 388,5 га, де знаходиться 2,5 млн. кв. м. житлового фонду.

Це: квартал в межах вул. Маршала Гречка, вул. Стеценка, квартал в межах вул. Воскресенської, бульв. Перова, просп. Алішера, Навої, квартал в межах вул. Попудренка, вул. Гната Хоткевича, вул. Мініна, вул. Червоноткацької, квартал в межах Лісового проспекту, вул. Мілютенко, вул. Шолом-Алейхема, квартал в межах вул. Російської, вул. Сімферопольської, вул. Ялтинської, вул. Новодарницької.

Зараз, на виконання розпорядження КМДА, розробляється Програма комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду в місті Києві, якою буде визначено початок реконструкції.

Налог на недвижимость по-новому: "золотые" хрущевки и отмена "льготной" минимальной площади


Відселення мешканців квартир

Умови отримання нових квартир визначаються згідно із статтею 12 Закону України «Про комплексну реконструкцію мікрорайонів застарілого житлового фонду».

Зокрема, відселення жильців квартир здійснюватиметься за умови попереднього надання їм інших, рівноцінних за площею та кількістю кімнат приміщень у межах кварталу (мікрорайону).

Окрім того, законом передбачено коефіцієнт 1,5 на відшкодування житлової площі, тобто якщо у вас квартира площею 50 квадратних метрів, то вам необхідно надати квартиру площею 75 квадратних метрів.

Жила площа, що пропонується, може бути безоплатно збільшена до 50 відсотків жилої площі квартири будинку, що підлягає знесенню, незалежно від числа зареєстрованих у ньому осіб. 

Не можна примусово позбавити власності людину, але влада може визнати ті ж «хрущовки» аварійними, і на цій підставі знести їх, тут згода мешканців не потрібна. Та, варто пам`ятатити, що аварійним  визнається житловий будинок, у якого фізичний знос становить 81-100 %.

Проте, якщо депутати Верховної Ради України залишать стару норму в 100% згодних на реконструкцію мешканців, то, вважаю, програма комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду буде реалізовуватися дуже повільно.


Європейський досвід

Наприклад, Польща зробила акцент на утеплення панельних будинків та перетворення сірих депресивних будинків на естетично привабливі.

У Великобританії багато панельних багатоповерхівок просто позносили.

Дуже серйозно до питання реконструкції п’ятиповерхівок підійшла Німеччина. Тут програма реновації тривала близько 20 років в кілька етапів. Деякі будинки зносили, використовуючи будівельне сміття для влаштування доріг, деякі капітально ремонтували, покращуючи планування квартир, а деякі реконструювали. При чому, велика увага приділялась реконструкції інженерних мереж та організації публічного простору.

У Східній Німеччині п'ятиповерхові хрущовки перетворюються в 3-4-поверхові, з великими терасами і привабливою архітектурою.

Поділ на карантинні зони з 9 листопада: в Україні не лишилось "жлвтих" і "зелених" зон (СПИСОК, КАРТА) 

Цікаво про будівельну техніку: раніше ми писали про інноваційне навісне обладнання CAT, що дозволяє розширити функціонал міні-навантажувача

Источник: vechirniy
 
 
Интересные новости:
05.11.2020
912
Уряд схвалив проєкт Закону, який дає можливість мешканцям гуртожитків приватизувати займане житло...
03.11.2020
1402
В Британії анонсували початок амбіційного проекту з розробки безпілотників для ремонту доріг...
06.03.2024
2445
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3093
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3814
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...