РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Тривала реформа ДАБІ зупинила галузь

Експерти та гравці будівельного ринку обмінялись думками щодо нагальних проблем галузі
5637 30.10.2020 в 08:17


Одна з найголовніших
проблем - реформи ДАБІ


У Києві відбувся форум БУДІВНИЦТВО ТА ДЕВЕЛОПМЕНТ 2.0, на якому експерти та гравці ринку обмінялись думками щодо нагальних проблем. Однією з найголовніших з них - реформи ДАБІ. Присутні зійшлися у думці, що наразі реформа по суті не почалась, а процеси у будівництві  вже кардинально загальмовані.

Як зазначив Сергій Пилипенко, генеральний директор ПБГ Ковальська, у Києві за вересень - жовтень було видано 0 дозволів, при цьому було 17 відмов. 

Що треба зробити, за думками девелоперів, в напрямку реформування галузі контролю за будівництвом?

Володимир Зубик, президент неприбуткової організації  «Асоціація підприємств будівельників «Інтергал-Буд», зазначив, що потрібно поміняти систему в бік спрощення.

«Якщо ми хочемо зробити правильні речі, ми повинні говорити не про особистості, а про систему, яку треба спрощувати… ДАБІ - це вже третя перевірка. Адже містобуд (містобудівні умови та обмеження - прим. ред.) вже визначають, що потрібно побудувати. Але після цього є ще експертиза - приватні компанії. Може, ми і зупинимося на експертизах, які здійснюють приватні компанії, і  не будемо плодити і створювати ще щось. Приватні експертизи все деталізують, тим більше це вже створено, є практика відсутності корупційних схем».

Мінрегіон запрошує долучитися до опрацювання законодавчих ініціатив у сфері містобудуванн

Зубик зазначив, якщо буде побудовано правильний інститут приватних компаній, які будуть визначати - будувати чи не будувати - це буде вихід з положення.

«На сьогодні за 8 місяців було видано 2–3 дозволи, зупинили галузь. Позбавляймось від таких реформ, це велика дурість!» - зазначив він.

Сергій Пилипенко зазначив, що перебуває на форумі не тільки як девелопер, аде й як гендиректор виробничої компанії. «Хочу сказати, що реформа затягнулася. Це постійний процес, але з березня, коли голосно прозвучали слова про те, як буде виглядати нова ДАБІ, в кращий бік нічого не змінилося. Досі немає опорної концепції щодо реформи. Та концепція, яку презентував Президент, не сприймається ринком, новий проект тільки набуває обрисів. А ми втрачаємо час. Ці втрати ми відчуємо в майбутньому - це не видані дозволи на будівництво, це не розпочаті об’єкти, це не введені об’єкти. Це дуже сильно позначиться  й на ринку будматеріалів. Я дуже сильно хочу акцентувати увагу всіх дотичних на швидкому прийнятті концепції, яка ляже в основу законопроєкту. Я підтримую передачу ДАБІ у приватні кола. Але потрібно опрацювати механізми, щоб не створити нову корупцію та нові важелі тиску на бізнес».

Ігор Ніконов, засновник KAN Development, заявив, що підтримує передачу дозвільної системи приватним особам. При цьому він наполягає, щоб наразі ліквідація ДАБІ буда припинена, ДАБІ відроджено та передано під пряме підпорядкування профільному міністру, поки буде тривати перехід до приватних експертиз.

«Без «містобудівніх умів і обмежень» та без місцевих органів влади ми не обійдемося. Що б я рекомендував прямо зараз: повернути те, що кабмін скасував: ДАБІ повернути, прибрати цей бардак, підпорядкувати ДАБІ міністру. І зайнятися тим, аби у законному полі зробити так, щоб приватні компанії могли приймати об’єкти нерухомості в експлуатацію. Повинен бути перехідний період, коли будуть одночасно й державні й приватні структури. Але потрібно рухатися в напрямку приватних», - сказав Ніконов.

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ"  

Интересно о ремонте: ранее мы писали, о функциональной значимости и преимуществах настенных светильников 

Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
30.10.2020
1678
Офіційне повідомлення Міністерства розвитку громад та територій України та Комітету Верховної Ради У...
30.10.2020
1423
Около 1662 га территорий промышленных и коммунально-складских территорий планируют перепрофилировать...
30.10.2020
847
Международные эксперты говорят о необходимости планирования и инвестиций в инфраструктуру в период к...
29.03.2024
2374
Енергію, яку вироблятиме система, використовуватимуть для роботи зрошувальної системи регіону...
29.03.2024
3331
З 1 квітня 2024 року змінюється розмір мінімальної заробітної плати...
28.03.2024
2328
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...