РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ринок житлової нерухомості: обсяги будівництва, попит та прогноз ціни (АНАЛІТИКА)

Житлове будівництво продовжує скорочуватись. Ціни на нерухомість зростуть до кінця року
4241 23.09.2020 в 08:12


Ринок житла в умовах карантину


В Україні продовжує скорочуватись житлове будівництво – відповідний індекс будівельної продукції січня-липня 2020 року склав лише 78% аналогічного періоду 2019 року. На рівні держави тренд компенсується активним спорудженням доріг та інших об’єктів інфраструктури, але покупцям нерухомості треба очікувати зростання цін на квартири.

У першому півріччі 2020 житлове будівництво відчутно скоротилось у порівнянні з минулим роком. Яскравим прикладом є липень, індекс будівельної продукції житлових споруд в якому склав лише 66,1% до індексу 2019 року. Для нежитлових будівель показник становив 99,6%, а для інженерних споруд – 110,4%. Загальний будівельний індекс сягнув позначки 98,9%. Будівництво інженерних споруд майже повністю компенсувало просідання у житловому секторі.

Тренди у будівництві завжди “задавав” Київ, однак на сьогодні він показує значне скорочення у житловому секторі. Загальна площа будівель, прийнятих в експлуатацію у січні-червні 2020 року, склала 254 тис. м2 або 59% до індикатора першого півріччя 2019. Таке скорочення можна пояснити відсутністю повноцінної роботи ДАБІ, яка на даний момент знаходиться в стані реформування, та очікування відміни пайової участі у розвиток інженерно-транспортної інфраструктури з 1 січня 2021 р.

Реформи та ініціативи, які можуть змінити ринок нерухомості

Індекс будівельної продукції для житлових споруд випереджає темпи введення в експлуатацію і становить 76,7%. Тобто, будівництво ведеться, проте його темпи не дають змогу девелоперам так само активно вводити об’єкти в експлуатацію як вони робили це у 2019 році. Однією з вагомих причин – є падіння двох великих гравців на будівельному ринку “Укрбуду” та банку “Аркада”. У свою чергу, індекс для нежитлових будівель складає 111%. Це свідчить про те, що темпи спорудження офісних, торговельних центрів та інших комерційних споруд випереджають 2019 рік.

Сьогоднішні цифри треба розглядати через декілька призм. Хоча ринок будівництва доволі успішно подолав період карантину, проте поки основне скорочення обсягів демонструє житловий сегмент. Головна причина – це орієнтованість значного пласта житлового будівництва на індивідуальних інвесторів, які зайняли вичікувальну позицію та змусили забудовників змінювати стратегію.

Сьогодні чимало компаній відклали нові проекти та працюють на вже існуючих об’єктах. За рахунок цього, фірма має змогу акумулювати фінансові та кадрові ресурси на комплексах, які вже продаються та мають бути добудовані. По-друге, нові проекти вимагають інвестицій в маркетинг.

Третя причина – це відкладений попит з боку покупців. Частина попиту досі не вийшла на ринок після карантину.

З боку забудовників, ринок поділився на дві значні групи – надійні девелопери з великим портфелем і репутацією та малі нішеві гравці. Перші – вже декілька місяців говорять про відновлення попиту та навіть збільшення у порівняння з докарантинним періодом. Об’єкти від таких забудовників обирають люди, що купують житло для себе та не бажають ризикувати.

Що з цінами на житло в новобудовах та на «вторинці» Києва, як змінився попит та уподобання українців

Також саме вони є драйверам зростання цін на нерухомість. Більшість забудовників з надійного пулу вже щонайменше один раз підіймали ціну на власні об’єкти з початку карантину.

Друга група представлена невеликими гравцями з декількома або навіть однією пропозицією. Оскільки клієнт знає дуже мало про таку компанію, то він сильно ризикує. Тому невеликі гравці поки вийшли у поле цінової конкуренції. Вони здебільшого не підіймали ціни. Проте треба чітко усвідомлювати, що разом із вигідною вартістю, саме тут можна легко потрапити в історію з довгобудом.

Що стосується нежитлових споруд, на рівні України показники цього року є майже однаковими з 2019. Перша причина – це турбулентність 2019 року, коли відбувались майже одночасно президентські та парламентські вибори. Бізнес не знав, яким буде курс долара, монетарна політика та чи не прийме нова влада якихось законів, що радикально вплинуть на цілі галузі. Тому чимало фірм пригальмували будівництво, у тому числі офісних будівель, торгових центрів та інших споруд.

Відкрито дані з Реєстру будівельної діяльності

Крім того, карантин вже не став перепоною для комерційного сегмента. Фірми мали добудовувати об’єкти, які зводились з мінімальною швидкістю у 2019 році. Для офісної нерухомості нормальним строком повернення інвестицій є 10-12 років. Отже, навіть якщо коронавірусна криза продовжиться до кінця 2021 – це не дуже вплине на власників нерухомості та їхні бізнес-плани.

Якщо говорити про прогнози, то на покупців квартир чекає збільшення цін. Це проста економіка – коли пропозиція зменшується, а попит зростає, вартість активів також йде вгору. Сьогодні більшість дрібних девелоперів все ще не готові розпочинати великі проекти, навіть якщо мають оформлені ділянки. Якщо говорити про великі надійні компанії, вони вже зараз вийшли на хороші темпи будівництва, які обмежуються суто технічними моментами. Навіть якщо попит на житло у них й надалі зростатиме, забудовники мають витратити щонайменше рік на пошук та оформлення нових ділянок, де вони зможуть розпочати роботу. Отже, житловий сегмент стане дорожчим – натомість ринок може автоматично перегрупуватись за принципом надійності, що зробить і без того стійкий до криз український будівельний сектор ще сильнішим.

Тариф на передачу електроенергії хочуть підвищити до 640,48 грн за МВт-год 

Цікаво про будівництво: раніше ми публікували фотозвіт з реалізацію дахових вікон FAKRO в сучасному дизайн-проєкті квартири на Подолі

Источник:
 
 
Интересные новости:
21.09.2020
3948
Після карантину дедалі популярнішим стає житло у передмісті, тому восени ціни на нього можуть підско...
21.09.2020
5072
Українці поступово починають задумуватися над купівлею нерухомості, але експерти пропонують почекати...
21.02.2022
28602
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
13985
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...