РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.574 EUR: 42.122
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.574
EUR 40.000 41.000 42.122
USD 39.370 39.830 39.574
EUR 41.840 42.459 42.122
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відтепер будь-хто може оцінити нерухомість і автоматично отримати довідку про оцінку

З 01.07.2020 оцінка майна без оцінювача: будь-хто може самостійно оцінити майно онлайн та автоматично отримати довідку про оцінку?
6644 01.07.2020 в 23:47


Автоматична оцінка
вартості нерухомості


Сьогодні (01.07.2020 року) набрали чинності положення пунктів 2-5 розділу I Закону України Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна №354-IX від 05.12.2019 року, якими внесено зміни до Податкового кодексу України щодо функціонування у складі Єдиної бази даних звітів про оцінку модуля електронного визначення оціночної та/або ринкової вартості, сервісів електронного визначення оціночної вартості та автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості.


Автоматичне визначення вартості майна - без залучення оцінювача

Так, з 01 липня 2020 року визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості здійснюється автоматично, на підставі даних про об’єкт нерухомості, внесених до Єдиної бази будь-якою особою за допомогою мережі Інтернет, що підтверджуються офіційними документами на такий об’єкт. Перелік даних, які вносяться особою до Єдиної бази з метою визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості, затверджується Фондом державного майна України.

Фактично, з 01 липня 2020 року оцінити майно може будь-хто без залучення оцінювача.

Тут потрібно зазначити, що визначеного вище переліку даних які вносяться особою до Єдиної бази з метою визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості, наразі не затверджено (і невідомо навіть чи є проект вказаного документу), а отже скористатися послугою, відповідно, неможливо.


Довідка про оціночну вартість об'єкта нерухомості

За результатом визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості Єдиною базою формується довідка про його оціночну вартість з автоматичним присвоєнням кожній довідці унікального реєстраційного номера.

Якщо особа не погоджується з результатами автоматичного визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості, вона має право звернутися до суб’єкта оціночної діяльності (оцінювача) з метою визначення ринкової вартості такого об’єкта.

Оціночна вартість нерухомості буде оприлюднюватися атвоматично в режимі реального часу

Внесення інформації зі звітів про оцінку до Єдиної бази здійснюється суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) на підставі звіту про оцінку, електронна версія якого зберігається в Єдиній базі. Перелік даних про об’єкт нерухомості зі звіту про оцінку, які вносяться суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) до Єдиної бази з метою реєстрації звіту у Єдиній базі, затверджується Фондом державного майна України. Звіти про оцінку реєструються в Єдиній базі суб’єктами оціночної діяльності (оцінювачами) виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису оцінювачів, які безпосередньо проводили оцінку.

Реєстрація звіту про оцінку з присвоєнням йому унікального реєстраційного номера здійснюється Єдиною базою за умови, що визначена у звіті про оцінку ринкова вартість об’єкта нерухомості перебуває в межах допустимого 25-відсоткового цінового діапазону ринкових цін на співставні об’єкти нерухомості, інформація про які міститься у Єдиній базі. Алгоритми встановлення Єдиною базою співставних об’єктів нерухомості визначаються Фондом державного майна України.

Тут потрібно зазначити, що норму про «межі допустимого 25-відсоткового цінового діапазону» вже хочуть прибрати.

Чи буде автоматична вартість дійсно «адекватною» та відповідати реаліям ринку? Якщо оновлений модуль електронного визначення оціночної вартості Єдиної базу даних звітів про оцінку, а також алгоритми встановлення Єдиною базою співставних об’єктів нерухомості, не будуть враховувати усі фактори, що дійсно впливають на вартість майна, то, швидше за все, сторони угоди по придбанню квартири або земельної ділянки будуть нести суттєво більші витрати, ніж 1860 грн., які в 2019-му «забирали» електронні майданчики.

Наразі, дуже часто виникають ситуації, коли автоматично визначена оціночна вартість нерухомого майна, переважає його реальну ринкову вартість (погоджену обома сторонами ціну).

Купувати чи орендувати житло без рієлтора можуть заборонити. Висновки експертів щодо законопроєкту 3618

Побачимо вже ближчим часом, як працюватиме модуль електронного визначення вартості.

Доступ, внесення, перевірка інформації до/з Єдиної бази здійснюються безоплатно. Формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості здійснюється безоплатно.

Звіт про оцінку, не зареєстрований у Єдиній базі, без присвоєного унікального реєстраційного номера відповідно до вимог цієї статті або з дати реєстрації якого минуло більше шести місяців, для цілей оподаткування не застосовується. Єдина база не присвоює унікальний реєстраційний номер звіту про оцінку, якщо з дати звіту про оцінку (або у разі здійснення рецензування звіту про оцінку - з дати завершення такого рецензування) минуло більше п’яти робочих днів.

Під час посвідчення правочинів з продажу (обміну) об’єктів нерухомості нотаріус перевіряє зміст електронної довідки про оціночну вартість об’єкта нерухомості на достовірність даних про об’єкт нерухомості, унікальний реєстраційний номер та дату формування цієї довідки або реєстрації звіту про оцінку в Єдиній базі та наявність присвоєного йому унікального реєстраційного номера, а також звіряє інформацію про суб’єкта оціночної діяльності (оцінювача) та ринкову вартість об’єкта нерухомості, які містяться у звіті про оцінку, з даними Єдиної бази.

Довідка про оціночну вартість об’єкта нерухомості за результатами електронного визначення оціночної вартості є чинною впродовж 30 календарних днів з дня її формування Єдиною базою.

Доступ нотаріуса до Єдиної бази для перевірки факту формування Єдиною базою довідки про оціночну вартість об’єкта нерухомості чи реєстрації звіту про оцінку в Єдиній базі та присвоєння йому унікального реєстраційного номера, а також для внесення до Єдиної бази інформації про ціну об’єкта нерухомості, зазначену в договорі купівлі-продажу, що ним посвідчується, є безоплатним.

Почему 5-7% для ипотеки - слишком много: эксперт рассказал как запустить рынок ипотеки в Украине (ИНФОГРАФИКА) 

Читайте также, ранее мы писали о том, как самостоятельно установить кондиционер и какие инструменты для этого понадобятся
Источник: dreamdim
 
 
Интересные новости:
30.06.2020
2120
Мінрегіон розраховує застосувати системний підхід для захисту постраждалих інвесторів, вже розроблен...
01.07.2020
3062
На Київщині відбудеться злиття КП «Західне БТІ» і «Київське обласне БТІ» в є...
30.06.2020
1649
Возможность финансировать ремонт дорог за счет кредитов появится у облгосадминистраций уже с 2020 го...
18.04.2024
3459
До повномасштабного вторгнення продавалось житло у 1700 ЖК, проте продажі були в рази активнішими...
17.04.2024
6681
Проєкт охоплюватиме площу 3,3 мільйона квадратних метрів та включатиме житловий комплекс, пристань д...
17.04.2024
4987
Київміськбуд шукає варіанти виходу з кризи. Забудовник сподівається на допомогу міста...