РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Приблизно чверть ринку будматеріалів - фальсифікат. Як відновити ринковий контроль?

Будівельний комітет Ради: Питання контролю за будівельною продукцією при реформі ДАБІ упущене
1979 15.06.2020 в 08:45


Як захистити ринок від фальсифікату


Реформування системи держархбудконтролю, а точніше саме ДАБІ, – це питання, без перебільшення, виживання будівельної індустрії та будівництва.

Ситуація, коли система блокувала розвиток сфери в Україні й здобула негативної слави найбільшого корупційного органу в системі державного управління, мусить відійти в минуле як жахливий сон.

Что закроют в первую очередь? Кличко предупредил о вероятном ужесточении карантина

Таку думку нам висловила заступник голови парламентського комітету з питань організації державнох влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку Олена Шуляк.

"Нажаль, розпочата без глибинного аналізу й фактично без залучення всіх учасників ринку та професіоналів галузі, реформування держархбудконтролю, може нанести більше шкоди ніж саме горезвісне функціонування ДАБІ", – каже Шуляк.

Окрім проблем з самою інституцією нагляду й контролю за будівництвом, на які завдяки тиску громадськості та галузі вдалося звернути увагу організаторів реформи, залишається невирішеним надзвичайно важливе питання – державний ринковий контроль за будівельною продукцією.

"Вже ліквідована стара структура ДАБІ усіляко намагалася уникнути виконання цієї функції. Це й було зрозуміло: "обілечування" забудовників приносило шалені кошти в кишені функціонерів, а ринковий контроль – вимагає клопіткої роботи щодо захисту життя та здоров’я громадян від фальсифікованої та неякісної будівельної продукції. Й, хоча не приносить прибутки корупціонерам, без перебільшення, рятує життя та здоров’я", – зауважила Шуляк.

Ліквідація «хрущовок»: що пропонують депутати?

По її словам, питання ринкового контролю за будівельною продукцією було упущене при плануванні реформи системи "екс-ДАБІ". І це попри навіть приблизні дані щодо рівня фальсифікату на ринку, який вже зараз оцінюють до 20-25% від усіє будівельної продукції на ринку.

В першу чергу, на це звернув увагу саме ринок. Адже крім того, що відсутність контроль за ринком несе загрозу життю та здоров’ю українців, ріст фальсифікату наносить шкоду виробникам, а значить – шкодить розвитку економіки.

Нулевая декларация: какие доходы обяжут показать. Премьер рассказал о нюансах

Виробники та будівельники, які в першу чергу зацікавлені в якості та продукції, й звернули увагу на пробіл в реформі.

"Саме представники ринку вже понад місяць виступають головним рушієм повернення питання ринкового контролю до порядку денного. Ринок готовий до діалогу та дискусії з авторами реформи. І ринок готовий пропонувати своє бачення та рішення. Вважаю, дискусія щодо цього питання саме на часі. Адже, без перебільшення, мова йде про життя та здоров’я мільйонів громадян. І ми маємо ще шанс створити в Україні дієвий ринковий нагляд та контроль. Потрібне лише бажання, відкритість до дискусії та політична воля зробити ринок прозорим, зрозумілим та спрямованим і на розвиток будівельної галузі, і на захист життя та здоров’я всіх громадян", – резюмувала Шуляк.

 
Читайте також: раніше ми писали, що «Рууккі Україна», відомий виробник високоякісних покрівель і водостічних систем повідомляє про запуск оновленої версії сайту

Источник: protocol
 
 
Интересные новости:
15.06.2020
4810
В этом году могут ввести нулевое декларирование доходов. Премьер рассказал, какие доходы обяжут пока...
15.06.2020
7632
У новому Генеральному плані Києва передбачено ліквідацію «хрущовок». Депутати вирішують,...
12.06.2020
2348
Надання правоохоронних функцій дозволить ефективно протидіяти недопуску інспекторів на підприємства...
28.03.2024
2279
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6781
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...