РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Житло після карантину: як відновлюватиметься попит і на скільки зміняться ціни

Як відновлюватиметься попит на житло після суттєвого падіння ринку нерухомості
1708 01.06.2020 в 06:44



Відновлення попиту на житло


Ринок нерухомості зіткнувся із суттєвим падінням попиту в березні та просіданням у квітні, повідомляє експерт з нерухомості Вікторія Берещак.

Найбільше постраждало житло мас-маркету: традиційний економ-сегмент і комфорт старого зразка, побудований більш ніж 5 років тому, вже зі скрипом може залучити покупця.

По-перше, частина попиту втратила платоспроможність і відклала покупку. А інша просто переорієнтувалася та підняла градус своїх вимог щодо інфраструктури в проєкті та поза його територією.

Тепер, щоб продати квартири, доведеться інвестувати у простір поза їхніми стінами: місця загального користування (причому обов'язково з грамотним розведенням потоків), соціально-побутову та комерційну інфраструктури, публічні простори та лаунж-зони, рекреаційну та соціальну функції житла.

Карантинные тренды на жилье: как COVID-19 меняет спрос на квартиры и рынок жилой недвижимости

Це влітає у добру копійчину і, звісно, веде до підвищення цінника на житло. Комфорт не може коштувати дешево. Тут доводиться обирати і чимось жертвувати.

Саме тому я вважаю, що попит на первинному ринку житла та ціноутворення в ЖК - дуже індивідуальні показники, які залежать як від загальноринкових факторів та економічної ситуації, так і від внутрішніх нюансів компанії та об'єкта.

Для системних гравців квітень і травень виявилися вже досить вдалими. З ослабленням карантину попит на житло почав повзти вгору. Про це заявили багато гравців. Цілком ймовірно, що до осені в концепціях багатофункціональних комплексів, еко-проєктів, форматів «місто в місті» показники попиту перевищать докризовий період березня та зростатимуть.

Вартість квадратного метра в ліквідних проєктах, де є позитивна динаміка будівництва, живий інтерес, конвертований в угоди, зростатиме щонайменше у 1,5-2 рази швидше за загальноринкову.

Цены на жилье в новостройках подорожают? Что изменится из-за новых требований к стройматериалам

Водночас загальноринкова (з огляду на те, що ми бачимо) дорожчатиме в межах 1-3% на місяць, оскільки інфляція, подорожчання будматеріалів і будівельно-монтажних робіт, а також інші витрати забудовника безпосередньо впливають на ціну.

Витрати також зростуть у тих, кому потрібно буде прискорити темпи будівництва. Першими ціни вгору потягнуть оздоблювальні, фасадні роботи, а також монтаж інженерних комунікацій. Робота монолітників і мулярів теж внесе свою лепту.

Жилье во время карантина: где в Украине лучше арендовать и покупать жилую недвижимость

Водночас ніхто не може піднімати вартість у ситуації, коли попит провисає, а купівельна активність зменшується. Підвищення ціни квадратного метра буде поетапним і контрольованим.

Є нормальна динаміка будівництва та результати - зростає попит - є покупець - у міру готовності об'єкта збільшується ціна. Той, хто будує та створює корисні концепції, візьме своє. А от решті доведеться дуже швидко змінювати свій погляд на девелопмент житлового середовища.

Читайте також Цены на газ для населения вырастут с 1 июля

Раніше ми писали про нову професійну вогнестійку піну: читати

 

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
29.05.2020
1383
В Україні ціна квадратного метра в різних житлових комплексах, які будуються, суттєво відрізняється....
21.02.2022
28613
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
13996
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...