РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Де взяти гроші на розвиток інфраструктури і чому ми досі живемо у XX столітті

Де брати гроші на відновлення і розбудову застарілої інженерної інфраструктури,скільки десятиліть будемо відновлювати дороги і коли нарешті з'являться школи та дитячі садки
2125 25.05.2020 в 08:35



Де гроші на інфраструктуру?


Зазвичай говорять, що інфраструктура в Україні перебуває у вкрай жалюгідному стані, а місцями її взагалі немає. Але що таке інфраструктура?

Насправді це все, що забезпечує функціонування системи, і не важливо, про що йдеться: про завод, місто чи державу. Уже з цього стає зрозумілим, що однаково погано чи добре бути не може, оскільки це занадто загальне поняття, повідомляє експерт з нерухомості.

Але я хочу виділити три, на мій погляд, системоутворюючі види інфраструктури і подумати, де ми можемо взяти гроші на її розвиток.

Інженерна інфраструктура

Електро-, водо- і газопостачання, опалення, каналізація, вивезення сміття – цими «благами» інженерної інфраструктури оснащено від 47 до 83% житла в Україні. Чи варто говорити, що це принизливі цифри для XXI століття?

Водночас не тішитимемо себе ілюзіями - здебільшого навіть люди, яким пощастило, і вони користуються гарячою водою і каналізацією, у будь-який момент можуть позбутися цього, оскільки мережі зношені й знаходяться на межі прориву.

Реконструкція хрущовок: в чому підступ для жителів застарілих будинків і що пропонує Мінрегіон


Транспортна інфраструктура

1 березня в Україні стартувало «Велике будівництво», в рамках якого планується протягом року побудувати 4 тис. км доріг. І хоча коронавірус і криза, що насувається, внесли свої корективи, це безпрецедентна цифра для нашої країни.

Был юристом, стал строителем. Как программа "500 тыс. рабочих мест" соответствует запросам соискателей

Протяжність доріг в Україні - 170 тис. км. Якщо ми будуватимемо або ремонтуватимемо їх такими ж темпами, нам знадобиться 42 роки! Водночас навіть з цими 170 тисячами ми, як завжди, далеко позаду європейських сусідів.


Соціальна інфраструктура

В Україні бракує дитячих садочків і шкіл, а лікарні здебільшого знаходяться у жахливому стані. І я зараз говорю не про якість надаваних послуг, а тільки про матеріальне забезпечення.

А всілякі формати для позашкільної освіти та спорту, крім обласних центрів, часто взагалі відсутні як явище. Сюди ж включимо і житло – на одну людину, як і багато років поспіль, припадає трохи більше за 23 кв. м, що менше, ніж в Європі принаймні вдвічі.

Якщо винести за дужки столицю й міста-мільйонники, то Україна, як і раніше, живе, як у XX столітті: без доріг, а з напрямками, у хатинках зі зручностями у дворі, без інтернету і з однією школою на кілька сіл.

Це реальність, яку ніхто не хоче помічати, бо вона є ганебною і майже безвихідною.


Де ж нам взяти гроші, щоб це виправити?

  • Фінансування з держбюджету.
  • Кредити від міжнародних банків і фондів.
  • Гроші міжнародних інвесторів.
  • Український приватний капітал.

Звучить дуже просто й очевидно? Але чомусь уже 30 років, як не працює.

Налог на недвижимость хотят "дожать". В Минфине подсчитали, сколько недополучают местные бюджеты

Щоб це змінити, державі потрібно нарешті впритул взятися за боротьбу з корупцією, розробити прості й зрозумілі формати державно-приватного партнерства, зробити прозоре регулювання та взаємодію і припинити заважати бізнесу та інвесторам, які хочуть працювати і щось робити для країни.

За оцінками McKinsey Global Institute, світові витрати на інфраструктуру до коронакризи становили близько $2,5 трлн на рік, а соціально-економічна прибутковість створеної інфраструктури оцінюється у 20%.

Просто не заважайте: що треба зробити, щоб будівництва не зупинялись?

Тобто кожен інвестований в інфраструктуру долар може підвищити ВВП на 20 центів у довгостроковій перспективі. Нам просто потрібно почати інвестувати гроші в інфраструктуру, щоб розвиватися.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
  


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
  
Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
22.05.2020
1896
Для того, щоб спростити процедуру отримання містобудівних умов та обмежень кадастрові номери у ...
22.05.2020
1269
У 2019 році Україна ввела в експлуатацію сонячних електростанцій на 3,5 ГВт....
29.03.2024
2422
Енергію, яку вироблятиме система, використовуватимуть для роботи зрошувальної системи регіону...
29.03.2024
3346
З 1 квітня 2024 року змінюється розмір мінімальної заробітної плати...
29.03.2024
1198
Підписано зміни до наказу № 647 щодо обмеження граничного терміну експлуатації вант...