РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ціни на аренду житла в Києві поставили новий антирекорд. Скільки коштує зняти квартиру зараз і як домовитись про знижки

Оренда квартир у Києві в карантин: як змінилися ціни і чи можна отримати знижку
2716 15.05.2020 в 23:36



Яка ціна оренди квартир в Києві
і як домовитись про знижку


Ціни на оренду квартир у Києві у квітні просіли на 7-10% у порівнянні з березнем, а в передмісті столиці, навпаки, спостерігається ажіотажне зростання цін і попиту на оренду заміської нерухомості. Cкільки коштує винайняти квартиру в Києві в період карантину і чи можна домовитися з власниками про орендні канікули та дисконт?


Скільки коштує оренда квартир у Києві

Наразі карантин, який вдарив по гаманцях українців і змусив багатьох з них втекти з ув'язнення за місто, сплутав карти на ринку оренди квартир у Києві і, навпаки, подарував більше шансів приміським об'єктам.

У порівнянні з березнем ціни на оренду житла в столиці, знизилися на 7-10%.

Рієлтор Марина Опасіна, яка відстежує динаміку вартості квартир, розповідає, що ціни на довгострокову оренду сьогодні стали нижче в усіх сегментах.

Однокімнатні в середньому подешевшали від 7 до 12% залежно від району, середня ціна становить 8-9 тис. грн.

«Винайняти двокімнатну квартиру в Києві у квітні можна було в середньому на 5-7% дешевше, ніж у березні. Вартість такого житла знаходиться в межах 11-12 тис. грн», - зазначає експерт.

Трикімнатні квартири можна знайти з бюджетом від 14 тис. грн. При цьому падіння цін відбулося і тут - трикімнатні втратили приблизно 7-9% колишньої вартості.

Причину цього, за словами Ігоря Страхова, приватного рієлтора, який працює на ринку оренди нерухомості Києва, потрібно шукати не лише в падінні доходів українців, але й у зміні поведінкових звичок через пандемію коронавірусу.

«Одні втратили роботу і не можуть дозволити собі оренду квартири в центрі Києва або в прилеглих до центру районах, тому переїжджають до дешевших лотів у спальних районах на околиці. Хтось відмовляється від самостійного винаймання 1-кімнатної квартири на користь оренди трикімнатної у форматі колівінгу», - наводить приклади експерт.

Ще частина попиту переорієнтувалася на оренду заміської нерухомості. Намагаючись втекти з Києва на період карантину, люди почали розривати договори оренди в столиці й створили ажіотажний попит навколо передмістя. Ціни на оренду котеджів, дуплексів, таунхаусів злетіли вдвічі-втричі. Іноді, за словами Опасіної, націнка становить 300-400% початкової вартості.

Арендовать дом за городом стало сложнее: цены значительно выросли

Проте, на думку експертів, ажіотажний попит уже повністю вичерпав ліквідну пропозицію і тим, хто хоче винайняти будинок або квартиру за містом на період карантину, доведеться докласти неабияких зусиль.

Далі можливі два варіанти розвитку подій. Перший передбачає зміцнення тренда на довгострокову оренду нерухомості за містом і, відповідно, падіння попиту на оренду квартир у Києві.

«Це означає, що в перспективі двох-трьох місяців ціни на нерухомість впадуть щонайменше ще на 15-30% і винайняти квартиру можна буде з хорошим дисконтом», - вважає Страхов.

Зараз власники, які не можуть домовитися про прийнятну ціну з орендарями, розраховують на осінь.

«По-перше, традиційно після мертвого сезону влітку до осені до Києва приїжджають студенти, які формують свіжу частку попиту на оренду квартир. По-друге, є шанс, що до вересня карантин закінчиться, до мегаполіса стікатиметься народ у пошуках роботи, що допоможе відновленню орендних ставок і попиту», - пояснила Опасіна.


Як домовитися про зменшення оренди за квартиру

За словами опитаних експертів, перед переїздом до іншого, дешевшого житла орендарям варто добре зважити всі за і проти.

Власники, які здають квартири на тривалий термін, за даними рієлторів, поки не поспішають пропонувати великі знижки та дисконти. Водночас пропозиція поповнилася квартирами, які раніше здавали в оренду подобово, але поки туристів немає, їх можна винайняти на тривалий термін.

Можно ли выбить скидку на аренду квартиры, если она используется в работе

Насправді, впевнена Опасіна, в умовах, що склалися, найрозумнішою стратегією і для орендодавця, і для орендаря буде можливість домовитися про те, щоб залишитися на місці, за умов розумного зниження орендної плати або її заморожування, якщо дохід впав.

«Знайти нових орендарів сьогодні буде досить складно, плюс ніхто не береться гарантувати швидкого відновлення попиту після закінчення режиму самоізоляції. Власникам загрожує простій квартири й втрата доходу, тому краще домовитися щодо деяких поступок: заморозити орендну плату на тому ж рівні, що є зараз, або навіть піти на розумний дисконт у межах 10%», - вважає експерт.

Тому, якщо ваш дохід впав і ви хочете зменшити орендну плату за квартиру, варто пояснити ситуацію власнику і запропонувати свій план дій.

Орендодавцю зараз вигідніше піти на поступки на кілька місяців, ніж опинитися в ситуації простою квартири й втрати доходу від оренди. Як варіант можна запропонувати виплатити орендарю частину суми, а залишок двома платежами додати до оплати оренди після завершення карантину. Цей варіант є компромісним для обох сторін.

Як захистись від шахраїв при оренді житла

Сьогодні орендарі також можуть заощадити: переселитися з житла дорожчого сегмента до дешевшого або знайти сусідів для спільного проживання.

«Не забувайте: якщо ви раптом вирішите з'їхати, депозит за квартиру доведеться залишити власнику, плюс враховуйте також витрати на переїзд, оплату першого і останнього місяця нового житла та комісію рієлтора», - нагадує Страхов.

За нинішніх умов для багатьох це буде не економією, а серйозним ударом по бюджету. Саме тому, радить експерт, краще домовитися про дисконт з власником нинішньої квартири.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
   

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
05.05.2020
1645
Перелік простих правил допоможе уникнути шахраїв і неприємних наслідків у разі найму житла...
27.04.2020
1511
Аналитики подсчитали, как изменились цены на аренду домов в Украине в первом квартале 2020-го...
24.04.2020
1384
Скидка на аренду жилья из-за карантина. Есть ли юридическая возможность платить меньше....
17.03.2022
2094
Большой поток беженцев из Украины привел к буму на аренду недвижимости в Польше....
16.03.2022
30574
Рассказываем, как во время войны во Львове поднялись цены на жилье и как они поднимутся в ближайшее ...
14.03.2022
18768
Рассказываем, сколько нужно заплатить за аренду дома на Закарпатье...