РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Не зупиняти будівництво. Якої допомоги будівельники все ще чекають від держави

Як продовжити будівництво в умовах кризи. Будівельники потребують державної підтримки
2887 27.04.2020 в 08:07




Яка потрібна допомога від держави


Все частіше сьогодні можна почути думку, що наслідки для економіки від карантину будуть значно серйознішиими, ніж від самого коронавірусу. За даними ООН, глобальна економічна криза збільшить число бідних до приблизно 500 мільйонів людей. Скільки конкретно з них буде в Україні, залежить, на мою думку, передусім від кроків, зроблених державою, в бік як людей, так і бізнесу, повідомив відомий забудовник.

Нам не потрібно винаходити велосипед. Досить взяти приклад з сусідніх країн з такою ж бідою, у яких вже є досвід виживання.

У Німеччині, наприклад, держава прийняла цілу загальнонаціональну програму підтримки мікропідприємств і самозайнятих об'ємом в 50 мільярдів євро. Плюс не менш 500 млрд євро у вигляді гарантій за кредитами. А 2,3 мільйона людей, які не можуть працювати віддалено і втратили дохід через кризу, отримають додаткову фінансову допомогу.

Франція виділила на підтримку зарплат населення 45 млрд євро бюджетних грошей, дала держгарантії для підприємств за кредитами на 300 млрд євро і впровадила відстрочку з податку на прибуток.

У Чехії на всі кредити й іпотеки впровадили 6-місячну відстрочку, а дрібним підприємцям виплатили по 25 тис. крон (трохи менше тисячі доларів). Не залишилися сам на ;сам з ситуацією і найняті співробітники, які сидять на карантині: їм держава виплачує 80% заробітної плати.

Італія, епідемія в якій розбушувалася з особливим завзяттям, теж не відстала від сусідніх країн. Держава запровадила разову виплату розміром в 500 євро для самозайнятих, ввела заборону на звільнення співробітників з подальшою державною допомогою в питанні виплати зарплат, ініціювала премії співробітникам, які продовжують працювати.

У США влада схвалила 661 тисячу кредитів малому бізнесу на загальну суму 168 млрд доларів. А загалом на боротьбу з наслідками епідемії Штати виділили 2 трильйони доларів. З них 250 млрд підуть на виплату допомоги на випадок безробіття.


А що ж Україна?

Одним з перших кроків було ухвалення "антикоронавірусного" закону, який крім процедур в'їзду-виїзду, заходів самоізоляції і відповідальності за недотримання карантину, спрощує процедуру закупівель медикаментів, засобів індивідуального захисту, тест-систем та іншого-необхідного для боротьби з коронавірусом.

Бізнесу надали податкові канікули у вигляді скасування штрафних санкцій і пені за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, встановили мораторій на перевірки підприємств, впровадили податкові канікули щодо оплати за землю. Банкам заборонили нараховувати пеню і штрафи на прострочення з оплати споживчих кредитів.

Особливу увагу слід звернути на доплату медикам, які лікують хворих на коронавірус: їм обіцяли 300% надбавки. Свою "карантинну тисячу", як її прозвали в народі, повинні отримати і пенсіонери, обсяг пенсії яких складає менше 5 тис грн. Плюс додаткові виплати обіцяють стареньким віком понад 80 років.

Всі ці заходи вилилися в антикризові поправки до держбюджету, ухвалені недавно. На спеціальний фонд із боротьби з коронавірусом виділено 64,7 млрд грн. При цьому доходи бюджету скоротили на майже 120 млрд грн, витрати - збільшили на 82,4 млрд грн -до 1,26 трильйонів гривень.

Як представник будівельного бізнесу, я бачу необхідність прийняття ще однієї важливої ініціативи. На мою думку, потрібно впровадити програму низьких відсотків з іпотечних кредитів. Так звана доступна іпотека. На сьогоднішній день середня ставка за іпотечними кредитами коливається в межах 20%. На початку року влада говорила про можливість впровадити 9-11% іпотеку. Цей відсоток, на мою думку, був би оптимальним у сьогоднішніх умовах.

Чому це важливо? Будівельна галузь - це локомотив усієї економіки. Де працює 1 будівельник, роботу мають ще 5-7 суміжників. Звідси: робочі місця, наповнення бюджетів, забезпечення житлом українців. Що знову ж стимулює людей не сидіти склавши руки, а значить запускає маховик ринку з новою силою. Плюс створення нових робочих місць дасть можливість залишити в країні заробітчан, що стало б ще одним жирним плюсом у скарбничку держави. Таким чином, підштовхнувши будівельників, країна дасть хід економіці в цілому.

Чекати допомоги від держави можна, але навряд чи потрібно покладатися на неї в повному обсязі. Бізнес сьогодні сам може допомогти країні, як ніхто інший. У держави є поле для діяльності і свої завдання. У бізнесу - можливість бачити і допомагати. Пропоную брати відповідальність у свої руки і намагатися вистояти сьогодні. Щоб завтра з новими силами піднімати не тільки галузь, але і всю країну.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
24.04.2020
4648
Трудовая бедность. Как правительство хочет создать 500 тысяч рабочих мест и сколько будет платить...
23.04.2020
1723
Правительство утвердило первую из двух анонсированных ранее программ поддержки микро- и малого бизне...
10.08.2020
1564
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...