РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Придбати квартиру сьогодні - дійсно гарна ідея? Що говорять експерти про "ідеальний шторм" на ринку нерухомості

Що змінилося на ринку новобудов і чому експерти говорять про  "ідеальний шторм" на ринку нерухомості
3729 23.04.2020 в 23:36



Житло сьогодні: ризики та можливості


Українська економіка "стала на паузу" через карантин, запроваджений в рамках боротьби з поширенням коронавірусної хвороби. Працюють тільки стратегічно важливі галузі, в тому числі будівництво.

Панічні настрої населення та бізнесу позначилися на валютному ринку. Курс гривні до долара за декілька тижнів зріс з 24 до 28 гривень. На ринку первинної нерухомості спостерігається зниження активності покупців.

Пояснюємо, чому перечекати кризу, сидячи на валізі з готівкою - це погана ідея, як можна виграти на курсових коливаннях та чому згодом ціни на житло будуть тільки рости.


2019 - рік сильної гривні та подвійних виборів

Забудовники констатують, що у 2019 році темпи продажів нерухомості дещо зменшилися. Покупців збентежила національна валюта, яка несподівано різко зміцнилася.

"Після різкого зміцнення гривні на 17-20% більшість компаній-забудовників не знизили свої гривневі ціни на найбільш ліквідні типи квартир. Середні ціни відповідали цінам, сформованим ще в кінці 2018 року. Саме цей факт став однією з причин відтоку частини потенційних покупців, які зберігали свої заощадження в іноземній валюті", - розповідає експерт з нерухомості Дарина Бедя.

За даними Національного банку, "під матрацом" в українців накопичилися десятки мільярдів доларів. Ще 487,3 мільярда гривень лежать на банківських депозитах фізичних осіб.

"Сталінки" коштують більше за новобудови: чому швидко зростає ціна на вторинне житло (ІНФОГРАФІКА)

Експерти констатують, що на ринку сформувався відкладений попит на інвестиції в нерухомість. Він виник внаслідок трьох основних чинників: президентсько-парламентських виборів у 2019 році, зміцнення гривні, ситуації з банкрутством компанії "Укрбуд" і призупиненням будівельних робіт на об'єктах компанії "Аркада".

Інші будівельні компанії продовжували вести будівельні роботи попри турбулентність. Впевнено тримаються на ногах великі компанії, у яких є доступ до ресурсів і запас міцності.


Коронавірус призвів до "ідеального шторму" на фінансових ринках

Початок 2020 року ознаменувався сприятливою ситуацією для світової та української економік. Ринки впевнено зростали, а інвестори випромінювали оптимізм.

На жаль, спалах захворюваності на Covid-19 кардинально змінив ситуацію на фондових ринках, що "гукнулося" і на українському валютному ринку. Гривня почала втрачати у вартості й на обмінниках засвітилася цифра 28.

Втім, апокаліптичні прогнози не виправдалися і зростання курсу долара зупинилося на позначці, яка спостерігалася не так давно - в січні 2019 року, коли кризою і "не пахло". В останні тижні курс гривні до долара коливається в діапазоні 27-27,5.

Через послаблення гривні та в умовах карантину вітчизняні девелоперські компанії знаходяться під значним тиском, вважають в Спільноті девелоперів житла.

"На ринку досить багато компаній-забудовників, в яких відсутнє стратегічне планування, а поточне планування відбувається "сьогодні на вчора". Очевидно, що саме такі компанії не мають достатньо обігових коштів, щоб протриматися понад 3 місяці.

За несприятливих умов на ринку частина компаній (20-25% від загальної кількості) можуть відчути системну кризу та будуть змушені призупинити реалізацію власних проєктів, або ж шукати партнерів для того, аби не було зупинок в будівництві", - заявили експерти.

Новое жилье под угрозой. Строители предупреждают о возможной остановке стройплощадок и новых долгостроях


Досвід Китаю показує, що економіка починає відновлюватися після карантину дуже швидко

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в України немає можливості дозволити економіці "бути на паузі" занадто довго.

"У травні Україна має йти на роботу. Ми готуємося, ми маємо створити робочі місця, дати малому і середньому бізнесу можливість профінансувати свій бізнес", - заявив голова уряду.

Верховна Рада ухвалила ряд законів, покликаних пом'якшити наслідки від карантину для бізнесу та незахищених верств населення. Однак, мало хто ризикне припустити, як сильно просяде українська економіка.

У цьому може допомогти досвід Китаю, який першим увів карантин, призупинив роботу підприємств і він же першим почав повертатися до нормального життя.

За даними Міністерства промисловості та інформаційних технологій КНР, станом на кінець березня державні і великі промислові компанії відновили свою роботу на 90%, тоді як малий та середній бізнес за межами провінції Хубей - на 60%.

Рынок первичной недвижимости ждет кардинальное изменение спроса. В чем причина

Українці в цілому дотримуються карантину. За даними одного з мобільних операторів, до 60% абонентів під час дії карантину не залишають місце проживання більш, ніж на 1 км. Пік захворюваності очікується на кінець квітня, після чого влада почне "розкручувати карантинні гайки".

Люди знову вийдуть на роботу, почне ходити громадський транспорт, кровоносна система економіки запрацює на повну силу. Екстраполюючи досвід Китаю на Україну, можна дійти висновку, що українська економіка після невеликого просідання почне швидке відновлення.


Встигнути придбати квартиру за вигідним курсом у надійного забудовника

Підвищення ділової активності на фоні традиційних сезонних факторів призведуть до зміцнення гривні. Згідно з очікуваннями аналітиків, курс гривні може повернутися на докризовий рівень - 24-25 гривні за долар - уже влітку.

Українці надають перевагу зберіганню заощаджень в "твердій" валюті - найчастіше в доларах і євро. Обмінявши долари на гривні зараз, можна зіграти на випередження і вигідно вкластися в нерухомість.

Ярослава Чапко, представник одного з забудовників, вважає, що девальвація гривні спонукатиме до придбання квартир дві категорії покупців: тих, хто тримав свої заощадження в іноземній валюті та інвесторів, що розраховують отримати прибуток, вкладаючи кошти у первинне житло.

"Якщо минулого року інвестиційні спекулянти працювали в сегменті облігацій внутрішньої державної позики, то в цьому році, ймовірно, ця категорія мігруватиме на первинний ринок житла - адже цінові коливання дають чудову змогу заробити від 20-30% річних, за умови інвестицій в надійні забудови", - підкреслила Ярослава Чапко.

Здорожчання імпортних складових в собівартості будівництва відбувається з певним часовим лагом і забудовники ще не встигли перерахувати ціни.

"60% ціни квадратного метра становить вартість будівельних матеріалів і комплектуючих, що закуповуються за іноземну валюту", - повідав відомий український забудовник.

Дарина Бедя зазначила, що, починаючи з другої половини березня 2020 року, коли курс гривні знизився до показників січня минулого року, на ринок повернулися саме "доларові" покупці, які купують житло переважно в інвестиційних цілях.

Таким чином, сьогодні відчинилося "вікно можливостей", коли можна придбати квартиру більшою площею або просто заощадити пристойну суму на покупці.

Про житло і забудовників. Чого нас навчить коронавірусна криза на ринку нерухомості

Попит на якісне житло зростатиме - експерти

Після фінансової турбулентності почнеться період зростання, коли на ціни на нерухомість впливатимуть відкладений попит, зростання зарплат у будівельній галузі та чергове зміцнення гривні, кажуть учасники ринку.

"За умови стабільної економічної ситуації в країні, до кінця року попит на квартири на первинному ринку житла може збільшиться до 10-15%", - заявила Дарина Бедя.

На думку Ярослави Чапко, зараз настає "зірковий" час тих житлових комплексів, на яких активне будівництво не буде зупинене. Саме на такі проєкти припаде левова частка попиту. І, відповідно, ціна демонструватиме динаміку до збільшення.

Як вважає Дарина Бедя, прибутковість вкладень при купівлі житла на початкових етапах будівництва до моменту здачі об'єкта в експлуатацію на сьогодні досягає в середньому до 25-30%.

Вона зазначила, що пасивний дохід від здачі квартири в оренду також варіюється від 12% до 15% в залежності від локації ЖК, площі квартири, якості ремонту, а також рівня витрат на комунальні платежі.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

Источник: epravda
 
 
Интересные новости:
23.04.2020
11582
Продажи сократились на 15-70%, в зависимости от типа жилья, а для многих строительных объектов сложн...
21.02.2022
28613
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
13995
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...