РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Борги за комуналку накопичувати небезпечно. Як їх безболісно позбутись

Карантинна криза вдарила по гаманцях і, як наслідок, вплинула на спроможність по сплаті комунальних послуг. Як позбавитись боргів після закінчення пільгового періоду?
5523 23.04.2020 в 00:34


Борги за комуналку, пільги та субсидії

Через карантин багато киян, мешканців Київщини та всіх українців залишилися без роботи: хтось зовсім, хтось тимчасово, хтось пішов в неоплачувані відпустки. Карантинна криза вдарила по гаманцях і, як наслідок, вплинула на спроможність по сплаті комунальних послуг.

Повідомляє експерт Дмитро Яровий, передає Build Portal.

Сьогодні ми розкажемо про те, що робити і куди звертатись, аби позбавитись боргів за комунальні послуги.

Статистика

Рівень оплати комунальних послуг в березні-квітні в Києві просів близько 20%, у порівнянні і січнем-лютим. Картина така, що це тільки початок. На жаль, через карантин більша частина українців вимушено залишилися без заробітку, і, що логічно, вимушені наразі економити, в тому числі - на оплаті комунальних послуг.

За офіційними даними Київської міськдержадміністрації (КМДА), рівень сплати комуналки сьогодні сягнув п'ятирічного мінімуму. У лютому, згідно з даними Держстату, рівень оплати в Києві склав 95%, із загальною сумою платежів у 2,2 млрд гривень. Сумарна заборгованість киян на 1 березня, за даними Мінрегіону, - 6,8 млрд гривень. Це 20,8% від загального боргу за комуналку в країні.

За столицею в черзі боржників стоять Дніпропетровська (5,5 млрд гривень) і Харківська області (4,8 млрд гривень). Найкращі показники в західних регіонах - у Волинській (193,7 млн гривень), Закарпатській (181,6 млн гривень) і Чернівецькій областях (135,6 млн гривень).


Поки без санкцій

На щастя для споживачів, санкцій за несплату комуналки в період карантину і наступних 30 днів після його відміни немає. Відповідний закон прийнятий Верховною Радою 17 березня 2020 року. Нагадаємо, перше і головне, що треба знати, це заборона:

  • нараховувати і стягувати штрафи за несвоєчасну оплату комуналки;
  • "відрізати" послуги ЖКГ, якщо за них не заплатили або заплатили не повністю;
  • примусово виселяти або забирати житло, що належить громадянам, в рахунок боргів за ЖКГ;
  • примусово виселяти за борги по ЖКП з житла, яке належить державі, громадському житловому фонду і житловому фонду соціального призначення.

Заборгованість за комуналку: Уряд анулює борги населення? По яким рахункам "пробачать" заборгованість

До того ж, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), враховуючи рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) та Кабінету міністрів, зобов'язала ліцензіатів, що здійснюють діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, на період дії карантину, серед іншого, призупинити винесення попереджень, здійснення відключень, застосування інших санкцій по відношенню до побутових споживачів. Тобто, відключення від послуг на цей період ЗАБОРОНЕНО. Навіть через заборгованість.

Але для ЖЕКів і керуючих компаній критичною є оплата електроенергії, від якої живляться ліфти і коридори. Вже низка випадків в Києві у період карантину з відключення ліфтів. Це теж свідчить про мізерний рівень сплати комунальних послуг.

2 квітня Кабмін подумав і про це і, як наслідок, заборонив відрізати комунальні компанії в період карантину від газу і електроенергії.


Пільги, компенсації, субсидії

Тут знову обіцяє втрутитися Кабмін. Зокрема, планується компенсувати українцям частину комуналки і підвищити на 300 гривень субсидії. Крім того, однією з допоміжних опцій є створення Стабілізаційного фонду у 65 млрд гривень, який спрямований на питання подолання коронавірусу.

Відтак, за рахунок фонду планується профінансувати:

  • доплати до зарплат медикам;
  • закупівлю медикаментів та обладнання, необхідних для боротьби з вірусом;
  • соціальні виплати окремим категоріям населення, у тому числі пенсіонерам;
  • фінансову підтримку державних та комунальних підприємств, у тому числі через надання дотацій;
  • поповнення статутного капіталу державної іпотечної установи; обслуговування та погашення державного боргу.

Субсидии за март будут пересчитаны. Министерство прокомментировало, что это вынужденный шаг

Окрім того, на період карантину соцфонди виплачуватимуть допомогу в зв'язку з непрацездатністю, вагітністю і пологами, виплати потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві та їх лікування, допомогу в зв'язку з безробіттям, похованням та поточні видатки на утримання апаратів фондів.


Чим загрожують борги?

Відомо, якщо споживач має заборгованість за ЖКП і відмовляється сплатити її в добровільному порядку або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується в судовому порядку. Комунальні служби, як правило, з боржниками, які вважають за краще "залишатися в тіні", не надто церемоняться.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання (оплату комунальних платежів, на вимогу підприємства, яке надає послуги), має виплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотку не встановлений договором або законом.

При цьому, вимога компанії (підприємства) зі сплати штрафних санкцій може бути заявлена в будь-який час, як в судовому, так і в досудовому порядку.

Проте українське законодавство передбачає право боржника на захист своїх прав і інтересів, зокрема, у нього є можливість знизити розмір плати за комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, а також зниження їх якості (закон "Про житлово-комунальні послуги").

При виникненні спору з постачальником послуги, зменшити суму боргу можна через суд, підтвердивши свої заперечення доказами, які будуть свідчити про безпідставність стягнення заборгованості.


Як позбутися боргів після пільгового карантинного періоду?

Людям, аби уникнути неприємних наслідків, якщо вони з об'єктивних причин не можуть сплатити накопиченний борг за комуналку, знадобиться зробити реструктуризацію.

Реструктуризація (розстрочка) заборгованості - добровільні виплати боргів за житлово-комунальні послуги (за утримання житла та комунальних послуг: водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергію, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), рівномірно розподілені на певний термін.

Для цього вам знадобиться:

  • правовстановлюючий документ на житло;
  • договір про надання комунальних послуг, якщо такий є;
  • квитанції про оплату за останні 3 роки.

Що робити далі:

1. Прибираємо зайву заборгованість. Для цього:

  • проводимо звірки фактично внесеної оплати (згідно квитанцій про оплату) і нарахованої заборгованості;
  • виключаємо борг, термін позовної давності якого минув, відповідно до Цивільного кодексу.

2. За наявності підстав - оскаржуємо необгрунтовано нараховану комунальниками заборгованість в судовому порядку. Підстави можуть бути різними: починаючи від неукладення договору на надання комунальних послуг з новим власником (наймачем) квартири до неякісно наданих послуг опалення.

3. Подаємо заяву про реструктуризацію боргу (на період погашення реструктуризованої заборгованості загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних платежів та платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% доходів, які визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги).

До речі, подати заявку на реструктуризацію також можна не виходячи з дому.

Зайдіть на сайт ЦКС і зробіть попередній запис до бухгалтера ;https://cks.com.ua/equery.

Зробіть звірку суми боргу (якщо є привід для коригування суми заборгованості).

Після обрання дати, прийдіть в призначений час і візьміть з собою: паспорт, ідентифікаційний код, документи на квартиру, документи установки/повірки лічильника.

Підпишіть договір про реструктуризацію, в якому буде визначений термін реструктуризації і сума місячного платежу.

Стало відомо, як заставити листоношу носити пенсію і комуналку. Інструкція від Укрпошти

Ну і, наостанок, не забуваймо, що на період карантину варто берегти себе і залишатися вдома. Для оплати комунальних послуг не треба відстоювати кілометрові черги, достатньо скористатися сервісами для онлайн оплати: особистий кабінет киянина на порталі столичної влади; КП "ГІОЦ"; "ГЕРЦ"; ЦКС.

Обравши один із цих ресурсів, ви можете не виходити з дому для сплати житлово-комунальних послуг. Більш того - всі показники лічильників можна передати онлайн.

Здоров'я вам!

Источник:
 
 
Интересные новости:
22.04.2020
4729
Поставки газа становятся все более жестко привязанными к наличию счетчиков. Кому придется их установ...
15.01.2020
1356
Кабмин намерен снять существующие сейчас ограничения и разрешить забастовки коммунальщиков и эн...
19.04.2024
16081
Щоб дістатися верхнього склепіння тунелю, з котловану довелося вибрати ґрунт на глибину близько вось...
19.04.2024
4359
Оплату паркування у столиці відновлено за рішенням суду. Паркування на муніципальних майданчика...
17.04.2024
1882
У місті вже розробили нові графіки, відповідно до яких споживачів розділили на 6 груп (замість трьох...