РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Працювати віддалено: третина співробітників не повернеться в офіси після карантину

Карантин змусив багато компаній перевести своїх співробітників на віддалену роботу. До 30% співробітників після карантину залишаться працювати віддалено
3882 23.04.2020 в 00:35



Як зміняться офіси після карантину


Карантин змусив багато компаній перевести своїх співробітників на віддалену роботу. І чим довше триває карантин, тим більша ймовірність, що білі комірці не захочуть повертатися в офіс – особливо представники креативних і творчих спеціальностей.

«Швидше за все, до 30% співробітників залишаться працювати віддалено. Вони відчули, наскільки це зручно і вигідно – не потрібно витрачати гроші на поїздки в офіс, незліченну кількість кави в стаканчиках і їжу з кафе, а головне, вивільняється час, який раніше йшов на дорогу, а тепер можна використовувати для більш корисних занять», – зазначає експерт з нерухомості Володимир Гелюта.

Зручно це не тільки співробітникам, але компаніям, оскільки вони витрачають величезні гроші на утримання офісу, співробітників, комунальні послуги. 

«Що в перспективі зробить менеджмент в такій ситуації? Він скоротить свої площі, залишивши тільки певні служби, які не можуть не перебувати в офісі. Безумовно, не кожен співробітник хоче і вміє результативно працювати віддалено: всі ми любимо прокрастинувати і особливо добре робимо це саме вдома, де немає нагляду і легко знайти відмазки для своєї совісті. І ось тут актуальними стануть гнучкі офіси, які часто пропонують коворкінгові простори», – додає девелопер Андрій Рижиков.

Плата за аренду сама не скасується, спочатку доведіть, що приміщення не використовувалось. Заява ФДМУ

Очевидно, що ринок офісної нерухомості чекає переформатування. 

«Я думаю, з'являться нові формати, тому що в open space вже не дуже хочеться сидіти – це серйозний психологічний момент. Тому напевно open space будуть перероблятися в простори з великою кількістю окремих зон і окремих кабінетів. Також з'являться гнучкі робочі місця, коли на одному місці буде сидіти три людини – тільки в різний час і під різні проекти», – каже Володимир Гелюта.

Віддалено чи в офісі: як зволіють працювати українці після карантину і як COVID-19 змінить розуміння сучасного офісу

COVID-19 оголив слабкі місця великих офісів з єдиною системою вентиляції. Людина з будь-яким респіраторним захворюванням, незалежно від того, чи сидить вона у величезному open space або особистому кабінеті, може передавати вірус оточуючим. 

«Вже зрозуміло, що історія з вірусом не закінчиться в травні, і на майбутнє необхідно убезпечити своїх співробітників: ставити бактерицидні лампи, спецфільтри, перерозподіляти офіси таким чином, щоб перемішувався повітря», – акцентує Андрій Рижиков. 

Погоджується з ним і Володимир Гелюта: «Абсолютно точно офіси без вентиляції і систем фільтрації будуть користуватися меншим попитом».

Поки ж, в розпал карантину, бізнес-центри обмежуються протиранням ручок і кнопок ліфтів антисептиками.

Читайте також Особливості оренди офісів під час карантину. Що змінилося і на яких умовах працює ринок


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
 

 
 
Интересные новости:
20.04.2020
7302
ФДМУ не буде автоматично скасовувати орендну плату на час карантину. Для отримання пільги з пла...
18.02.2022
1481
В Україні з листопада для юридичних осіб піднявся тариф на опалення нежитлового фонду, де застосовує...
10.02.2022
23683
У році, що минув, відбулося відновлення орендної активності, після певного затишшя через жорсткі лок...
17.01.2022
1271
Станом на кінець 2021 року показник коворкінгових площ досяг в Україні 99 тисяч квадратних метрів, щ...