РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Забрудненість українського повітря: офіційна статистика занижує показники. Похибка можлива у сотні разів - вчений НАН України

Попри численні пожежі, в Україні досі комплексно не досліджують забруднення повітря.
1720 20.04.2020 в 07:23



Що з якістю повітря?


Завідувач відділу інформатики навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України Іван Ковалець розповів про те, як сьогодні досліджують якість повітря в країні.

Зокрема, науковець стверджує, що в Україні досі не проводять комплексних досліджень щодо забруднення повітря.

Про пилову бурю

Ковалець зазначив, що пилові бурі трапляються в Україні переважно влітку. В цю пору року зазвичай багато рослинності, тож містяни не відчувають наслідків подібних бурь. Але оскільки зараз рослинності мало, то земля дуже суха, а, відтак, пилові частинки  надмірно розносяться вітром. Таку ситуацію в Україні спричинили аномально сухі зима та весна.

Дослідник також повідомив, що під час недавньої пилової бурі вітер був спрямований не на Київ, а на схід. Тому навіть якщо в Чорнобильській зоні і сталося перевищення гранично допустимих значень вмісту радіонуклідів, то радіаційна небезпека Києву не загрожувала.

Про запах чадного диму

Ковалець зазначив, що сумарна площа пожеж, які впливають на стан повітря у Києві (з урахуванням пожеж на українсько-білоруському кордоні), складає близько 200 тисяч гектарів. Ділянки тління, які не встигли загасити рятувальники, роздмухало пиловою бурею –  і відтак вони перетворилися на нові осередки вогню.

Також, за словами Ковальця, для людини, зокрема, її органів дихання, найбільшу небезпеку створює саме зола як продукт горіння.

Критическое загрязнение воздуха в Киеве: как его пережить. Советы от Комаровского и рекомендации власти

Про пожежі

Раніше пожежі в Україні були характерні для ранньої осені. Саме восени Україна стає «чемпіоном» Європи із забрудненого повітря через велику кількість пожеж. При цьому, наприклад, у Білорусі, після введення у 2003 році програми запобігання лісовим пожежам, їхня кількість значно зменшилася: від тисячі гектарів, що вигорали на рік, до лише п’ятнадцяти.

Про дослідження

Інститут, де працює Ковалець проаналізував статистичну базу даних за минулий рік у Києві та Київській області. Після цього науковці розробили свою модель розповсюдження і переміщення забрудників повітря (зокрема, автотранспорту) та співставили її з міжнародними оцінками. Виявилось, що офіційна статистика щонайменше вдвічі занижує наявність окремих забрудників у повітрі, а по деяких речовинах – взагалі у сотні разів.

В Киеве возможен прорыв дамбы. Пол-Киева и области окажется под водой - экс-глава Госслужбы по ЧС Бочковский

Про статистику

Ковалець зазначає, що замість комплексних досліджень, які проводяться у всьому світі, в Україні лише формально перевіряються цифри по викидах. При цьому Україна ратифікувала протокол Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані. Наразі ці звіти відображають загальну цифру по всій країні, а мають бути детальними по кожному українському регіону і місту.

З цією проблемою науковці звертались до Офісу президента. Вчений навіть отримав державний грант на комплексне дослідження джерел забруднення повітря Києва. Результати показали, що потрібен об’єктивний моніторинг кожного десятикілометрового квадрата по всій Україні. Лише у Києві таких квадратів має бути шістнадцять – і по кожному необхідно робити звіт.

Зараз в Україні немає розуміння, що саме забруднює повітря, яким чином і наскільки це небезпечно. Наразі Офіс президента перенаправив науковця до міністерства енергетики. Ковалець також розмовляв з представником РНБО, який запропонував йому підготувати «управлінську пропозицію».

 

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
20.04.2020
3399
Київ - на 13 місці світового антирейтингу за станом повітря...
17.04.2020
4455
Гарь, которую принесли шквальные ветры и пылевые бури, экстремально загрязнила атмосферу в столице...
22.04.2020
2465
Ситуація з якістю повітря в Києві стабілізувалась – змінився вітер і пройшли дощі...