РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.470 39.830 39.788
EUR 42.100 42.720 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Хто і як контролюватиме містобудування, і чому "нова ДАБІ" - не корупційний монстр

Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розповів про особливості роботи "нової ДАБІ"
1654 15.04.2020 в 08:31

Продовжую цикл публікацій про реформу містобудування. Хочу розповісти, хто і як контролюватиме містобудування. Як я вже писав кінцева мета реформи містобудування - комфортні для життя міста та села, а також ріст будівельної галузі. Тобто, європейська практика. У попередній публікаціїі я розповів про те, що усі дозвільні повноваження перейдуть громадам, а тепер хочу пояснити, чому дотепер ДАБІ не здійснювало ефективного контролю і що з цим буде зроблено.

Справа в тому, що ДАБІ зосереджувало у собі кілька систем та напрямків управління, які у поєднанні дають колосальні можливості для корупціонерів. Тому перше, але не останнє, завдання реформи: розділити контрольні, наглядові та дозвільні функції. І їх розділили: дозвільні функції відходять громадам. А кому дістануться контрольні?

Всім відомо, що планується створити Державну інспекцію містобудування (ДІМ), і її вже дехто намагається представити як чергового монстра, який просто замінить ДАБІ в частині контролю. Це не так. Від слова «зовсім».

Новий орган ДІМ отримає право розширеного, але не посиленого контролю. В першу чергу, він буде контролювати якість містобудівної документації: генпланів, детальних планів територій, зонування, містобудівні умови та обмеження для конкретних проектів, технічні умови і так далі.

ДІМ отримає право контролю проектних, науково-дослідних організацій, які розробляють містобудівну документацію та організації, які роблять експертизу цієї містобудівної документації. Тих, хто створює генплани і тих, хто робить експертизу цих генпланів. Тобто наша головна мета – контроль якості документації на початковому етапі.

Невже Київ буде без заторів? Нові правки в Генплан передбачає нові дороги і продуману транспортну систему

Чому це дуже важливо? Якщо ми отримуємо якісний проект, то й в ході його реалізації виникає менше проблем та ризиків порушень, і як наслідок цього джерел корупції. В цьому процесі ми повинні вийти на створення загальнодержавних стандартів якості планування містобудівної діяльності. А якщо ми виробимо ці стандарти, то й посиленого контролю на етапі будівництва не потрібно. Контроль буде, але це не буде так зване «кошмарення», яке досі витікало зі вроджених вад попередньої системи.

Досі система працювала так, що органи місцевого самоврядування затверджували (часом зумисно) неякісні генплани, детальні плани територій, містобудівні умови та обмеження, і все починало «танцювати» криво. Тому подібну практику треба зупинити.

І ще, в питанні контролю ми виправляємо величезну помилку минулих років, а тобто те, що разом із дозвільними функціями за об’єктами класу наслідків СС1 та СС2 (головним чином критерії безпеки) делегували місцевим органам функції контролю. По суті, були створені «клони» ДАБІ при місцевих органів самоврядування, і корупція тільки зросла. І такого більше не буде. Дозвільні функції, будь-ласка, а самі собі контролери – вибачте.

Далі буде.


Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ"  



ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
 

Источник: facebook
 
 
Интересные новости:
14.04.2020
1451
Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевог...
14.04.2020
1494
Реформа Государственной строительно-архитектурной инспекции не остановилась. Что сейчас происходит с...
06.04.2020
3667
У своєму відеозверненні голова ДАБІ Юрій Васильченко заявив, що готуються провокації та зр...
30.11.2022
11317
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3321
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...