РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нова вимога щодо отримання містобудівних умов та обмежень

Департамент містобудування та архітектури КМДА нагадує про нову норму для заявок на отримання МУО
1617 13.04.2020 в 09:47



Що змінилося в правилах отримання
містобудівних умов та обмежень


У Департаменті містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації закликали заявників дотримуватись норми, яка вступила в силу з 1 березня, і подавати заявки на отримання містобудівних умов і обмежень з вказаним кадастровим номером.

Про це повідомив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації та начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«З 1 березня почали діяти нові норми щодо отримання містобудівних умов та обмежень. У заявці на одержання цих документів обов’язково має бути вказаний кадастровий номер ділянки, на якій розміщений об’єкт будівництва чи реконструкції», — написав посадовець.

Юрій Тацій додав, що недотримання цього нововведення представниками малого бізнесу, які проводять реконструкцію старого житлового фонду, може значно загальмувати їх роботу.

«Всі заявки, які надходять до нас з 1 березня, мають бути з кадастровим номером. Проблема в тому, що в більшості документів, які ми отримуємо, ця вимога не дотримана. І через це може сильно постраждати малий бізнес, який навпаки потребує підтримки, особливо в умовах карантину. Приблизно 35–40% від загальної кількості заявок, які отримав Департамент містобудування та архітектури КМДА з 1 березня — це реконструкція квартир під нежитлові приміщення різного призначення. Величезна маса зі всього об’єму, десь 95% з цих документів, стосуються застарілого житлового фонду, який переробляється під перукарні, магазини, медичні кабінети, офіси тощо. Це і є представники малого бізнесу, яким для своєї діяльності не вистачає документів, в тому числі і від Департаменту», — пояснив посадовець.

Департамент містобудування та архітектури КМДА змушений згідно з законодавством відмовляти у наданні містобудівних умов та обмежень тим, хто не дотримався нової норми.

«Виходить так, що ми змушені відмовити тим, хто після 1 березня подав документи без кадастрового номеру земельної ділянки. Ми зобов’язані дотримуватись законодавства, хоч це і може зашкодити підприємництву», — написав Юрій Тацій.

Дозвіл будівництво та на реконструкцію не дадуть без кадастрового номеру земельної ділянки – коли він потрібен

Посадовець заявив, що Департамент вже звернувся до Міністерства регіонального розвитку громад та територій, щоб отримати відповіді щодо розгляду заявок, в яких кадастровий номер не вказано.

«Зі свого боку, ми звернулись до Міністерства регіонального розвитку громад та територій за роз’ясненнями: в якому порядку Департамент має розглядати ці заявки, як уникнути відмови та як діяти тим, хто не має сформованих земельних ділянок під своїми будинками та звісно не має кадастрових номерів», — запевнив заступник директора Департаменту.

Юрій Тацій нагадав, що ті, хто планує подавати заявки на отримання містобудівних умов та обмежень зараз, мають пам’ятати про нову вимогу.

«Ті, хто зараз тільки планує подавати заявки на містобуди, будьте уважні. Вам необхідно вказати у заявці кадастровий номер ділянки, на якій ви плануєте будуватись або здійснювати реконструкцію. Якщо цього номеру немає, необхідно звернутись до Держгеокадастру», — відзначив посадовець.

Шукаємо кадастровий номер

Поширена ситуація: земельній ділянці кадастровий номер не присвоєний або ж номер є, але дані в кадастровій карті відсутні.

Для того, щоб не виникали складності з отриманням МУО, для початку необхідно перевірити відомості про ділянку в публічній кадастровій карті: або за номером ділянки, або по його місцезнаходженню.

Якщо пошук нічого не дасть, то це означає, що земельна ділянка не внесена до кадастру. І потрібно пройти реєстрацію ділянки в держземельному кадастрі. Для цього необхідно мати в розпорядженні землевпорядну документацію.

Іншими словами, щоб отримати МУО потрібно мати кадастровий номер, а якщо його не присвоєно, то необхідно ділянку зареєструвати.

Кого не торкнеться?

Нове правило не торкнеться, зокрема:

  • будівництвa садибних (котеджних) житлових будинків, дачних і садових будинків загальною площею до 300 кв. м з числом надземних поверхів не більш двох (без урахування мансардного поверху), в тому числі з господарськими будівлями та спорудами, індивідуальними гаражами;
  • реконструкції житлових і нежитлових приміщень без зміни їх зовнішньої конфігурації і функціонального призначення, розміщених в існуючих житлових будинках, адміністративно-побутових і громадських будівлях, вбудованих приміщень громадського призначення.

«До таких робіт віднесені роботи з переобладнання і перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежитлової будівлі, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції або інженерні системи загального користування», – розповів адвокат Юрій Брикайло.

Отже, для всіх інших об’єктів будівництва, які не включені до зазначеного переліку, розміщених на земельних ділянках без кадастрового номера, заявники на МУО зіткнуться з проблемою в їх отриманні.

Як отримати кадастровий номер

До 2004 року, згідно з діючими на той час нормативно-правовим актами, документи (держакти) на земельні ділянки, якими підтверджувалося право власності або користування, видавалися без кадастрових номерів.

Як правило, саме за такими земельними ділянками і виникнуть проблеми, якщо їх власники надалі не займались внесенням даних в держземкадастр.

Втім, зробити це можливо і зараз.

«Для цього необхідно замовити виготовлення технічної документації та після її узгодження в Держгеокадастре отримати довідку про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці», – зазначив юрист Сергій Дахнівський.

Однак, як бути з ділянками, розташованими під багатоквартирними будинками, більшість з яких (в основному старої забудови) взагалі не оформлені?

Адже для проведення процедури їх оформлення (відведення) у власність або користування (що передбачає і отримання кадастрового номера) необхідне рішення ОСББ, або згода всіх співвласників (якщо ОСББ не створено), що таїть в собі істотні і часто непереборні правові та організаційні труднощі.

«Найбільш проблемними є ситуації, коли мова йде про багатоквартирні будинки, в яких часто перші поверхи переводять в нежитлові приміщення. Оформлення ділянок під такими будинками, особливо в столиці і великих містах, є складною і тривалою процедурою. І, звичайно, цим питанням не може займатися власник окремої квартири або приміщення, оскільки цим уповноважені займатися ОСББ», – зазначив Юрій Брикайло.

На думку експертів, сьогодні найбільш оптимальним вирішенням цієї проблеми буде дати можливість отримувати містобудівні умови без зазначення кадастрового номера і надання документів на землю у випадках, коли не порушуються геометричні розміри приміщення.

Наприклад, сюди можна віднести класичне перепланування квартири, в якій не можна міняти її загальну площу, але житлова та інші — можуть збільшуватися або зменшуватися за рахунок один одного.



ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
 

 

Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
13.04.2020
1736
Будівництво доріг: Кабмін розраховує на оптимістичний сценарій фінансування...
13.04.2020
1133
У змінах до Державного бюджету на 2020 й рік до повторного першого читання вирішили повернути частин...
13.04.2020
2369
Раніше Інститут Генплану назвав заяви Української Природоохоронноїа Групи «відвертими наклепам...
24.04.2024
2524
Частка опитаних підприємств, які мають проблеми з підбором кваліфікованих кадрів, зросла з 31,0...
24.04.2024
4311
Новий сервіс стане в пригоді покупцям житла, які зможуть контролювати надійність забудовника, а тако...
23.04.2024
1682
В 2024 році бюджет міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури був скорочений на ...