РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нерухомість та користь карантину: як гірка "пілюля" вилікує ринок житла

Чим карантин корисний для ринку нерухомості
6185 01.04.2020 в 23:30


П'ять можливостей для забудовників

Карантин став великим викликом для ринку нерухомості. Нагнітання паніки, страх зараження, зупинка роботи більшості закладів сфери послуг, обмеження на проїзд в транспорті не сприяють нормальній роботі ні відділів продажів, ні будмайданчиків. Однак, поряд з викликами, карантин створює для ринку й ряд можливостей.

По-перше, діджиталізація. Створити супермаркет нерухомості, де клієнт зможе вибрати квартиру, підписати договір і оплатити покупку онлайн? Розробити віртуальний тур по квартирі, будинку або всьому ЖК? Запустити можливість покупки в один клік за допомогою Face ID? Перекласти всю комунікацію з керуючою компанією і замовлення послуг в онлайн? У всього, що ми розглядали як більш-менш віддалену перспективу і що, можливо, тільки починали розробляти, сьогодні з'явився шанс в найкоротші терміни стати реальністю.

Що коїться з цінами: ринок вторинної нерухомості Києва під впливом віруса і долара

Другу можливість для ринку відкриває повернення українців з-за кордону. Втративши на невизначений час роботу в Європі, представники робітничих спеціальностей вже виходять на український ринок праці. Це посилює конкуренцію, що, в підсумку, дозволить знизити собівартість робіт. А заодно підвищити їх якість -багато з повернулися володіють більш високою кваліфікацією, ніж ті, хто не виїжджав. Чи зможемо утримати робітників в Україні після закінчення карантину, буде залежати від того, як швидко стабілізується економіка й ринок, і чи вдасться нам запропонувати їм конкурентні умови праці.

Українські заробітчани повернулися, а Польщі загрожує будівельний колапс, тому що не вистачає українців

Третю можливість створив світової обвал цін на нафту. У собівартості будівельних матеріалів значна частка енергоресурсів і транспортних витрат. Падіння вартості нафти на 60% і більше також буде сприяти зниженню вартості, зокрема, бетону. Поряд зі зниженням собівартості робіт це дозволить нам якийсь час утримувати ціни на квартири для клієнтів.

Попит на житло під час карантину продовжує зростати. Чому лідери - однушки?

Четверта можливість -зростання курсу долара. Півроку українці звикали до нової реальності зміцнення гривні. Багато з них відкладали свої плани покупки нерухомості на ;невизначений час. Хтось перекладав активи в гривню, деякі зберігали в ній заощадження завжди. Зараз на ;тлі прогнозованого зростання курсу до 30-35 грн за долар і відсутності можливості купити готівкову валюту, нерухомість залишилася чи не єдиним способом збереження, і навіть примноження коштів. Інвестори розуміють, що ;ринок максимально охолоджений, цінам падати нікуди. В умовах, коли забудовники пропонують вигідний курс або гривневі розстрочки, інвестиція в нерухомість - можливість вдало вкласти заощадження в гривні, що знецінюється.

П'ята можливість - очищення ринку. Криза позбавить ринок від забудовників-одноденок. Залишаться компанія зі стійкою економічною моделлю та якісним продуктом, на який в будь-яких умовах буде попит. Кількість покупців скоротитися, вони стануть ще більш вимогливі в питаннях якості концепцій і продукту. Проекти, в яких відсутня додана цінність, через втрату попиту ризикують залишитися недобудованими.

Мнение: продление карантина - клиническая смерть для бизнеса

Краху ринку нерухомості не відбудеться, але ринок уже точно не буде таким, як досі. Якщо досі ми спостерігали боротьбу цінових і акційних пропозицій, то після закінчення карантину й повернення до нормальної моделі роботи, конкуренція між забудовниками розгорнеться на терені якості девелоперських концепцій та інноваційних рішень. Виграють ті, хто зможе їх запропонувати раніше за інших.



ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
01.04.2020
15143
Почему застройщики срывают сроки сдачи жилья, и как это исправить...
31.03.2020
1713
Досвід інших країн показує, що найкращими ліками від корупції та інструментом залучення інвестицій, ...
30.03.2020
4156
Карантин из-за пандемии коронавируса в Украине продлен до 24 апреля. Как он скажется на украинском б...
10.08.2020
1556
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...