РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Житло у карантин: зростання оренди поза містом та нові шанси для агломерації

Зростання оренди поза містом: агломерації можуть збільшитися після карантину
2047 01.04.2020 в 06:49


Житло поза містом та нові шанси для агломерацій

В карантинний період на ринку нерухомості з’явився цікавий тренд. За останні декілька  тижнів в Україні значно зріс попит на оренду будинків за містом. Працюючи у віддаленому доступі та бажаючи більше часу проводити на природі і не відчувати себе настільки ізольованими, люди почали шукати альтернативні варіанти проживання. Зараз попитом користуються невеликі будинки з гарним ремонтом, розташовані в котеджних містечках, вартістю від 1 до 2 тисяч доларів на місяць. Враховуючи усі переваги, чимало людей ймовірніше за все вирішить продовжити жити за містом й по закінченню карантину.

Скільки коштуватиме житло: як і коли зміняться ціни під тиском карантину

Українці, в яких є певні заощадження, готові орендувати як комфортні котеджі, так і звичайні сільські будинки поблизу міст аби на свіжому повітрі перебувати в самоізоляції в період карантину. Така тенденція зараз притаманна не тільки Україні, а й Європі та Америці. В багатьох країнах світу люди, які мають або орендують заміські будиночки до встановлення жорстких заходів щодо пересування в період карантину переїхали до них з великих мегаполісів. Зокрема,  чимала кількість жителів Нью-Йорку переселилися в передмістя перечікуючи карантин.

Варто зазначити, що більше 50% з 1.9 млн м² введеного в експлуатацію житла у 2019 році в Київській області – це одноквартирні будинки. У Києві за цей же період з майже 1.2 млн квадратних метрів введеного житла одноквартирні будинки складають лише 5%.

Вартість орендного житла впаде на 40%

Крім того, зараз в Україні попит простежується і на купівлю за містом таунхаусів. Зазвичай у нас під цим терміном розуміють частину будинку з окремим входом. Популярним є сегмент невеликих дво- чи трьохповерхових будиночків площею до 120 квадратних метрів. Також до таунхауса зазвичай йде ділянка площею до 1 сотки. Звісно, городину на такій не виростити, проте можливість жити в окремому будинку, а на подвір’ї поставити барбекю чи гойдалку, є для багатьох покупців перевагою.

Для будівельників це шанс продовжити працювати на об’єктах, які потребують дещо менших вкладень. У тому числі, компанії можуть почати освоювати нові для себе сегменти – як-то будівництво типових котеджних містечок, або містечок із дуплексами та таунхаусами. Варто зауважити, що такі будинки вже давно популярні за кордоном. Тоді як в Україні однією з причин відносно невисоких темпів розвитку сегменту була радянська спадщина зі стереотипом, що жити треба в місті, а єдина можлива нерухомість за його межами – це дача.

Оренда житла по-новому: вдвічі знизять ціну і заборонять виселяти людей

Також за цим трендом має слідкувати місцева влада усіх великих українських міст. Зростання темпів переїзду мешканців за межі міст в агломерації призведе до збільшення навантаження на основні транспортні артерії. Отже, вже зараз необхідно працювати над покращенням транспортного компоненту у вигляді доріг і пропонувати людям альтернативні способи дістатися на роботу. Найкращим варіантом є рейковий транспорт – швидкісні електрички, що так популярні в усіх великих європейських містах.

В Україні зростання міських агломерацій проходить дещо меншими темпами, ніж в більшості розвинутих країн. Люди звикли жити в містах, і часто суто психологічно не можуть погодитися на переїзд до менших містечок за 5-20 кілометрів від великого мегаполіса. Але ситуація з карантином може остаточно переломити пріоритети для більшості містян, які вже сьогодні активно орендують нерухомість за містом. А після закінчення карантину за швидше всього  розглядатимуть як основний варіант для інвестування та життя.


Читайте також Ціна житла: що буде з ринком нерухомості після падіння гривні 


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"



Джерело:
 
 
Интересные новости:
26.03.2020
17121
Обвал цен на рынке аренды жилья станет необратимым уже в ближайшее время...
17.03.2022
2085
Большой поток беженцев из Украины привел к буму на аренду недвижимости в Польше....
16.03.2022
30533
Рассказываем, как во время войны во Львове поднялись цены на жилье и как они поднимутся в ближайшее ...
14.03.2022
18755
Рассказываем, сколько нужно заплатить за аренду дома на Закарпатье...