РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що треба знати про приватизацію і те, чому вона зупинилася? Коментар голови Фонду державного майна України

Досвід інших країн показує, що найкращими ліками від корупції та інструментом залучення інвестицій, є приватизація. А як в Україні?
1719 31.03.2020 в 08:33


Инвестиции в условиях коронавируса

Стратегічний курс щодо приватизації та залучення інвестицій в економіку України, проголошений президентом, підтриманий Верховною радою восени минулого року не має альтернативи. Найбільша неефективність та наймасштабніша корупція все ще знаходиться в державному секторі економіки.

В Україні 3733 державних підприємств. Це годівнички для системної політичної корупції. Чергові вибори до ВР завжди супроводжувалися "розписуванням шахматки" міністрів і заступників міністрів. Також до пулу домовленостей коаліцій входили посади директорів найбільших державних компаній. Державними підприємствами в Україні, за радянською звичкою, досі управляють міністерства та державні органи влади. Загалом, налічується біля 70 суб’єктів управління державними компаніями.

Досвід країн, які пройшли етапи приватизації, показує, що найкращими ліками від корупції та одночасно інструментом залучення інвестицій є приватизація. На вкладений євро або гривню в придбання активу інвестор ще вкладає чотири-шість євро/гривень в модернізацію підприємства, розбудову занедбаних об’єктів створюючи робочі місця та базу для оподаткування.

До приватизації Польща мала 75% державного сектору економіки. Після приватизації – 25%.  В заводи та об’єкти приватизації в Польщі вкладені мільярди євро інвестицій з усього світу. Затягування рішучих реформ призводить до того, що і сьогодні багато українців вимушені шукати роботу в Польщі. Середньостатистичний поляк у чотири-сім разів заможніший за українця.  


Велика приватизація

Велика приватизація - це підприємства та активи з балансовою вартістю більше 250 млн грн. Це Центренерго, Одеський припортовий завод, Обленерго, Президент готель, і ще 23 підприємства, по яких вже уряд ухвалив рішення про приватизацію. Це звичайні суб’єкти господарської діяльності, володіння якими саме державою немає якогось сакрального сенсу. Немає в успішних країнах світу державного Siemens або General Electric, натомість в Україні є державний Турбоатом або Електроважмаш, які повинні знайти своїх компетентних інвесторів та власників.

Держава - це арбітр, який встановлює правила (закони), слідкує за порядком в країні, піклується про соціальний захист громадян, дбає про зовнішню політику та оборону. Арбітр зі свистком на футбольному полі не повинен бігати за м’ячем та намагатися забити гол. Він не справиться добре одночасно із функцією забезпечення порядку та встановлення правил і управління підприємствами. Арбітр за м’ячем буде бігати гірше, аніж професійні футболісти - приватний сектор економіки.

В умовах світової економічної турбулентності, спричиненою епідемією COVID-19, конкуренція обмежена. Отже, можемо отримати неконкурентну приватизацію та не якісних інвесторів і дискримінаційні пропозиції. Наразі ухвалюємо рішення утриматися від виведення на приватизаційні аукціони об’єктів великої приватизації та державних підприємств до стабілізації ситуації на фінансових ринках.



Ми не зупиняємо підготовку цих об’єктів до приватизації. Коли незабаром криза мине, вони повинні бути готові до продажу, і надходження в бюджет від великої приватизації для прискорення виходу з режиму турбулентності дуже знадобляться.

Підготовка підприємств до залучення інвесторів продовжується. Забезпечується ефективне управління з метою збереження вартості активів, радники працюють, проводяться аудити та розробка маркетингових матеріалів для найшвидшого відновлення приватизаційних процесів одразу після подолання кризи.

Тисячі невеликих об’єктів малої приватизації: лазні, гаражі, занедбані будиночки, непрацюючі об’єкти, незавершене будівництво — це об’єкти для інвестицій малого та середнього бізнесу, об’єкти для інвестування заощаджень і це - "очищення карми держави".

Як показує досвід попередніх кризових ситуацій, зокрема глобальної світової кризи 2008 та спаду економічної активності в Україні у 2014 році, українці, малий та середній бізнес охоче інвестують в об’єкти нерухомості. Україна, мабуть, остання країна в Європі, де приватизація повноцінно не відбулася, де можна придбати активи на "первинному ринку". Приватні власники нерухомості не особливо поспішають продавати активи. Вони прив’язують ціну нерухомості до валюти, тримають максимальні ціни очікуючи підвищеного попиту на об’єкти нерухомості.

Саме тому аукціони з продажу комунального та державного майна в цій ситуації стають надзвичайно ефективним інструментом для вигідного вкладання коштів малих і середніх інвесторів. Визначення приватизації науковою мовою економічної теорії — це перетворення непродуктивних активів в продуктивні.

При вдалому маркетингу, аукціони з початковою ціною в гривні, які виставляються за балансовою вартістю, приваблюють множинність учасників. Учасники електронних аукціонів на prozorro.sale, підвищуючи ставки, дуже часто входять в азарт і розуміючи, що кількість таких пропозицій є обмежена, торгуються до справжньої, ринкової ціни. 

В часи недовіри до світових валют та волатильності на фінансових ринках, приватизація невеликих об’єктів нерухомості — це можливість для простих українців зберегти заощадження та одночасно зробити інвестицію у власну країну.

Водночас, бюджет України потребує ресурсів для боротьби з пандемією, стабілізації економіки України та забезпечення найшвидшого відновлення ділової активності після обмежувальних заходів. Українці інвестують у власне місто і країну.

Прозорі аукціони малої приватизації, які вже проводяться за новими чесними правилами Фондом державного майна України (ФДМУ), демонструють конкурентність торгів, значне збільшення кількості учасників на аукціонах та зростання ціни лотів.

Створені усі умови для інвестування онлайн. Замість газети "Відомості приватизації" з тиражем 400 екземплярів на всю країну, запущений сайт www.privatization.gov.ua та віртуальні кімнати даних (VDR). Кожен охочий може вивчити інвестиційне меню у відкритому доступі, ознайомитися з первинною документацією про об’єкти, статутними документами, інформацією про активи, зареєстроване майно, дізнатися про всі потенційні проблемні питання об’єкту. Усе це створює унікальні можливості для чесної конкуренції, коли "усі знають усе" і дистанційного інвестування в умовах карантину.

Станом на середину березня ФДМУ, за сумою успішних аукціонів, що відбулися, вже перевиконав план надходжень від приватизації на перший квартал.


Результати приватизації

Отже, стратегія залишається незмінною – велика приватизація готується, робиться домашня робота і буде виставлятися на ринок після стабілізації.

Малу приватизацію продовжуємо. Інвестуй у власне місто, у власну країну! Кожен українець інвестор!

P.S. Дісклеймер - усе викладе вище не має сенсу за відсутності програми співробітництва з міжнародними фінансовими інституціями  

 

ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"

 

 

Джерело: biz
 
 
Интересные новости:
30.03.2020
4159
Карантин из-за пандемии коронавируса в Украине продлен до 24 апреля. Как он скажется на украинском б...
27.03.2020
1394
Влияние СOVID-19 на глобальную экономику и ключевые сегменты коммерческой недвижимости на фоне кризи...
27.03.2020
3963
На первинному ринку нерухомості за підсумками 1-го тижня карантину активні будівельні роботи продовж...
10.08.2020
1565
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...