РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Село подає приклад: розумні технології - екологічний шлях до заощадження

Приклад впровадження розумних технологій в одному із українських сіл: цифри та висновки
1600 10.03.2020 в 10:05

"Розумне світло" до розумних міст

Впровадження системи "розумного світла" в одному місті може зменшити викиди CO2 на кілька тисяч тонн на рік. Це гарне рішення для сіл. Експериментальний кейс Волчкова Київської області

Ймовірна глобальна екологічна катастрофа - це очевидна реальність, до якої ми начебто звикли. У 1990-ті та на початку 2000-х прогнози про погіршення клімату, виснаження природних ресурсів масова свідомість сприймала без особливої тривоги.

Тепер виявилося близько. Нещодавно британський Інститут досліджень державної політики опублікував доповідь, у якій стверджується, що негативний вплив людини на довкілля досяг критичної позначки. Настільки, що може дестабілізувати світову економіку і суспільство.

Економія до 70%

Зменшити викиди (емісії) ;парникових газів і в цілому знизити навантаження на довкілля допоможе інтелектуальне управління комунальною інфраструктурою. Технології smart-city -"розумного міста".

Розумні пристрої в smart-city можуть комунікувати між собою, обмінюватися даними.

Наведу трохи цифр з тієї сфери, яка мені найбільш близька. Тільки одна заміна звичайних натрієвих ламп вуличного освітлення Led-світильниками зменшить споживання енергії приблизно на 40%.

Якщо ж ми впроваджуємо систему розумного освітлення, то отримуємо додаткову економію - ще близько 30%. Конкретні цифри економії залежать від конфігурації вуличного освітлення і налаштувань системи (фіксоване освітлення, різні рівні потужності і динамічне освітлення).


Як це працює

Візьмемо середнє українське місто, в якому встановлено 15 тис. вуличних світильників. Сумарне енергоспоживання в ньому становить близько 10 млн кіловат-годин на рік. Заміна старих ламп світлодіодними елементами і впровадження технологій розумного освітлення дозволяє сумарно заощадити близько 7 млн кіловат-годин. Це, в свою чергу, дозволяє знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу приблизно на 2 100 тонн на рік.

Економія за ;допомогою систем "розумного світла" досягається, перш за все, за рахунок використання ефективних сценаріїв динамічного освітлення. Це так зване освітлення за запитом, коли залежно від умов змінюється його яскравість.

Наприклад, підтримується мінімальний рівень освітлення при відсутності руху. Наближається пішохід або авто, інфрачервоний датчик руху спрацьовує, і світильник починає горіти яскравіше. Нікого немає - рівень освітленості мінімальний.

Вечірньої пори лампи можуть працювати на повну потужність. А вночі, коли кількість людей на вулицях мінімальна, - на рівні нижньої межі допустимої норми освітленості. Це найчастіше 30% і менше від номінальної потужності ламп.


Село подає приклад

Система "розумного світла" впроваджена в селі Вовчків на півночі Київської області. Витрата електроенергії вдалося зменшити в кілька разів без шкоди для комфорту і безпеки місцевих жителів.

Фінансування цього проекту є примітним для світової практики, але цілком звичайний для України кейсом. Капітальні інвестиції на будівництво мережі вуличного освітлення надійшли з обласного бюджету. Операційні витрати - на утримання мережі і оплату електрики - повинні були фінансуватися з місцевої скарбниці. Однак у села не вистачало на це грошей.

Місцева влада почала шукати варіанти, як зменшити витрати і зупинилися на "розумному освітленні". За рахунок цього вони змогли заощадити на споживанні і вийти на прийнятні цифри бюджетних витрат.

Облік на користь планети

Інфраструктуру розумного освітлення можна використовувати і для віддаленого збору показів лічильників газу, води, споживання тепла і електрики. Це не вимагає значних інвестицій і додаткового обладнання.

Впровадження віддаленого збору даних дозволяє здійснювати моніторинг споживання ресурсів практично в online-режимі. Завдяки цьому можна швидко виявляти втрати.

Наприклад, коли налагоджений віддалений збір даних про кількість води, що надходить у будинок, поквартирного споживання і витрати на кожній точці всередині, порівняння та аналіз цих показників дозволяють оперативно побачити витік і локалізувати його.

Згідно з нашими даними по Києву, через відсутність покрокового моніторингу споживання комунальних ресурсів відбуваються близько 40% всіх втрат. Тобто їх вдалося б уникнути, якби оператор міг відстежувати дані по кожній точці.

Крім того, окремі домогосподарства часто не можуть здійснювати облік даних про фактичне споживання ресурсів. Одержувачі комунальних послуг не володіють інформацією про власне споживання. Постачальники в цьому випадку використовують усереднені показники витрати: загальнобудинкові цифри розкидаються по кожному домогосподарству. А у одержувачів послуг немає мотивації до економії, оскільки вони не знають, скільки споживають.

Допомогти собі і Землі

Можливість ефективно відслідковувати споживання дає величезний ефект. Тут працює та ж особливість людської поведінки, що забезпечила величезний успіх різних фітнес-трекерів і відповідних застосунків.

Коли людина бачить результати своєї діяльності в режимі online, і усвідомлює, що може їх контролювати, у неї виникає бажання бути якомога більш ефективною, і вона змінює модель поведінки. А за допомогою "розумних" технологій обліку кожен точно так же може отримувати дані про своє споживання на смартфон.

При цьому наявні технології дозволяють забезпечити зчитування і передачу даних за допомогою спеціальних протоколів зв'язку навіть зі старих, аналогових лічильників. Використовуються спеціальні радіомодулі, які безпосередньо зчитують показники приладів обліку і передають дані на базові станції.

Це дуже важлива технологія: вона усуває необхідність виконувати масштабну заміну аналогових лічильників цифровими. Адже це, по-перше, дуже дорого в масштабах міста і країни. А по-друге, в українському ЖКГ, як, втім, і в усьому в світі - найширша різноманітність модифікацій і стандартів приладів обліку. Використання уніфікованих модулів дозволяє працювати практично з будь-яким пристроєм.

Потрібно намагатися використовувати по максимуму те, що є. А замінювати тільки те, що неможливо зробити ефективним. У такому підході закладена сама суть як концепції усвідомленого споживання, так і ефективного управління ресурсами в цілому.


Читайте також Як екотренди вплинуть на інфраструктуру сучасних міст Париж перетворять на ідеальне місто для велосипедистів

Джерело: nv
 
 
Интересные новости:
10.03.2020
3118
Стало відомо, в якій європейській країні найбільше жителів мають своє житло...
10.03.2020
1410
Сучасні міста стоять на порозі транспортної революції...
10.03.2020
1333
Основна причина падіння промисловості стосувалася зовнішніх факторів, але ми також додали до&nb...
25.04.2024
4463
В університеті штату Мен було представлено найбільший у світі 3D-принтер, який у...
25.04.2024
3563
Сьогодні екстремальна спека охоплює кілька регіонів світу, зокрема Європу, США та Азію....
25.04.2024
3394
Реєстр працює в тестовому режимі - вже понад 100 тис. об‘єктів внесені до системи, але вони по...