РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.221 EUR: 42.367
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.221
EUR 40.000 41.000 42.367
USD 38.950 39.359 39.221
EUR 41.950 42.680 42.367
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Політика чи економіка? Чому ціна на електроенергію вже скоро шокує пересічного споживача

Тарифи на електроенергію для населення зростуть щонайменше у півтора рази — ексголова Укренерго Ковальчук
7713 05.03.2020 в 08:42


Чому зросте ціна на електроенергію

Ціни на електричну енергію в Україні різко зростуть, оскільки потрібно перекрити накопичення боргів на ринку. Про це ексголова Укренерго Всеволод Ковальчук сказав у інтерв'ю Радіо НВ.

"На ринку електроенергії велика криза неплатежів. Як увійшли на ринок з багатьма десятками мільярдів боргів за попередні періоди (загальний борг усіх усіх був понад 30 мільярдів), так ще й приросло кілька мільярдів боргів за ці нещасні перші півроку роботи ринку", - заявив він.

Ковальчук додав, що нову модель ринку електроенергії, яка була запущена 1 липня минулого року, не можна називати ринком через надзвичайну зарегульованість і вплив держави через механізм покладання спеціальних обов'язків для забезпечення низької ціни для населення і через зелений тариф.

"Гарантований покупець на себе все натягує, натягує, щоби йому вистачило грошей розрахуватися з "зеленими" і поставити електрику дешевше для населення, і йому не вистачає коштів - під 20 мільярдів дефіцит. На нас як на системного оператора також покладено законом і правилами частку відповідальності за ці суспільні обов'язки, через наш тариф компенсується левова частка компенсації "зеленим". Наш тариф через це стрімко зріс. Тобто наш тариф як те, що ми використовуємо на життя, не'змінився, але додалися ці ринкові зобов'язання. Сукупна ціна на електрику спочатку зросла, потім трохи впала, але в'цих умовах накопичуються борги, мільярди гривень на балансуючому ринку, мільярди гривень на послугах передачі електричної енергії, величезна заборгованість так званого "постачальника останньої надії", який має постачати тим, в кого зник нормальний контрактний постачальник. Великі державні підприємства, наприклад Вода Донбасу, досі не сплачують за електричну енергію" - сказав ексголова Укренерго.

На його думку, через це ціни на електричну енергію зростуть. Ймовірність такого сценарію перевищує 90%: ";Ймовірність сценарію з відключеннями я ;оцінюю менш ніж в 1%. Вірогідність сценарію з підйомом цін для населення і поверненням цін для промисловості до показників, наприклад, жовтня-листопада минулого року (бо зараз він нижчий) я оцінюю на 90+%. Ще десь 5-10% я залишаю на сценарій дефолту "зелених", тобто держава піде на відмову від своїх зобов'язань, створить інвестиційну кризу заради зменшення соціальної напруги".

За словами ексголови Укренерго, критичною точкою буде травень-червень поточного року.

Ковальчук додав, що зараз середньозважена ціна на електроенергію для населення складає близько 1,28 гривні за кіловат-годину (без ПДВ).

"В нас є області - наприклад, Луганська- в яких тільки тариф на розподіл становить 1,14 гривні. Якщо до ;цього додати передачу і поставку, то там ціна електрики як товару взагалі від'ємна. Об'єктивно цей тариф не відповідає економічним реаліям. Тому він зросте, вони не зможуть довго це стримувати. Зросте щонайменше у півтора рази" - заявив він.

Нагадаємо, 26 лютого Ковальчук повідомив про те, що йде з посади в.о. голови Укренерго. Він зазначив, що не поділяє "поточну політику в галузі, а особливо політизацію суто економічних процесів на ринку електроенергетики". Ковальчук також звинуватив Мінеконоенерго в блокуванні роботи Укренерго.

До цього, 13 січня, наглядова рада Укренерго оголосила конкурс на посаду голови правління компанії. До завершення конкурсу виконувати обов'язки голови правління буде перший заступник голови правління Володимир Кудрицький.

Читайте також "Зелений" тариф під загрозою? Що коїться з відновлюваною енергетикою в Україні? і Критична точка "зеленої" генерації. Хто змушує відключати вітрові та сонячні станції

Джерело: nv
 
 
Интересные новости:
04.03.2020
1724
Віталій Кличко: «Цього року ми оновимо ще дванадцять столичних парків»...
04.03.2020
2833
Віталій Кличко повідомив, що у травні розпочнуть асфальтувати проїжджу частину Подільсько-Воскресенс...
04.03.2020
3322
Эксперт в банковской сфере привел расчеты, показывающие можно ли снизить ипотеку до 10%...
06.03.2024
2446
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3093
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3815
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...