РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Смарт-квартири. Ризики, на які обов'язково слід звернути увагу при купівлі та реєстрації

Смарт-квартири — привабливий варіант житла для покупців з обмеженим бюджетом, але при купівлі та реєстрації такого житла є певні ризики, які слід враховувати
3461 13.02.2020 в 07:44


Смарт-квартири. Особливості реєстрації

Смарт-квартири — привабливий варіант житла для покупців з обмеженим бюджетом, також в такий формат дійсно інвестують для подальшої здачі в оренду. Але покупка малогабаритної квартири може бути пов’язана з ризиками саме через її площу (менше 30 кв.м). Дуже часто під виглядом смарт-квартир продають нежитлові приміщення, в результаті виникають проблеми з реєстрацією на такий житлоплощі, можливі проблеми з прийняттям в експлуатацію самого будинку і т.п.

Керуючий партнер ЮФ Kopotlawyers Володимир Копоть каже, на що звертати увагу при покупці смарт-квартир


ОСНОВНІ ПРАВОВІ РИЗИКИ

Перший можливий ризик — відмова Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) прийняти об’єкт в експлуатацію.

Якщо квартира купується до закінчення будівництва житлового будинку та здачі його в експлуатацію, то є ризик, що територіальний орган ДАБІ може не видати відповідний сертифікат, виходячи з невідповідності будинку проектної документації та / або вимогам будівельних норм. В даному випадку мова йде про пункт 2.22. Державних будівельних норм (ДБН), де вказується, що площа однокімнатної квартири не може бути менше 30 кв. м. Отже, наявність в новому будинку таких порушень ДБН може спричинити за собою відмову від прийому будинку в експлуатацію.

Наступна небезпека для інвестора — реєстрація смарт-квартири як об’єкта нежитлового фонду. Найчастіше, виходячи з того, що площа смарт-квартири менше встановлених ДБН 30 кв. м, забудовники реєструють їх як нежитлові (підсобні) приміщення. Також реєстрація смарт-квартири як нежитлового приміщення може бути пов’язана з тим, що не було змінено цільове призначення земельної ділянки, на якому будується будинок. Наприклад, з промислового земельної ділянки на ділянку для житлової забудови. Проблема в тому, що в приміщенні нежитлового фонду у власника не виникає ніяких житлових прав, в тому числі і можливості зареєструвати місце проживання.

І третє, смарт-квартира може бути … частиною іншої квартири. Була практика, коли забудовники заявляли в проектній документації ряд багатокімнатних квартир, а потім шляхом перепланування розбивали одну 3 або 4-кімнатну квартиру на кілька «смарт-квартир». Відповідно, якщо не звернути на це уваги, то юридично власник в’їжджає не в квартиру, а в частину квартири, в якій він є тільки співвласником. З усіма наслідками. Прописатися там, звичайно, можна, але прописати інших людей або продати квартиру без згоди «співвласників» — неможливо.


ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ В СМАРТ-КВАРТИРІ

У діючих ДБН все ж є лазівка ​​щодо розміру квартир. Так, пунктом 2.26 ДБН встановлюється, що в однокімнатних квартирах замість кухонь допускається передбачати кухні-ніші за умови їх обладнання електроплитами і влаштування в них примусової вентиляції. Така кухня може не бути відокремлена перегородкою від іншої кімнати, і в ній може не бути обідньої місця, — вона знаходиться в структурі житлової кімнати чи передпокою, тому квартира з такими умовами цілком може налічувати менше 30 кв. м, і все одно законно вважатися однокімнатною квартирою, в якій можна спокійно зареєструватися. Багато забудовників також говорять, що деякі квартири менше 30 кв. м оформляються як «студії» або «апартаменти», але в контексті житлового будинку та ДБН таких визначень немає, як немає і їх правового статусу.

Але головна порада — це перед укладенням договору вивчати всі документи і радитися з юристом.

 

Джерело: 3m2
 
 
Интересные новости:
13.02.2020
2156
Британская архитектурная студия Asif Khan создала "врата", для уникального 173-дневного события, рас...
12.02.2020
2028
Станцію метро «Дорогожичі» пропонують перейменувати на «Бабин Яр»...
11.02.2020
2987
"Киевтеплоэнерго" отчиталось, о значительном снижении тарифов. В феврале жители получат новые платеж...
06.03.2024
2476
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3117
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3841
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...