РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.399 EUR: 41.968
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.399
EUR 40.000 41.000 41.968
USD 39.270 39.673 39.399
EUR 41.870 42.501 41.968
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як новітні технології впливають на сферу нерухомості

Розвиток нових технології змінює сферу нерухомості. Які винаходи впливають на ринок найбільше?
3256 10.02.2020 в 08:21


Технології та їх вплив на ринок нерухомості

Незважаючи на те що ринок нерухомості торік зазнав змін і поточний 2020-й стане знаковим для деяких девелоперів, він продовжить свій розвиток, зокрема, завдяки розвитку нових технологій.

Property tech - нова ніша, яка об'єднує весь ринок сучасних технологічних рішень у нерухомості. Завдяки інноваціям у цій сфері, будівництво оптимізується, а приміщення стають енергоефективними й багатофункціональними.

Як нові розробки впливають на комерційну нерухомість і що чекає Україну на цьому ринку, розповів директор з розвитку бізнесу технологічної компанії EverScan Максим Севостьянов.


Space-as-a-service: гнучкі офіси

Сучасне будівництво й облаштування комерційної нерухомості все частіше передбачає застосування методу "простір як сервіс". SpaaS передбачає, що офісні рішення повинні бути гнучкими для клієнтів. У такий спосіб користувач отримує якісний сервіс, а також гостинність та індивідуальний дизайн.

Цей тренд набуває широкого поширення: згідно з дослідженням Emergent Research, до 2022 року в коворкінгах по всьому світу працюватимуть близько 5,1 млн резидентів.

Фахівці все частіше переходять на віддалену роботу. Комфортне робоче місце й високошвидкісний інтернет - не єдине, чого повинні прагнути творці офісних просторів. Фрілансери й бізнесмени готові платити гроші не просто за квадратні метри, а за багатофункціональну середу. Саме це гарантує SpaaS-підхід.


Лазерне сканування

Лазерне сканування й подальше відтворення 3D-макету приміщення може бути корисним не тільки в офісній нерухомості. За кордоном технологія активно використовується в розробці дизайну незвичайних квартир, барів, кафе та коворкінгів.

Наприклад, американська будівельна компанія Precision Property Measurements уже втілила в життя ідеї для 2500 ресторанів за допомогою 3D-моделей залів. Технологія дає повну інформацію про геометрію будь-якого об'єкта, тому може застосовуватися в проєктуванні, дизайні і будівництві офісів та інших приміщень.

Сьогодні це один із найбільш точних видів вимірювань. У результаті сканування виходить цифровий відбиток об'єкта з необхідними розмірами приміщення. Вдається побачити нерівність підлоги, стін, перепад висот і правильно прокласти комунікації (вентиляційні шахти, пожежні водопроводи).

Принцип роботи технології LiDAR (Light Identification Detection and Ranging) - лазерне сканування будь-яких об'єктів, що не відбивають світло, зокрема приміщень. Апарат випускає імпульси, а встановлені на ньому датчики визначають відстань до досліджуваних об'єктів.

З огляду на швидкість світла (299 792 458 м/с), координати розраховуються безпомилково. Пристрій використовується для формування карт і схем, у дослідженнях космосу та для створення самокерованого транспорту. Багатоповерхівки, заводи, архітектурні будівлі, цистерни та об'єкти важкої промисловості - пристрій робить понад 1 млн вимірювань на секунду та фіксує дані у вигляді хмари точок. Через комп'ютерну програму вони формують 3D-модель об'єкта.

Такі технології відтворення простору доступні не тільки за кордоном, але активно застосовуються й в Україні.


Віртуальна й доповнена реальність

Віртуальна реальність (Virtual reality, VR) - контент, який об'єднує передові технології й людські почуття, емоції. У результаті створюється неіснуючий світ з елементами реальності.

Перші розробки в цій сфері почалися ще в 1960-х. У 1962 році американський оператор-постановник Мортон Хейліг винайшов машину для показу фільмів на основі штучної реальності - "Сенсорама". Ефект катання на мотоциклі по Нью-Йорку глядачі відчули завдяки вібрації сидіння і поривів вітру в обличчя.

Мобільна гра Pokemon Go - яскравий приклад доповненої реальності (AR). У цьому разі до наявних предметів і подій за допомогою комп'ютерних рішень вбудовуються несправжні персонажі та явища.

Технології VR і AR приносять користувачам унікальний досвід. Скористатися ним можна в зручний час у будь-якій обстановці. Коли йдеться про серйозні інвестиції, як-от покупка нерухомості або ремонт, ці рішення значно заощадять бюджет.

Зараз розробники пропонують різні формати використання VR і AR у нерухомості: VR-додатки для смартфонів і планшетів, віртуальні стенди в офісах продажів і шоурумах з інтерактивним дисплеєм, а також інтеграцію VR у реальному приміщенні для тестування побутових пристосувань або елементів оздоблення. Через додаток можна прогулятися майбутньою новобудовою та оцінити вартість квадратних метрів на власні очі. У такий спосіб будівельні компанії розраховують підвищити впізнаваність бренду й поліпшити комунікацію з клієнтами.


Big Data

За останні пару років було створено 90% глобального обсягу Big Data. До 2027-го, прогнозує Wikibon, оборот індустрії становитиме понад 100 млрд.дол. Згідно з підрахунками Cisco, цього року світове охоплення пристроїв для збирання, аналізу та обміну даними сягне більш ніж 50 млрд гаджетів.

Стрімкий розвиток технологій потребує кваліфікованих аналітиків великих даних.

Для сфери нерухомості це теж стало пріоритетом. Big Data тут можна використовувати на різних стадіях - від інвестування в об'єкт, що будується, до функціонування офісу. Наприклад, аналітичні алгоритми можуть допомагати в бронюванні переговорних кімнат, якщо офісний простір уже працює, а при укладанні угод - перевіряти, наскільки надійний підрядник.

Деталізовані алгоритми оброблення інформації можуть враховувати як звичні параметри (ціна будівлі й сума угоди), так і специфічні (якість повітря в районі й доступна інфраструктура).

Для вирішення бізнес-завдань із масивами даних знадобиться машинне навчання. Інформація аналізується за заданою схемою, пропонуючи рішення для конкретного випадку.


"Зелене" будівництво

Світовий тренд на екологічність актуальний і для нерухомості. Основне завдання - знизити споживання енергетичних і матеріальних ресурсів на всьому життєвому циклі будівлі: від вибору ділянки та будівництва до експлуатації, ремонту або знесення старого приміщення.

Принципи "зеленого" будівництва закликають зменшити шкоду для природи та зберегти комфорт для користувачів.

Ще 1970 року в Каліфорнії почав діяти закон про якість навколишнього середовища. Згідно з документом, каліфорнійських девелоперів зобов'язали працювати з мінімальним впливом на екологію. Показники енергоефективності будівель мали прописуватися в договорах купівлі-продажу нерухомості. Закон актуальний і сьогодні.

Згодом екостандарти принесли позитивний результат не тільки навколишньому середовищу. Наприклад, у Польщі енергоефективні будинки допомогли скоротити витрати енергії на 30% і заощадити близько 120 000 дол. при будівництві бізнес-центрів, пише EuroBuild CEE.

У світі продовжують удосконалювати стандарти сталого будівництва. Одне з нововведень - "зелені" сертифікати, що оцінюють будівлі за чинниками впливу на екологію. Подібна оцінка об'єктів нерухомості найбільш поширена в Європі, а найпопулярніша сертифікація - за стандартом BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Методика розроблена в 1990 році у Великобританії. Її застосування дало можливість країні підвищити цінність нерухомості. Незабаром BREEAM стали використовувати в Нідерландах, Швеції, Франції, Китаї, Туреччині, Польщі, Німеччини та США.

Сьогодні у Великобританії без BREEAM не можна будувати муніципальні об'єкти та житло. В інших державах "зелена" сертифікація - особиста ініціатива забудовника. Паралельно з британською технологією розвиваються аналогічні програми. У США - LEED, Канаді - Green Globes, Німеччині - DGNB, Гонконгу - Beam,Японії - CASBEE, Сінгапурі - Green Mark Scheme, у ПАР - Green Star SA.

Для України питання енергоефективності теж є важливим. Зростання комунальних тарифів останніми роками мотивує споживачів шукати різні способи економії: встановлювати двофазні лічильники, енергозберігаючі лампи, утеплювати стіни.

В офісах на кондиціонери й опалювальні прилади припадає понад половина енерговитрат. Хоча в них немає необхідності вночі або на вихідних, коли персонал не працює.

Програмовані термостати могли б "навчити" техніку працювати за розкладом, щоб не прогрівати і не охолоджувати приміщення даремно. Великим підприємствам знадобилися б світлодіодні лампи. Смарт-управління світлом також економить частину бюджету.

Сьогодні створити офіс або житлове приміщення багатофункціональними, енергоефективним і затишними реально вже на етапі проєктування. Тому використання різних інновацій у будівництві вже в найближчому майбутньому істотно вплине на розвиток цієї галузі, зокрема, і в Україні.

Джерело: mind
 
 
Интересные новости:
10.02.2020
4301
Спрощення чи ускладнення? Які зміни порядку видачі будівельного паспорту...
07.02.2020
2118
Ім'я людини, яка очолить структуру, повідомили на Урядовому порталі...
16.04.2024
1973
Це відкриття відкриває нову главу в пошуку екологічно стійких методів виробництва цементу, що є...
16.04.2024
1582
Програму вже представили українському президенту. Одним із кроків підвищення конкурентоспроможн...
16.04.2024
2283
З усієї кількості компаній, які змінили своє розташування від початку повномасштабної війн...