РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Чому зупинився ринок нерухомості і коли він відновить повноцінну роботу

З початку лютого завершити угоди з нерухомістю в Україні практично неможливо
2699 07.02.2020 в 08:10




Угоди з нерухомістю

З початку лютого завершити угоди з нерухомістю в Україні практично неможливо. Проблема в оцінці об'єктів, які неможливо зареєструвати на новому майданчику Фонду держмайна України

Боротьба Фонду держмайна з майданчиками-посередниками для реєстрації оцінки призвела до несподіваного результату. З 1 лютого приймати звіти і визначати реальну вартість житлових і нежитлових об'єктів необхідно через нову базу Фонду держмайна.

Але база не працює. Вирішити проблему обіцяють якісь посередники за 3 тис. грн.

Історія хвороби
Правила проведення операцій з майном змінилися в кінці 2016 року, після того, як Верховна Рада внесла зміни в ст. 172 Податкового кодексу і зобов'язала Фонд держмайна створити єдину базу звітів оцінювачів, наповнювати її і контролювати правильність оцінки. Депутати боролися із заниженням вартості оцінки, що прямо впливає на податкові надходження.

Перед проведенням операції потрібно сплатити 1% від ціни квартири (має бути не менше оціночної) до Пенсійного фонду, 1% - держмито. Якщо власник володіє квартирою або будинком менше трьох років, то додатково доведеться заплатити мито в розмірі 5% і 1,5% - військовий збір.

Фонд держмайна вирішив залучити на ринок приватні компанії і видав ключі доступу до Єдиної бази оцінки чотирьом гравцям - Ві Ай Пі Департамент (обслуговує майданчик Оцінка. Online), Професійна оцінка (компанія Про закупівлі), Експрес Оцінка (компанія Акцепт онлайн) і Реєстр оцінка (інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ). Щорічно в Україні проводиться приблизно 500-700 тис. угод, що приносить власникам майданчиків не менше 1 млрд грн.

Завантажити оцінку в базу можна було за 1,8 тис. грн, що викликало протест серед ріелторів. Претензії були і до якості роботи: деякі об'єкти оцінювалися дорожче, ніж коштували реально і податків учасникам угод доводилося платити більше.

Про необхідність відмовитися від посередників заговорили торік. Але ліквідувати майданчики з першого разу не вдалося. У Раді грянув скандал. Офіс президента підозрював 11 депутатів в отриманні приблизно 30 тис. долл за те, щоб не підтримувати профільний законопроект 2047д. Деякі депутати проходили допит на поліграфі, і після скандалу документ все-таки ухвалили.

З 1 лютого майданчики-посередники вже не можуть працювати з оцінкою і Фонд держмайна запропонував альтернативний майданчик. На першому етапі, який триватиме до липня, користуватися новою системою можуть тільки оцінювачі й нотаріуси. З липня відкрити базу заплановано і для звичайних користувачів, які зможуть самостійно отримувати звіти про оцінку і платити за це 51 грн.

Ринок завмер
З початку лютого майданчик ФДМУ не приймає оцінки, розповіли сім співрозмовників - п'ять ріелторів, нотаріус і оцінювач.

Можна проводити операції тільки щодо тих оцінок, які були завантажені в базу до 31 січня цього року. Тому продавці і покупці чекають, угоди переносяться на пізніший термін- розповідає віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

Проблеми з сервісом Фонду держмайна призводять до непередбачених наслідків, додає керівний партнер консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. "З цієї причини людина, яка прилетіла з Нью-Йорка, не змогла вчасно вступити у спадок. Навіть більше, їй довелося здавати квитки і чекати, поки система почне працювати" - розповідає він. Страждають і продавці, яким терміново потрібно оформити угоду.

Ситуацією одразу скористалися шахраї.

У нас є оцінювач, який має ключі доступу до бази даних і за 3 тис. грн він зможе зробити оцінку. Але не раніше п'ятниці. Краще скористатися його послугами, оскільки база запрацює ще не скоро- повідомила нотаріус, яка відрекомендувалася Наталією. Анатолій Топал визнає, що якщо базу до понеділка не полагодять, то на ринку нерухомості почнеться істерія.

Проблема дійсно існує, визнає Олексій Соболєв, директор ДП Прозорро. Продажі, який займається запуском бази ФДМУ. За його словами, у нотаріусів є доступ до бази, а у оцінювачів - поки немає. -Попередні майданчика не передали жодних даних, тому все доводилося робити самостійно і в стислі терміни - за два місяці. Я думаю, що за кілька днів проблему буде вирішено - каже він і додає, що у посередників немає ніяких ключів доступу до бази. Соболєв каже, що Фонд держмайна, скоріш за все, замовлятиме розробку окремої бази даних, яка орієнтовно має з'явитися в другому півріччі.

Олександра Нєкращук

Читайте також: в Україні запрацював новий закон про оренду держмайна: що змінилось? - а також про те, що в найближчі роки 50 тис. сімей отримають власні помешкання, обіцяють в Держмолодьжитлі.

Источник: nv
 
 
Интересные новости:
24.01.2020
2793
Після початку роботи у вересні 2019 року Верховна Рада прийняла декілька важливих законопроектів, як...
23.01.2020
1708
2019 видався непростий для ринку передмістя Києва: покупець був нестабільний у своїх рішеннях. Далек...
01.03.2023
6022
Інвестиції будуть спрямовані на створення лабораторій, академій, аспірантур...
18.02.2020
1468
Уряд пояснив чому 7 місяців поспіль скорочується промисловість...
18.02.2020
1354
Проаналізовано ситуацію на ринку офісної нерухомості Києва...