РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Три висотки замість ринку: столиці "світить" нове скандальне будівництво?

Мова йде про підходи до станції метро "Мінська"
5280 04.02.2020 в 08:06





Скандальне будівництво

Надії столиці на новий Генплан і хоч якесь упорядкування стихійного забудовування лишилися в минуломи році. В 2020-му ж бізнесмени взялися за звичне, причому з перших же днів. Одразу після новорічних свят мешканці будинків біля станції метро "Мінська" почали бити на сполох через зелений паркан, який з’явився на невеличкій зеленій зоні біля будівлі №12 на вулиці Маршала Тимошенка, одразу за місцевим ринком та магазином "Рошен".

Такі паркани зазвичай ставлять, коли збираються щось будувати. Оперативне знищення поодиноких дерев на ділянці також свідчило на користь цієї версії. Але на новому об'єкті нема навіть паспорту будівництва. Depo.Київ вирішило дослідити це питання і з’ясувати, хто і що тут має зводити.

Історія цієї ділянки почалась ще влітку 2005 року, за часів мерства надійного союзника партії Кличка в голосуванні за скандальні ДПТ Олександра Омельченка. Тоді Київрада своїм рішенням передала ТОВ "Явір-95" земельну ділянку для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків із вбудованим торговельно-офісним центром та паркінгом. Згадана ділянка розташована на вулиці Маршала Тимошенка, 14-а. За цією ж адресою вже більше 20 років працює ринок "Мінський", яким і володіє "Явір-95". У рішенні вказувалось, що компанія-забудовник має передати місту 5% загальної площі будинків, які будуть зведені.

Згідно рішення Київради, компанія отримала в оренду на 25 років декілька "клаптиків" загальною площею понад 1,3 гектара. Перша має площу 0,74 гектара, друга – 0,36 гектара, а третя – 0,21 гектара. Усі вони розташовані поруч, у пішій доступності. Серед них і та, яку після Нового року огородили зеленим парканом без розпізнавальних знаків.

Після появи того рішення минуло фактично 15 років, протягом ніхто й не думав щось будувати на місці ринку чи біля нього. Сам базар чудово собі працює по сьогоднішній день, аж раптом біля нього з'являється будівельний паркан.

В Департаменті з питань державного архітектурно-будівельного контролю на запит Depo.Київ відповіли, що не видавали та не реєстрували документів дозвільного та декларативного характеру, які б надавали право на виконання підготовчих і будівельних робіт на вулиці Тимошенка, 12. Проте чиновники залишили без відповіді питання стосовно того, чому на паркані навіть немає паспорту будівництва і які наслідки його відсутності. А такий паспорт має бути на кожному будівельному паркані.

У Департаменті містобудування та архітектури на запит про паркан на вулиці Тимошенка, 12, взагалі нічого не відповіли. Проте чиновники з цього Департаменту заявили, що ТОВ "Явір-95" видано містобудівні умови та обмеження для реконструкції існуючого ринку. Зокрема, документи видані для влаштування торговельного комплексу з благоустроєм та озелененням території на вулиці Тимошенка, 14-а, де розташовано ринок "Мінський". Ні про які житлові висотки у Департаменті містобудування та архітектури не згадують, що загалом дуже дивно, адже рішення Київради ніхто не скасовував, тож теоретично на місці базару забудовник може зводити житловий комплекс.

У Публічній кадастровій карті України вказано, що на місці чинного базару, на площі у 0,74 гектари має бути саме багатоквартирний житловий будинок з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Також тут мають бути офіси і паркінг.

На суміжній ділянці біля будівлі №12 на вулиці Тимошенка, де якраз і встановили зелений паркан без паспорта будівництва, також мають звести житло з торговельно-розважальним комплексом, офісами і паркінгом. Усе це має розміститися на ділянці площею 0,21 гектара.

І, нарешті, щодо розподільчої смуги, де зараз розміщена автостоянка на вулиці Тимошенка, біля станції метро "Мінська" навпроти ринку. Вона також нещодавно була обнесена "фірмовим" зеленим парканом, хоч і продовжує функціонувати.

Частина цієї розподільчої смуги, згідно кадастрової карти, має "відійти" під розміщення та експлуатацію об'єктів дорожнього сервісу для експлуатації та обслуговування відкритої автостоянки. Загалом ця ділянка має площу трохи більше 0,5 гектара.

Проте найцікавіше відбувається всередині цієї розподільчої смуги, де зараз розміщена парковка. За документами і згідно кадастрової карти, тут розташована ще одна земельна ділянка площею 0,3555 гектара, цільове призначення якої – будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудованими торговельно-офісним центром, паркінгом, благоустроєм та озелененням. Саме про цю ділянку вказується і в рішенні Київради від 14 липня 2005 року, яке дозволяє забудувати землю житловою будівлею.

Тобто можна припустити, що на розподільчій смузі може бути зведено житлову висотку, а навколо неї розміститься стоянка для авто. Щоправда, не зовсім зрозуміло, як це можна реалізувати, адже для стоянки там місця достатньо, а от для будинку – не дуже.

Таким чином, можна зробити висновок, що старт забудові території біля станції метро "Мінська" вже близько, якщо ще не даний. Адже у забудовника є щонайменше дозволи Київради на відповідне використання одразу трьох ділянок. В мережі з'явилася і візуалізація можливого житлового комплексу біля метро "Мінська". Щоправда, кидається в очі, що зроблений він нашвидкоруч і не зовсім співрозмірний з навколишніми об'єктами. Також автори рендеру не впоралися з географічним позиціонуванням – сонце на малюнку чомусь світить з півдня, де його бути точно не має.

Втім, візуалізація стосується лише території ринку, який, до того ж, нещодавно оновили, і обнесену парканом зелену зону не зачепила – газон і дерева добре видно за будинком. Не видно жодних змін і на стоянці навпроти – на візуалізації вона також лишилася на своєму місці.

Звісно, проект забудови ще може кілька разів змінитися, але слід також нагадати, що згідно рішення Київради від 14 липня 2005 про передачу земельної ділянки на вулиці Тимошенка, 14-а, в одному з пунктів вказувалось, що "Явір-95" під час планування будівництва має виконати розрахунки щодо забезпечення населення дитячими садками, школами та об’єктами охорони здоров’я. Більше того, потрібно передбачити їх розміщення та будівництво одночасно зі спорудженням житлового комплексу. А з цим у столичних забудовників, як показує практика, величезні проблеми. За мовчазної підтримки "підсліпуватої" мерії.




Читайте також про те, що сім залізничних вокзалів України хочуть передати у концесію

Джерело: kyiv
 
 
Интересные новости:
04.02.2020
1316
31 січня 2020 року Мінрегіоном оприлюднено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону ...
03.02.2020
1771
Будівництво колії від Скнилова до держкордону дасть змогу суттєво збільшити пасажиропотік...
29.03.2024
2443
Енергію, яку вироблятиме система, використовуватимуть для роботи зрошувальної системи регіону...
29.03.2024
3362
З 1 квітня 2024 року змінюється розмір мінімальної заробітної плати...
29.03.2024
1214
Підписано зміни до наказу № 647 щодо обмеження граничного терміну експлуатації вант...