РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Техпаспорти БТІ на об'єкти в Київській області можуть суттєво здорожчати в 2020 році

На сайті Київської обласної державної адміністрації розміщено проєкт Рішення Про затвердження Положення про облік та зберігання матеріалів технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області
1813 20.12.2019 в 08:15




На сайті Київської обласної державної адміністрації розміщено проєкт Рішення Про затвердження Положення про облік та зберігання матеріалів технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області.

Зазначеним Рішенням планується, зокрема, визначити зберігачем матеріалів технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області, Комунальне підприємство Київської обласної ради «Північне бюро технічної інвентаризації».

Мова йде про всі матеріали технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна (крім земельних ділянок), об'єктів незавершеного будівництва, об'єктів самочинного будівництва незалежно від форми власності (розташованих на території Київської області), зокрема:

  • індивідуальні житлові, садові та дачні будинки;
  • квартири;
  • господарські, виробничі та інші будівлі, в яких розташовані приміщення, призначені для перебування людини, розміщення рухомого майна, збереження матеріальних цінностей, здійснення виробництва тощо;
  • споруди (інженерні (магістральні трубопроводи і т.п.), гідротехнічні, захисні споруди цивільної оборони (цивільного захисту тощо, їх частини);
  • приміщення — частини внутрішнього об'єму житлових будинків, будівель, квартир, обмежені будівельними елементами;
  • земельні поліпшення, що не належать до будівель та приміщень, призначені для виконання спеціальних технічних функцій (дамба тощо);
  • об'єкти незавершеного будівництва.

Зберігач

Зберігачі згадуються наразі лише в оновленій Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

️Зберігач – юридична особа публічного права, яка здійснює зберігання інвентаризаційної справи за місцем розташування об'єкта нерухомого майна. Зберігач не проводить роботи з технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

Із прийнятого нещодавно Закону №199, яким внесено зміни, зокрема, в Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», усі посилання на зберігача було прибрано (ще на етапі роботи на законопроєктом №1081).

З набранням чинності 01.12.2019 року Законом №199, яким створено Єдину державну електронну системи у сфері будівництва, необхідність в зберігачах, на мою думку, взагалі зникла. Ця функція, фактично, «передана» електронній системі (наповнення якої матеріалами технічної інвентаризації має бути здійснено поетапно — до 01.12.2022 року).

Що ж пропонується в проєкті Рішення?

  1. Затвердити Положення про облік та зберігання матеріалів технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області, що додається.
  2. Визначити зберігачем матеріалів технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області, Комунальне підприємство Київської обласної ради «Північне бюро технічної інвентаризації».
  3. Зберігачу забезпечити облік та зберігання матеріалів технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області, відповідно до Положення.
  4. Суб’єктам господарювання у сфері технічної інвентаризації протягом трьох місяців з дня набрання чинності цього розпорядження передати на зберігання до Зберігача згідно з встановленими зонами обслуговування за місцем розташування об’єктів нерухомого майна другі примірники інвентаризаційних справ, що були виготовлені цими суб’єктами господарювання починаючи з 08 січня 2013 року.
  5. Районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, державним реєстраторам, підприємствам, установам і організаціям Київської області під час здійснення діяльності щодо об’єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області, використовувати інформацію, яка наявна в матеріалах технічної інвентаризації із штампом встановленого зразка про прийняття Зберігачем цих матеріалів на облік та зберігання.
  6. Це рішення набирає чинності з дня його оприлюднення.
  7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської обласної ради з питань управління комунальною власністю, приватизації, житлово-комунального господарства та впровадження енергозберігаючих технологій і заступника голови Київської обласної ради Добрянського Я.В.

Як це Рішення може вплинути на строки та вартість техпаспорту БТІ?

Спершу, хотів би звернути увагу, що всі суб’єкти господарювання у сфері технічної інвентаризації (а це мова про всі БТІ (в т.ч. приватні)) протягом трьох місяців з дня набрання чинності рішенням повинні будуть передати на зберігання до Зберігача другі примірники інвентаризаційних справ, що були виготовлені цими суб’єктами господарювання починаючи з 08 січня 2013 року. Тобто кожне БТІ повинно буде передати зберігачу матеріали по Київській області за останні 7 років!

Київська обласна рада чи рекомендує, чи зобов'язує усі РДА, ОМС, державних реєстраторів, підприємства, установи і організації Київської області під час здійснення діяльності щодо об’єктів нерухомого майна, розташованих на території Київської області, використовувати інформацію, яка наявна в матеріалах технічної інвентаризації із штампом встановленого зразка про прийняття Зберігачем цих матеріалів на облік та зберігання.

Згідно Положення, термін прийняття на облік та зберігання матеріалів технічної інвентаризації і проставлення штампу у відповідному БТІ становить 7 робочих днів.

Також важливо звернути увагу, що згідно Інструкції БТІ, перед виконанням робіт з технічної інвентаризації суб'єкт господарювання звертається до зберігача із запитом (додаток 16) про надання копій матеріалів технічної інвентаризації, крім випадку наявності відомостей про об'єкт нерухомого майна у Реєстрі об'єктів нерухомого майна.

Зберігач у строк, що не перевищує п'яти робочих днів з дня отримання запиту, надає копії матеріалів попередньої технічної інвентаризації.

У разі неможливості надати матеріали попередньої технічної інвентаризації зберігач протягом п'яти робочих днів з дня отримання запиту надає обґрунтовану відповідь із посиланням на причини або надає повідомлення про відсутність матеріалів технічної інвентаризації на об'єкт нерухомості.

Таким чином, якщо сьогодні БТІ могло виготовити технічний паспорт на приватний будинок за 1-2 дні і передати його замовнику, то тепер потрібно буде додати до вказаного строку ще 5 робочих днів на отримання відповіді на запит та ще 7 робочих днів для проставлення штампу (і це без врахування часу на підготовку запиту та його направлення (наскільки я розумію, засобами поштового зв'язку або особисто), та часу на направлення документів для проставлення штампу).

Вартість

Прийняття на облік та зберігання інвентаризаційних справ буде платним, а отже вартість послуг БТІ зросте.

Наприклад, в Харкові вартість таких послуг становить від 400 до кількох тисяч гривень.

Окрім того, в Інструкції БТІ зазначено, що зберігач не проводить роботи з технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, а тому не зрозуміло чому зберігачем в проєкті Рішення визначено Комунальне підприємство Київської обласної ради «Північне бюро технічної інвентаризації».

Читайте також про зупинення дії наказу ДАБІ про анулювання дозволу на будівництво. А також про те, як в Україні будуть регулювати добудову проблемних об’єктів.

Автор: Юрій Брикайло, DREAMDIM

Источник:
 
 
Интересные новости:
20.12.2019
1574
З бюджету столиці на 2020 рік планують виділити майже 85 мільйонів гривень на реконструкцію та підтр...
20.12.2019
1991
12 декабря городской совет Нью-Йорка принял изменения в строительные нормы, призванные обезопасить п...
20.12.2019
2432
Председатель «Укравтодора» Александр Кубраков заявил, что в 2020 году технический надзор...
23.04.2024
1574
В 2024 році бюджет міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури був скорочений на ...
23.04.2024
2637
Орієнтовний обсяг інвестицій становитиме 1,5 млн євро. Завод планують збудувати у Березані...
23.04.2024
3527
Для вирішення цієї проблеми існують два способи – або знайти ці мільйони робочих рук, або підв...