РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У Конституції України з’являться нові адміністративно-територіальної одиниці

У Міністерстві розвитку громад та територій пояснили, які зміни будуть внесені до Конституції України у зв’язку з процессом децентралізації
1760 25.10.2019 в 08:21


В Україні буде створена трирівнева система адміністративно-територіального устрою

Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак роз’яснила суть змін до Конституції України, які планується зробити у зв’язку з процессом децентралізації.

«Зміни до Конституції України повинні надати можливість повноцінно запрацювати місцевому самоврядуванню. Сьогодні згідно з чинним законодавством територіальною громадою є жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл. У ході впровадження реформи держава має на меті передати у громади землі, які стануть ресурсною базою для місцевого самоврядування та забезпечуватимуть економічний розвиток громади», – розповіла міністр.

Альона Бабак зазначила, що на сьогодні не існує громади як адміністративно-територіальної одиниці. Громада володіє землею в межах населеного пункту села, селища, міста.

Згідно із змінами до Конституції пропонується трирівнева система адміністративно-територіального устрою – громада, округ та регіон.

Громади – первинні одиниці у системі адміністративно-територіального устрою України, які мають свої кордони, землю та оперують ними у межах усієї громади.

Округи – адміністративно-територіальні одиниці субрегіонального рівня, де буде представництво територіальних центральних органів виконавчої влади. Вже не існуватиме представницьких органів місцевого самоврядування – міської ради і виконавчого органу.

Регіони – Автономна Республіка Крим та області. Для представлення спільних інтересів територіальних громад області утворюються обласні ради, які мають власні виконавчі органи. Органами місцевого самоврядування громади є рада громади як представницький орган, та утворені радою у встановленому законом порядку виконавчі органи, які є підконтрольними і підзвітними раді, що їх утворила.

Міністр наголосила, що змінами до Конституції запроваджується місцеве самоврядування на обласному рівні, де будуть утворені представницькі органи місцевого самоврядування зі своїми повноцінними виконавчими органами. Місцеві державні адміністрації ліквідовуються та створюються префектури, які очолюють відповідні префекти.

Префект – це людина, яка здійснюватиме координаційну функцію на відповідній території. Наприклад, по координації роботи територіальних органів центральних органів виконавчої влади, в умовах воєнного чи надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації — спрямовує і організовує їх діяльність у взаємодії з органами місцевого самоврядування.

Перш за все, префект забезпечуватиме на відповідній території взаємодію територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснюватиме нагляд за додержанням ними та органами місцевого самоврядування Конституції і законів України та не буде втручатися у діяльність місцевого самоврядування.

 
 
Интересные новости:
25.10.2019
1835
Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак розповіла про свою зарплатню, про хаотичність забу...
25.10.2019
2279
Міністерство розвитку громад та територій розробило проєкт Наказу «Про затвердження порядку фу...
25.10.2019
1740
Європейський інвестиційний банк за участю експертів з ЄС розробив технічну частину техніко-економічн...
19.04.2024
2251
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2262
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...