РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.343 EUR: 42.691
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.343
EUR 40.000 41.000 42.691
USD 39.180 39.515 39.343
EUR 42.320 42.839 42.691
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що відбувається у тих двох містах, де опалювальний сезон досі під питанням

Опалювальний сезон в Україні «почнеться без особливих проблем» майже по всій Україні – про це повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Проте є два міста, де є складнощі. Що саме там відбувається?

2116 16.10.2019 в 07:52



Сміла та Новий Розділ – міста, проблеми з опаленням яких доводиться вирішувати Кабміну

Опалювальний сезон в Україні «почнеться без особливих проблем», заявив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук у своєму відеоблозі «Чашка прем’єра».

«Я зараз із впевненістю можу сказати, що в усіх містах опалювальний сезон почнеться без особливих проблем. Винятком є лише два міста – це Сміла й Новий Розділ. Там ще залишаються певні технічні складнощі й проблеми і, можливо, на декілька днів опалення розпочнеться пізніше», – сказав Гончарук.

Мова йде про місто Сміла Черкаської області та Новий Розділ Львівської області. За словами прем’єра, ситуація у цих містах пов’язана з тим, що послуги надання опалення там надавалися приватними компаніями, «які своїми діями створили критичні ситуації».

За словами Гончарука, Кабінет міністрів знайшов рішення в обох випадках. Які саме - прем’єр не повідомив.

Більш детально про ситуацію у цих містах розповіла напередодні міністр розвитку громад та територій Альона Бабак.

«Ми вчасно вирішили проблеми із входженням в опалювальний період міст, які обслуговують державні ТЕЦ. Питання запуску опалювального сезону в Смілі має бути вирішено вже завтра. На засідання Уряду виноситься постанова щодо виділення коштів з Державного резервного фонду для фінансування заходів, що дозволять розблокувати рахунки КП «Смілакомунтеплоенерго» та отримати підприємству номінацію на газ від НАК «Нафтогаз». Частково ці заходи мають бути профінансовані з резервного фонду бюджету Черкаської області. Також завтра має бути прийнято постанову, яка дозволить вчасно запустити підприємства теплоенергетики Донецької та Луганської областей з урахуванням особливостей їх сталого технічного та економічного стану», — повідомила вона.

Щодо проблеми теплопостачання міста Новий розділ, то міністр зазначила, що підприємство було вилучено державою з приватного сектору у 2018 році і передано в управління Національного Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

«Новороздільська ТЕЦ має економічне підґрунтя для роботи — номінацію від НАК «Нафтогаз». Однак через борги по заробітній платі у 11 млн грн., підготовчі роботи до опалювального сезону призупинені. Люди відмовляються не те, що проводити гідравлічні випробування мереж, вони взагалі не хочуть виходити на роботу допоки їм не назвуть чіткого терміну погашення заборгованості.

Для старту опалювального сезону потрібно мінімум 2 млн грн – це зарплата за травень-червень. Проте, за словами мера Нового розділу, управитель ТЕЦ не йде на контакт. Тож я запропонувала керівництву АРМА знайти спільну мову з губернатором Львівської області та спільно відшукати можливості вирішення цього питання. Наприклад, через виділення коштів з резервного фонду області на поворотній основі. Потрібно, щоб люди отримати зарплату, підготували обладнання теплогенерації та тепломережу і опалювальний сезон розпочався», — наголосила вона.

Читайте також про те, що Антимонопольний комітет попередив про штрафи за зрив опалювального сезону. А також про те, що формула розрахунку ціни газу для населення зміниться з нового року.

 
 
Интересные новости:
16.10.2019
2012
Антимонопольний комітет України провів дослідження ринків послуг з теплопостачання в усіх регіонах У...
16.10.2019
2064
Запорожский аэропорт начнет принимать и отправлять самолеты в 6.00 22 октября - об этом уведомляет п...
15.10.2019
3556
Архитектурная студия Cutwork представила проект дома для беженцев, который можно собрать буквально з...
28.03.2024
2248
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6763
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...