РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Лише 136 новобудов Києва з 766 відповідають стратегії розвитку міста - дослідження

Ми дослідили 766 новобудов в Києві. Серед яких 136 показали хороші результати з точки зору відповідності стратегіям розвитку міста. 328 частково відповідають. А 31 новобудова виходить поза всі рамки – розповідає Іван Микуляк, аналітик, архітектор Geodesign.info

3343 20.09.2019 в 21:24



Теорія

Основна задача Генерального плану населеного пункту, а в даному випадку м. Києва — визначення функціонального призначення територій в масштабі міста. Тобто в генплані вказується який квартал або мікрорайон буде житловим, який виробничим, де резервується місце під парки, а де має бути «mixed zone». На основі цього поділу в генплані закладаються навантаження на дороги, соціальну та інженерну інфрастрктуру. Дотримання генплану дає можливість місту розвиватись гармонійно - розповыв для HB аналітик, архітектор Geodesign.info Іван Микуляк.

Але масштаб основного містобудівного документа — ціле місто. На рівні окремих кварталів та груп будинків стратегія розвитку мікрорайонів міста визначається ДПТ. ДПТ — детальний план територій. Наприклад, житлова зона окрім житлових будинків має включати в себе школи, садочки, сквери, лікарні, магазини, парковки та інші необхідні заклади «біля дому». Склад і потужність інфраструктури місцевого масштабу нормується будівельними нормами і відповідно відображається в проекті ДПТ.

Окрім того, забудова ділянки додатково регулюється земельним кадастром. Буває і таке, що призначення ділянки за кадастром суперечить генплану або ДПТ. Між земельниками і архітекторами виникає вічна суперечка — що головніше геплан чи земельний кадастр. Насправді все просто. Цільове призначення кадастрової ділянки можна змінювати згідно з чинною містобудівною документацією. Розробники генпланів та ДПТ зобов’язані зважати на земельний кадастр та призначення ділянок в ньому.

Практика

Це теорія. Але на практиці часто відбувається так, що ДПТ не просто уточнюють функціональне зонування генплану, а кардинально змінюють його. Там, де чинним генпланом заплановані зелені зони або виробничі території і дорожня мережа розрахована на відносно невисоку інтенсивність руху, згідно з ДПТ з’являються великі житлові масиви з відповідними автомобільними потоками та вимогами до інженерних мереж. Там, де мали бути загальноміські зелені зони будуються ТРЦ. Це викликає суттєві перекоси в розвитку міста. Місто залишається без перспектив розвивати ділові та рекреаційні території, а інженерна та дорожня мережа не витримують навантажень, бо не розрахована на таке в давно вже застарілому генплані. А новий генплан ніяк не затвердять. Загалом теперішня ситуація програшна як для бізнесу, так і для громади.

З земельним кадастром схожі проблеми. Законодавство написано таким чином, що є лазейкі завдяки котрим можна ігнорувати цільове призначення ділянки. Тож формально можна легально обходити обмеження земельного кадастру.

Ми вже давно слідкуємо за цією ситуацією та збираємо містобудівну документацію. Справа в тому, що наші замовники в обличчі цивілізованого бізнесу, що розвивається та розбудовує свою інфраструктуру, потребують розуміння ризиків будівництва та реконструкції. На відміну від офіційних джерел інформації, на геопорталі geodesign є не тільки затверджена містобудівна документація, але і та, що в розробці. Так бізнес і пересічні кияни можуть знати ще на етапі проектування, що планується в тому чи іншому масиві, і законним чином впливати на містобудівні рішення до затвердження планів міської радою.

Дані про ділянки ми витягуємо за допомогою власно написаних скріптів з офіційного сайту.

Маючи ці дані, а також на основі даних про ЖК ЛУН, ми проаналізували відповідність житлових новобудов містобудівній документації та земельному кадастру. Підготували інфографіки, а також список ЖК, в котрих дотримані містобудівні вимоги з функціонального зонування.

На цій інфографіці проаналізовано чи відповідає ділянка новобудови житловій забудові згідно з чинним Генеральним планом. Жовтим та зеленим вказані ЖК, що будуються на житлових територія. А червоним — на промислових, громадських, комунальних та інших нежитлових. Візуалізація ілюструє що генплан в місті не дотримуються. Відбувається це за рахунок розробки ДПТ, що кардинально змінюють рішення генплану.

Якщо подивитись у вигляді графіку, то розподіл територій новобудов за функціональним призначенням Генерального плану 2020 наступний:

Також ми проаналізували наявність розробленого, або замовленого ДПТ. В законодавстві хоч і не прямо, вказано що основою для розроблення проекту будівництва є ДПТ або Зонінг. Зонінг наразі в Києві лише в розробці. Тож для початку нового будівництва необхідний розроблений ДПТ, або хоча б його ескіз. На наступній інфографіці червоним вказані ЖК, для території яких ДПТ відсутній.



Також ми проаналізували відповідність цільового призначення ділянки житлу. Основою для аналізу був державний земельний кадастр. І ось що вийшло:


На останній інфографіці ми просумували результати троьх попередніх аналітик. Зеленим кольором показані «ідеальні» ЖК з точки зору функціонального призначення генплану, наявності ДПТ та земельного кадастру. Жовтим, ті в котрих мають виникнути питання щодо теми статті. А червоним віділені 31 новобудова, що зовсім не відповідає містобудівній документації.

Всього ми дослідили 766 новобудов в Києві. Серед яких 136 показали хороші результати з точки зору відповідності стратегіям розвитку міста. 328 частково відповідають. А 31 новобудова виходить поза всі рамки.

Як же так відбувається і як це впливає на ризики забудови

В деяких випадках ЖК хоч і позиціонується як житло, але квартири продаються як апартаменти. З усіма нюансами володіння та життя на площах громадських приміщень.

Часом забудовники знаходять шляхи будівництва згідно не з цільовим призначнням земельнох ділянки, а з видом використання ділянки.

Іноді цілий ЖК будуться як реконструкція існуючої нежитлової будівлі. Формально виходить громадський заклад з вбудованими квартирами. Так роблять і при будівництві з нуля. Наприклад за планами на ділянці має бути поліклініка. Але будується ЖК в котрому пару приміщень віддають для сімейного лікаря, а то і просто під аптеку, а все інше — квартири.

Формально такі шляхи є легальними. І запитання мають бути не стільки до бізнесу, як до чиновників, що контролюють будівництво. А бізнесу лише доводиться грати по цим неписаним правилам.

Слід розуміти, що подібний формальний підхід, несе додаткові ризики. Адже бізнес стає в залежність від органів місцевої влади. А якщо справа дійде до суду, об'єктивних аргументів для захисту будівництва не буде.

Дійсно, бувають випадки, коли проект вже початий і треба будуватись всупереч нормам. Але якщо казати про тенденції, то бізнес за останні 10 років дуже сильно просунувся в предпроектній аналітиці. Великі компанії мають власні аналітичні відділи, але і середньому і малому бізнесу ці послуги також стають доступніші завдяки агенціям, що надають свої рішення та послуги на аутсорсі.

Читайте про те, які новації чекають на Київ у разі прийняття нового закону про столицю. А також про те, що наступного тижня може розпочатися аудит діяльності київської влади.

 
 
Интересные новости:
10.09.2019
3295
За даними Держкомстату України, ціни на будівельно-монтажні роботи у першому півріччі 2019 року зрос...
02.09.2019
1969
Главное статистическое управление Киева сообщило о том, что за первое полугодие в Киеве введено в эк...
30.08.2019
2196
За підсумками січня-червня 2019 року в Україні прийнято в експлуатацію 4911,2 тис. кв. метрів загаль...
08.04.2024
3392
Драйвером росту будівництва за цей період стали інженерні споруди, збільшивши показник на 32,9%...
29.03.2024
1749
У порівнянні з січнем 2023-го показник збільшився на 0,1%...
28.02.2024
3819
В цілому обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні у січні-грудні 2023 року становив ...