РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Верховна Рада підтримала відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населених пунктів (ВІДЕО)

11 вересня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №1059 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», який серед іншого пропонує відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населених пунктів по всій Україні

3492 12.09.2019 в 07:39



Законопроект отримав 290 голосів

11 вересня 2019 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №1059 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», який серед іншого пропонує відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населених пунктів по всій Україні. Відповідне рішення підтримали 290 депутатів.

Метою законопроекту є поліпшення інвестиційного клімату України за окремими напрямами, обраними внаслідок комплексної оцінки відповідності законодавства України кращим світовим практикам, описаним Групою Світового банку у методології рейтингу Doing Business.

Для реалізації мети законопроекту пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Цивільного, Земельного, Господарського процесуального кодексів України, Кодексу України з процедур банкрутства, законів України «Про нотаріат», «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законів України.

Ініціатор і співавтор законопроекту, народний депутат Олена Шуляк написала на своїй сторінці у Facebook:

«Мій дебют з виступом з трибуни Верховної Ради України пройшов під номером 1059 і отримав підтримку у 290 голосів.
Це - складно. Це - про відродження економіки й наш інвестиційний потенціал. Це - про боротьбу з корупцією. Це - про добробут громадян.
Великі речі видно лише здалеку. Це - саме про цей, стратегічний крок до добробуту.
Дякую за підтримку й сподіваюсь на конструктивну співпрацю щодо підготовки до другого читання та прийняття в цілому.»

Для будівельної галузі найважливішим пунктом законопроекту є повне скасування пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту, шляхом виключення статті 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

А також виключення частини 5 статті 30 вказаного вище Закону, та доповннення статті 7 частиною 6 такого змісту:

«6. Органам, що здійснюють управління у сфері містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду, забороняється вимагати від замовника будівництва надання будь яких послуг, матеріальних або нематеріальних активів, у тому числі здійснення будівництва об’єктів».

Окрім того, у сфері договорів застави земельних ділянок - скасовується обов'язковість проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок приватної власності, які передаються у заставу; у сфері діяльності товариств з обмеженою відповідальністю - визначаються особливості створення та діяльності товариств з обмеженою відповідальністю, що діють на підставі модельного статуту.

«290 голосів ЗА! Нарешті! На це важливе рішення ми чекали дуже довго.

Вдячний депутатам за прийняте рішення і сподіваюсь на підтримку цього законопроекту у другому читанні!», - написав на своїй сторінці у Facebook замміністра Міністерства розвитку громад і територій Лев Парцхаладзе. - Чому це важливо? Пайовий внесок в Україні у тому вигляді, в якому він зараз існує, є неефективним, породжує високі корупційні ризики. Найважливіше - він не виконує свою головну функцію - розвиток інженерно-транспортної та будівництво нової соціальної інфраструктури населених пунктів. Сьогодні регіони і так мають потужну фінансову підтримку в рамках децентралізації, а місцеві бюджети зростають. Тому пайова участь давно себе віджила. Крім цього, повна відміна пайової участі може сприяти суттєвому підвищенню позиції України у рейтингу Doing Business за показником "Отримання дозволів на будівництво"

Вважається, що зростання на 1 пункт в загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучати країні близько 600 млн доларів інвестицій щороку.

Дивіться, як як відбувалося обговорення та голосування щодо проекту Закону №1059.

Ознайомитись із текстом Законопроекту №1059 можна на сайті Верховної Ради. Народні депутати проголосували за розгляд законопроекту за скороченою процедуррю, а це означає, що за Законопроект можуть проголосувати у другому читанні вже наступного тижня.

Читайте також про те, що народні депутати прийняли у першому читанні законопроект про створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ВІДЕО). А також про те, що Верховна Рада підтримала законопроект «Про будівельні норми» (ВІДЕО).

 
 
Интересные новости:
11.09.2019
2511
Нынешняя столица Индонезии Джакарта, население которой составляет около десяти миллионов человек, ст...
11.09.2019
2125
Космический туризм становится все менее диковинным делом. Американская компания Virgin Galactic уже ...
11.09.2019
1542
Посольский фонд США по сохранению культурного наследия дал Национальному университету Киево-Могилянс...
18.04.2024
1955
Можна відповідним чином покращувати й міські парки, урізноманітнюючи рослинність і додаючи водойми...
18.04.2024
2594
У мережі з'явилось архівне фото понтонної переправи через Дніпро 1941 року...
18.04.2024
1906
Значні руйнування об’єктів енергосистеми, яких вже завдала Росія, відчутно зменшують її можлив...